Tėvai šokiruoti: knygose slypi užkratas

Vienos Klaipėdos mokyklos moksleivio tėvai ruošia siuntinį švietimo ir mokslo ministrei Audronei Pitrėnienei. Tėvai ištyrė iš mokyklos parsineštą vadovėlį ir apstulbo gavę laboratorijos tyrimų atsakymus – knygoje rasta pelėsių sporų.

Susargdino pelėsis?

Neįtikėtiną istoriją dienraščiui papasakojęs tėvas patikino, kad tokį vadovėlį į namus parsinešęs vaikas pasijuto blogai.

"Pirmiausia jam ėmė ašaroti akys, prasidėjo čiaudulys. Lyg būtų kilusi alerginė reakcija. Vaiko imunitetas buvo nusilpęs. Prisidėjo kitos infekcijos. Aš nedarau išvados, kad vaikas susirgo būtent dėl pelėsio vadovėliuose. Bet gali būti, kad negalavimų pradžia su tuo susijusi", – aiškino tėvas (pavardė neskelbiama, remiantis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatomis).

Vadovėlius apžiūrėję tėvai tikino, kad juose rado ne tik pelėsio dėmių.

"Tarp puslapių buvo plaukų, šiukšlių. Kaip galima mažamečiams vaikams duoti štai tokius vadovėlius? Mano sūnus – antrokas. Tikėtina, kad knygomis naudojosi ir kiti vaikai. Bet juk tai vadovėliai, vaikai juos kiekvieną dieną varto. O jei ir daugiau vaikų pajus negalavimus?" – klausė tėtis.

Klaipėdietis surašė kreipimąsi į ministrę A.Pitrėnienę ir raštu išdėstė pretenzijas bei pastabas dėl mokinių inventoriaus.

"Sudėsiu knygas ir laboratorijos atsakymą, tegul ministrė pati įvertina, ar galima iš tokių vadovėlių mokytis ar ne", – patikino tėtis.

Aptiko pelėsinių grybų

Į namus knygos buvo atneštos rugsėjo 2-ąją. O Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Klaipėdos skyrius šių knygų tyrimą atliko rugsėjo 5-ąją.

Mikrobiologinio tyrimo protokole parašyta, kad nuo knygų paimtame mėginyje aptikta pelėsinių grybų.

"O ar tėvelis tyrėsi savo namų knygas? Kažin ar mes valome ir prižiūrime namuose laikomas knygas? Jose galima rasti ne tik trupinių, bet ir kavos dėmių. Ar tikrai tarp tėvelio knygų puslapių nėra pelėsio?" – retoriškai klausė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė.

Reikia patikrinimo

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė liko šokiruota, išgirdusi kokią "dovanėlę" į namus parsinešė mažametis klaipėdietis.

"Nieko sau. Švietimo skyriuje dirbu nuo 1992-ųjų. Nesu girdėjusi, kad knygose būtų rasta štai tokių dalykų, kurie dar ir alergiją kam nors sukeltų. Klausimas, ar knygos naujos ar ne? Jei naudotos, tikėtina, kad laikymo sąlygos nebuvo tinkamos. Įdomu, kas jas laikė? Ar jos buvo pas kitą mokinį, ar buvo saugomos mokyklos bibliotekoje", – stebėjosi L.Prižgintienė.

Švietimo skyriaus vedėja tikino, kad toks incidentas gali tapti akstinu visoms mokykloms sunerimti, kokiomis sąlygomis yra laikomos jų knygos.

"Į tai reikia labai rimtai pasižiūrėti. Pirmiausia, vaikui turi būti pakeistos knygos. Gal tai nėra mokyklos kaltė, gal tas grybelis klestėjo kokio nors kito vaiko namuose? Tačiau reikia išsiaiškinti, ar mokyklos saugyklose viskas gerai. Vertėtų patikrinti ir kitų vaikų vadovėlius. O jei pastate yra pelėsis? To net negali būti, juk pelėsis pavojingas sveikatai, o mes juk kalbame apie vaikus", – kalbėjo L.Prižgintienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sima

Sima portretas
Kai kurie tėvai stebina. Provokacija iš jų pusės. Mokytojai turi bendrauti su tokiais "protingais"... siaubo filmas...

Albinasas

Albinasas portretas
Siuo teciu ir visa seima turetu pasidometi VTAS darbuotojai, tada kitas straipsnis bus parasytas...

Smalsu

Smalsu portretas
Ar ne per ilgai vedėja užsibuvo švietimo skyriuje?Laikas eiti darbo dirbti.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių