Taros ieškotojų desantas paplūdimiuose

Iš uostamiesčio paplūdimių dingę plastikiniai buteliai ir skardinės – jokia mistika, o ir poilsiautojai staiga sąmoningesni netapo. Už pažymėtą tarą pradėjus imti 10 euro centų užstatą, aktyvesni tapo etatiniai pliažų „sanitarai“, renkantys gyventojų paliktas šiukšles.

Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktorius Virginijus Urbonas pastebėjo, kad šį sezoną paplūdimiuose beveik nematyti plastikinės taros, skardinių, kurių anksčiau būdavo daug.

Valytojams tenka rinkti tik šampano, vyno, degtinės ir kitus butelius, kurių nepriima taromatai.

Pasak V.Urbono, taros patys poilsiautojai dažniausiai neišsineša, o išmeta į konteinerius.

Vadinamuosius bambalius, skardines, už kuriuos galima gauti 10 euro centų, pasiima rinkėjai. Pastarieji anksčiau apsiribodavo stikliniais alaus ar kitų gėrimų buteliais, už kuriuos būdavo imamas užstatas. Kai kurie net nelaukdavo, kol poilsiautojai tarą nueis išmesti į šiukšlių dėžę.

Pamatę gulinčius butelius, jie prisistatydavo prie poilsiautojų ir paklausdavo, ar gali pasiimti.

V.Urbonas teigė, kad šį sezoną paplūdimiuose atsirado daugiau taros rinkėjų. Smiltynėje, Melnragės ir Girulių paplūdimiuose jų dirba kelios dešimtys.

„Yra ir senų, ir naujų veidų. Ypač daug pastarųjų Melnragės ir Girulių pliažuose“, – sakė direktorius.

Anot vadovo, renkantieji tarą, nešini dideliais plastikiniais maišais, darbą pradeda labai anksti.

„Kai vyravo karščiai, šiukšles pradėdavome rinkti labai anksti. Dar prieš 6 val. Rinkėjai tarą jau būdavo pasiėmę. Butelių, skardinių nelieka nei paplūdimyje, nei kopose“, – tvirtino pašnekovas.

Tačiau, anot V.Urbono, rinkėjai pridaro nemažai vargo valytojams. Ieškodami butelių, skardinių, jie išverčia konteinerius. Tada atliekas išnešioja paukščiai.

„Tenka viską rinkti. Žala tikrai nemaža“, – kalbėjo direktorius.

V.Urbonas spėjo, kad rinkėjai vadovaujasi paprastu principu – kas pirmesnis, tas gudresnis.

„Kad būtų pasidaliję kokiomis nors zonomis, negirdėjau. Karų ir mūšių dėl bambalių nevyksta. Tik stengiasi kuo anksčiau ateiti į paplūdimį, kad rastų daugiau taros“, – teigė vadovas.

Šiukšlės iš paplūdimių renkamos ir vežamos priklausomai nuo situacijos. Vyraujant karščiams, tai daroma anksti, nes vėliau dirbti sudėtinga. Būna, kad šiukšlės renkamos ir du kartus per dieną.

„Tai ne tik higienos sumetimais. Nenorime, kad persipildžius šiukšliadėžėms atliekas išnešiotų paukščiai ar išverstų taros ieškantieji“, – teigė direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių