Tremtiniai būsto lauks dešimtmečius

Klaipėdos savivaldybė už valstybės lėšas pirks dviejų kambarių butą, skirtą buvusiems politiniams kaliniams ir tremtiniams. Tai vienintelis toks pirkinys šiais metais, nors eilėje gauti gyvenamą būstą laukia per 30 buvusių sovietinių represijų aukų. Esant tokiems tempams, kai kurie žmonės buto bus priversti laukti dešimtmečius.

Laimė – vienai šeimai

Klaipėdos savivaldybės administracija, įgyvendindama Politinių kalinių ir tremtinių bei jų šeimų sugrįžimo į Lietuvą ir jų aprūpinimo gyvenamosiomis patalpomis programą, perka dviejų kambarių butą Rumpiškės gatvėje.

"Pirmieji eilėje yra keturių asmenų šeima iš Krasnojarsko krašto, bet galbūt jiems netiks dviejų kambarių butas ir jie atsisakys, tada siūlysime kitiems. Laukiančių eilėje yra 30 asmenų, kai kurie jų su šeimomis. Butais Klaipėdoje yra aprūpinta labai daug tremtinių. Tiesa, nuo 2009 m. pabaigos yra sustabdytas prašymų priėmimas. Taigi iki tų metų, ką turėjome, tame sąraše liko 30, kurie laukia butų", – teigė Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė.

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis teigė, kad pastaraisiais metais tremtiniams ir politiniams kaliniams kasmet nuperkama vos po vieną butą.

"Butai yra perkami valstybės lėšomis, kiek valstybė jų skiria, už tiek mes nuperkame. Šiais metais irgi gavome apie 50 tūkst. eurų vienam dviejų kambarių butui", – patikslino E.Simokaitis.

Kasmet – po vieną butą

Jei taip bus ir toliau, paskutinieji eilėje butus gaus po 30 metų. Tremtiniams buvo numatyta statyti namą Rambyno g. 14A. Pinigus turėjo skirti Vyriausybė.

"Tačiau, kai prasidėjo krizė, iš ministerijos gavome žinią, kad jokių tremtinių namo statybų net neplanuotume, nes nėra pinigų. O mes ketinome pastatyti tą namą ir išspręsti visų tremtinių ir politinių kalinių apgyvendinimo klausimą Klaipėdoje. Tačiau esame tik programos vykdytojai, pinigai turi būti skiriami iš valstybės biudžeto, o jų nebeliko", – pasakojo D.Netikšienė.

Anksčiau tremtiniams nupirkdavo po 12–15 butų per metus, dar 2015-aisiais pastarąjį kartą Klaipėdoje buvo nupirkti 8 butai. Po krizės jų nuperkama tik po vieną kasmet.

Populiariausi – Vilnius ir Klaipėda

Šiemet politinių kalinių ir tremtinių bei jų šeimų narių apgyvendinimui Lietuvoje visoms savivaldybėms skirta 432 tūkst. eurų, 2019 m. ir 2020 m. planuojama skirti po 1,755 mln. eurų.

Nuo 1992-ųjų valstybės biudžete kasmet buvo numatomos lėšos butams grįžtantiems asmenims statyti ir pirkti. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, 1992–2016 m. butais aprūpinta 2 012 grįžtančių asmenų.

Pernai savivaldybių grįžtančių asmenų, norinčių apsirūpinti butais, sąrašuose užregistruoti 194 grįžtantys asmenys.

Daugiausia jų – net 155 – butų laukė Vilniaus miesto savivaldybėje, Klaipėdos – 33, Panevėžio ir Kauno – po du, Palangos bei Lazdijų – po vieną.

Gavę valstybinius butus, tremtiniai turi teisę gautą butą išsipirkti lengvatine kaina, esą dažniausiai jie taip ir padaro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mociute

Mociute portretas
Tai kodel tremtiniai nori tik i didmiescius ,juk dauguma ju buvo ,,nuo zemes,, kodel jiems netinka kaimai ,kiek yra tusciu sodybu tik gyvenk ir dirbk zemele ir bus gerai,bet tikru tremtiniu vaikai dabar jau seneliai ir zemes dirbti nenori ,jiems reikia tik lengvatu ir Vilniaus.

taigi

taigi portretas
Tikrų tremtinių gali būti kelios dešimtys, jau virš 70 metų praėjo, o "didvyrių" ir "tremtinių" tik gausėja ")

mociute

mociute portretas
aš jau pensininkė, esu tremtinio (amžiną atilsį) dukra, nei jis, nei aš jokių lengvatų negavome, jokių butų taip pat, gal todėl, kad tetukas, iškart po paleidimo, grįžo į Tėvynę, nepasiliko ten....O dabar iš ten suplaukę visi gauna lengvatas, butus. Kas per nelygybė? ar žmogus nelygu žmogui? ar tie tremtiniai, kurie kažkur šalia ponuliu, arba visam savo gyvenimui pasirinko okupantų šalį, yra geresni už tuos, kurie buvo čia, paprasti žmonės, kuriuos vis įstatymai kažkaip apsukriai apeina....
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių