Tėvų galvos skausmas – neįperkama vaikų vasara

Prasidėjus pradinukų vasaros atostogoms, jų tėvai nerimsta. Reikia smarkiai pasukti galvą, kaip bent du mėnesius užimti savo atžalas, kad šie būtų saugūs ir nestypsotų kieme be priežiūros su raktu po kaklu. Nors dieninių stovyklų Klaipėdoje ir nestinga, tačiau jų paslaugas toli gražu įpirkti gali ne kiekvienas mažamečius auginantis klaipėdietis.

Raktas ant kaklo – ne išeitis

Klaipėdos sveikatos biurui vadovaujanti Jūratė Grubliauskienė augina tris vaikus. Vienas jų – ketvirtokas, du lanko darželį.

Moteris neslepia, kad artinantis vasarai stipriai slegia rūpesčiai, ką daryti su vaikais. Gerai dar, kad birželio mėnesį ikimokyklinės įstaigos dirba, tad mažesnieji vaikai bus prižiūrėti ir užimti, o vyresnįjį teks leisti į dienos stovyklą.

"Taip išsisuksime pirmą vasaros mėnesį, o toliau dalysime savo su vyru ir senelių atostogas, kad per jas galėtume prižiūrėti vaikus. Auklių paslaugos – labai brangios, o jas ir rasti taip greitai nėra lengva, tad sprendimas yra toks", – teigė moteris.

Pasak J.Grubliauskienės, tokios problemos iškyla visoms šeimoms, auginančioms mažamečius vaikus.

Bėda ta, kad dažnu atveju visa šeimyna negali kartu atostogauti. Be to, dieninių stovyklų kainos yra per didelės net vieną pradinuką auginančioms šeimoms, o jei vaikų šeimoje daugiau, tai apskritai tampa nebeįperkama.

"Gal tikrai nereikėtų tose stovyklose vaikų maitinti tris kartus per dieną ar parengti jiems ypatingas veiklos programas, bet norėtųsi, kad būtų daugiau užimtumo, galimybių mieste veikiančiuose laisvalaikio centruose. O rakto pakabinimas vaikui ant kaklo – visiškai netinkamas būdas išspręsti jo užimtumo problemą vasarą. Šis būdas mūsų šeimai visai nepriimtinas ir mes jo netaikome", – tikino tris mažamečius auginanti mama.

Daug kas primena, kad taip esą augo ankstesnės kartos ir užaugo, bet, anot J.Grubliauskienės, šitaip be priežiūros likusiam vaikui gresia įvairios rizikos, pradedant traumomis ir baigiant net nusikalstamais dalykais.

Atostogos – šimtai eurų

J.Grubliauskienė suskaičiavo: jei vieną vaiką visą mėnesį tik darbo dienomis tėvai leistų į dieninę stovyklą, tai mažiausiai kainuotų 220 eurų.

"Minimaliausias dienos stovyklos įkainis, kurį pavyko rasti, yra 55 eurai penkioms darbo dienoms. Į tai įskaičiuota vaiko pietūs ir užimtumas nuo 10 iki 16 valandos. Labai nepatogu dirbantiems tėvams, reikia sugalvoti, ką daryti iki tos 10 valandos, nuo 16 valandos – taip pat, juk daugeliui darbas tą valandą dar nesibaigia", – pastebėjo J.Grubliauskienė.

Mėnesiui tokia stovykla vienam vaikui kainuotų 220 eurų, jei vaikai trys – 660 eurų.

Stovyklose vaikai turėtų būti užimti bent jau du mėnesius.

Tad mažųjų vasaros užimtumo kaina daugiavaikiams tėvams išauga mažiausiai iki 1,2 tūkst. eurų. Jau nekalbant apie kasdienio vežiojimo į stovyklas išlaidas ir kitus niuansus.

"Suma susidaro labai didelė, todėl sprendimo ieškome kito. Juk reikia ir mums patiems su vyru kažkaip pailsėti, o paskui vaikus į mokyklą suruošti. Todėl skaičiuojame pinigus", – teigė J.Grubliauskienė.

Nekomerciniai pasiūlymai

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro vadovas Aleksas Bagdonavičius patvirtino, kad ir šį birželį planuoja surengti dviejų savaičių nemokamą dienos stovyklą miesto vaikams.

Paprastai ši stovykla trukdavo nuo 10 iki 14 val. darbo dienomis.

Daliai tėvų toks laikas ne visai patogus, tad šią stovyklą renkasi tik tie, kas geba suderinti, kur pabūti vaikui likusią dienos dalį, kol tėvai dirba.

"Mes parengėme projektą, dalyvausime konkurse, ir savivaldybė spręs, kas jį laimėjo. Nežinau, ar mums pasiseks laimėti finansavimą. Jeigu pasisektų, kviesime į stovyklą miesto vaikus ir tuos, kurie nelanko mūsų centro. Jei nelaimėsime, turime parengę centro stovyklos vasaros programą. Mūsų vaikai ruošiasi dainų šventei, išvykai į Slovakiją, į festivalius", – pabrėžė A.Bagdonavičius.

Pernai miesto vaikams dienos vasaros stovykla Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centre veikė dvi birželio savaites. Joje dalyvavo iki 200 mažųjų klaipėdiečių.

Galima būtų organizuoti ir daugiau tokių stovyklų, bet, pasak A.Bagdonavičiaus, viskas atsiremia į pinigus.

Nemokamos dienos stovyklos socialiai remtinų šeimų pradinukams birželį kelias savaites veiks visose miesto mokyklose. Vaikų užimtumas ir maitinimas jų tėvams nekainuos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sekmes mokykla

Sekmes mokykla portretas
Veikia vasaros stovykla Statybininku 18, nuo 8 ryto iki 18 val. Tel. 864256858.

kita mama

kita mama portretas
Kada gi pagaliau paliksime senelius ramybėje - juk iš tiesaų daugelis jų dirba, o ir laikai nebe tie. Tiesiog mūsų šalyje vaikų atostogos tampa tikru galvos skausmu šeimoje, kurioje abu tėveliai dirba. Atostogų trys mėnesiai, tėveliai dažniausiai po dvi savaites gauna, o tai kur likęs laikas? Apie bendras šeimos atostogas jau ir pamiršom...

ALGIS

ALGIS portretas
Situacija kaip prieskaryje -mokytis ir gerai poilsiauti galejo tik buozes ir ju vaikai duok dieve ,kad pasibaigtu kaip ir tada.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių