Teismas menininkams – paskutinė viltis

Kultūrai skirtų valstybinių pinigų dalybos pakvipo beprecedenčiu atveju. Klaipėdos menininkai nusiteikę bylinėtis su Lietuvos kultūros taryba, kuri šiemet nė cento neskyrė uostamiestyje organizuojamam solidžiam tarptautiniam teatrų festivaliui. Ministerijos kuluarų klampynę klaipėdiečiai atskleidė ir naujajai kultūros ministrei Lianai Ruokytei-Jonsson.

Taryba parodė špygą

Klaipėdos dramos teatras stoja į kovą su Vilniumi.

Šiųmetės Lietuvos kultūros sostinės vienam kertinių projektų – tarptautiniam teatrų festivaliui "The Atrium" Lietuvos kultūros taryba neskyrė nė cento.

Teatras parašė protesto laišką tarybai ir ketina bylinėtis dėl tokio, uostamiesčio kūrėjų supratimu, neteisingo sprendimo.

"Lietuvos kultūros tarybai pasirodė, kad šis renginys nevertas dėmesio, ir jam neskyrė nė cento. O juk šiemet Klaipėda yra Lietuvos kultūros sostinė. Nekalbėsiu, kam skirtas finansavimas, bet akivaizdu, kad Klaipėdos festivaliai yra ignoruojami. Todėl pasitarėme su teisininkais ir dėl šios neteisybės kreipsimės į teismą, nes tik tokiu būdu galima išsiaiškinti, kodėl mūsų pasiūlymas atsidūrė užribyje", – neslėpė Klaipėdos dramos teatro direktorius Tomas Juočys.

Esą dažniausiai finansuojami tie renginiai, kurie yra mažiau ambicingi, vietinės reikšmės ir kurie negresia konkurencija Vilniui.

Neatmetama, kad klaipėdiečiai turėjo susirasti tarpininką, kuris galbūt būtų padėjęs gauti finansavimą iš Lietuvos kultūros tarybos už tam tikrą atlygį.

"Bet mes nenorime tarpininkų, mes norime tai daryti patys. Gana tos kultūros eksporto iš sostinės, mes patys tai galime. Nepaisant to, tą festivalį surengsime. Tik štai visai nesuprantu Lietuvos kultūros tarybos paskirties", – teigė T.Juočys.

Vilnius bijo konkurencijos?

Klaipėdos dramos teatro literatūrinės dalies vadovas Gintaras Grajauskas teigė, kad savaitgalį uostamiestyje viešėjusiai kultūros ministrei L.Ruokytei-Jonsson klaipėdiečiai atskleidė įsisenėjusią bėdą, kai Vilniuje meniniams projektams skirstomi valstybiniai pinigai itin dažnai Klaipėdos nepasiekia.

Yra Lietuvos kultūros taryba, kuri pagal viešųjų pirkimų taisykles perka kažkokių ekspertų paslaugas. Jie yra anoniminiai, kad esą niekas negalėtų daryti įtakos jų sprendimams.

Tačiau niekas nežino, kas jie tokie ir kokia jų kompetencija.

"Išanalizavus matyti, kad kultūros lėšos skiriamos Vilniui ir šiek tiek Kaunui bei kitiems projektams, kurie nesugeba sudaryti konkurencijos sostinės menams. Ir tai veikiausiai sąmoninga politika, nes vienintelis argumentas, kodėl mes negavome tų pinigų, yra toks, kad mūsų festivalis pernelyg ambicingas. Mano supratimu, tai – eufemizmas, gražiai pasakyta, kad nešoktume aukščiau bambos, o organizuotume pusiau mėgėjiškus provincialius renginius ir nemėgintume konkuruoti su Vilniumi", – žodžių į vatą nevyniojo G.Grajauskas.

Legendinė trupė neatvyks

Klaipėdiečiai Lietuvos kultūros tarybos prašė 180 tūkst. eurų. Vien planuotos pasikviesti legendinės britų trupės "The Tiger Lillies" atvykimas, apgyvendinimas ir honorarai būtų siekę apie 70 tūkst. eurų.

Miestas šiam festivaliui skyrė 40 tūkst. eurų, dar šiek tiek pinigų turėtų skirti Lenkijos institutas.

Tikėtasi bent antra tiek, kiek skyrė savivaldybė, gauti ir iš Lietuvos kultūros tarybos. Tačiau negauta nieko.

Juk ne sau mes jį darome, o miestui.

"Ir mums kažkaip reikės sutilpti į tą juokingą sumą. Tie teatrai, kuriuos kviečiame, yra žinomi ir brangūs. Nepaisant to, festivalis vis tiek įvyks. Ieškosime rėmėjų, tik apmaudu, kad "The Tiger Lillies" ir Romano Viktiuko teatras renginyje nedalyvaus, nes mums tiesiog pritrūks pinigų. Tai bus pirmas tarptautinis profesionalių ir pačių įdomiausių teatrų festivalis. Ir mūsų vienintelis noras, kad jis įvyktų. Juk ne sau mes jį darome, o miestui", – neslėpė apmaudo G.Grajauskas.

Klaipėdos dramos teatras į tarptautinį festivalį jau pakvietė garsiausias Europos trupes "Nowy Teatr" bei teatrą "Sutari" (abu iš Lenkijos), estų teatrą "No99".

Į festivalį pakviestas ir Lietuvos nacionalinis dramos teatras, E.Nekrošiaus teatras "Meno fortas", dalyvaus ir festivalio šeimininkai – Klaipėdos dramos teatras.

Nemalonios tendencijos

Kultūros taryba pernai ir šiemet Klaipėdos dramos teatrui skyrė rėmimą tik dviem garsių režisierių – Oskaro Koršunovo ir Eimunto Nekrošiaus – spektakliams.

"Akivaizdu, kad finansavimas skiriamas tik tais atvejais, jei tai yra neįtikėtinos žvaigždės – O.Koršunovas ir E.Nekrošius. Pavyzdžiui, Maros Kimelės pastatymas pagal A.Strindbergo pjesę "Tėvas" iš Lietuvos kultūros tarybos negavo nė cento. Šios legendinės latvių režisierės Vilniuje, pasirodo, nėra net girdėję. Ir tai liečia visus teatrus, išskyrus Vilniaus ir Kauno", – teigė G.Grajauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Mano nuomone, sostinės Vilniaus kultūrinių subjektų Kultūros taryba ir ministerija iš vis neturėtų remti,nes,mano nuomone, jos ir taip remiamos iš kitų solidžių šaltinių. Reikia tokios kultūrinės politikos,kaip Prancūzijoje ar Suomijoje-valstybė pirmiausia remia kultūrą šalies regionuose. Prancūzijoje (berods ir Belgijoje)vyriausybės ministrai neretai eina ir nedidelių regioninių miestų merų pareigas,taip rūpindamiesi tų miestelių kultūrinėmis,ekonominėmis ir socialinėmis problemomis.

ir vel

ir vel portretas
zulikeliai nepatenkinti.

sktt.

sktt. portretas
20 dienų ilgio festivalis? Kažin ar tai protinga. Tik niekad to nedaręs gali mėgint apžioti tokio dydžio kąsnį. O pinigų skirstyme atrasti teisybę tikrai sunku. šiai dienai Klaipėdoje man labiausiai patinka spektakliai, kurie iš jokių fondų negavo nieko. Arba pažiūrėkit į klaipėdoje skirstomus pinigus? Čia jokia teisybe ir jokiu protu net nekvepia. Tai ko norėt iš skirstytojų Vilniuj?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių