Iš tėvų kišenių įrengtoje klasėje – verslas?

Klaipėdos M.Mažvydo progimnazijos moksleivių tėvai pasipiktino sužinoję, kad už jų suaukotus pinigus įrengtoje robotikos klasėje rengiami mokami užklasiniai užsiėmimai jų vaikams.

Būrelis tik už pinigus?

"Kaip čia taip įmanoma – mokykloje organizuojamas būrelis, kurį veda tos pačios mokyklos mokytoja? Tačiau iš tiesų vykdoma komercinė veikla – iš tėvų prašoma 30 eurų per mėnesį. Kaip taip gali būti? Juk tą robotikos klasę įsirengė mokykla už paaukotus tėvų 2 proc. O dabar mokytoja, užuot vadovavusi mokykliniam būreliui, vykdo komercinę veiklą, ir dar pati mokykla tai reklamuoja TAMO dienyne. Ar čia normalu?" – redakcijai piktinosi vienas tėvų.

Esą itin populiarūs robotikos užsiėmimai vaikams šioje mokykloje nemokamai pasiekiami tik pusmetį.

"Į šiuos užsiėmimus vaikai veržiasi, eilės didžiulės. Todėl nemokamai tik pusmetį galima lankyti būrelį", – priekaištus žėrė tėvai.

M.Mažvydo progimnazija ne vienintelė ugdymo įstaiga, po kurios stogu mokamus užsiėmimus vaikams siūlo specialiai tuo užsiimanti viešoji įstaiga.

Klasei – 4 tūkst. eurų

M.Mažvydo mokyklos direktorius Vytautas Dumčius pripažino, kad robotikos klasę mokykla įrengė iš tėvų suaukotų dviejų procentų jų mokamo pajamų mokesčio.

"Bet papildomai nieko nerinkome. Klasei įrengti reikėjo 4 tūkst. eurų", – aiškino mokyklos vadovas.

V.Dumčius neįžvelgia nieko blogo, kad už tėvų pinigus įrengta mokykline baze naudojasi pelno siekianti organizacija, kurioje dirba ta pati robotiką dėstanti mokyklos mokytoja.

"Ji dirba po pamokų, uždrausti to jai mes negalime. Mokytoja veda privalomas pamokas, vadovauja 1–2 klasių būreliui. O čia kalbama apie vyresnius, 3–6 klasių, mokinius, kurie nori būrelio. Mes negalime visko aprėpti. Todėl ieškome papildomų galimybių", – tikino direktorius.

Už pinigus – geriau?

Pripažindamas, jog šie užsiėmimai pelno didžiausią vaikų susidomėjimą, V.Dumčius pridūrė, kad nemokamuose būreliuose vaikams mokyklos mokytoja gali pasiūlyti ne tokius įdomius užsiėmimus. O už pinigus esą privatininkai vaikams siūlo ypatingų dalykų.

"Tėveliams yra galimybė rinktis. Verslininkų programa yra kitokia. Edukologinė robotika dėstoma kaip privaloma programa. O jie siūlo žaidybinę robotiką. Mes turime ribotą valandų skaičių užklasiniams užsiėmimams – vieni nori šokti, kiti robotika užsiimti, treti – dailės būrelių. Mes turime tik kelis robotus, o norinčiųjų žaisti yra labai daug", – aiškino V.Dumčius.

Vienas robotas gali kainuoti apie 300 eurų.

"Mokykla turi užtektinai daug robotų. Bet jų yra minimaliai mažai. O jų robotai yra kitokie", – prieštaringus teiginius išpyškino direktorius.

V.Dumčius vis tikino, kad kiekvienai moksleivių grupei reikia iš naujo parengti įrangą užsiėmimams. O tai užtrunka.

"Mokytojui, dėsčiusiam 6–7 pamokas, vesti dar dvi valandas būrelio užsiėmimų yra fiziškai sunku. Jie nebesutinka. Sako, kad jiems reikia pamokoms ruoštis. O už pinigus galbūt ir sutinka padirbėti. Tačiau šių specialistų niekas neruošia, mokykla pati ruošė tris mokytojus", – kalbėjo V.Dumčius.

Tikisi kompensacijos

Pasak mokyklos vadovo, šios mokyklos 5–8 klasių vaikams vien robotikai skirta 12 valandų.

"Visiems būreliams turime 32 valandas per mėnesį, o vien robotikai skirta 12, tai rodo, kad populiarumas yra didelis. Tačiau daugiau pasiūlyti mes nebegalime", – aiškino mokyklos direktorius.

V.Dumčius akcentavo, kad 30 eurų už mokamus būrelius prašantys privatininkai gali gauti dalinį biudžeto finansavimą.

"Pernai pusė sumos buvo kompensuota, tėvai temokėjo 15 eurų. Aš nežinau, kodėl dabar renkama po 30 eurų, gal vėliau paaiškės, ar bus kompensacija?" – svarstė direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RK.

RK. portretas
Žurnal iūgą kaip visada rašo nesąmones. Ar tėvai iš savo kišenės nors vieną centą skyrė klasės įrengimui? Ne. Klasė įrengta už valstybės pinigus.

plūgas

plūgas portretas
a kas ta robotika? čia tepalas karves speniams? a kas?

Daumantas

Daumantas portretas
Mieli tėveliai,jeigu norite savo vaikams išskirtines ir patrauklias mokymosi sąlygas,tai malonėkite prie to ir patys prisidėti.Mokykla tokių lėšų neturi,taigi džiaukitės,kad dar atsiranda tokių entuziastų ,kurie imasi tokios gražios ir vaikams reikalingos veiklos.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių