Taromatai taps draugiški neįgaliesiems?

Uostamiestyje ir vėl prabilta apie neįgaliems žmonėms nepritaikytus taromatus. Šiomis dienomis prekybininkų atstovams dar kartą akcentuotos ryškiausios problemos, trukdančios Klaipėdos neįgaliesiems naudotis tais įrenginiais. Viliamasi, kad ateityje taromatai bus geriau pritaikyti judėjimo bei regos negalią turintiesiems bei senyvo amžiaus žmonėms.

Negali privažiuoti vežimėliu

Klaipėdos neįgaliesiems rūšiuoti atliekas vis dar trukdo jų poreikiams nepritaikyti taromatai.

Atskirtį tarp sveikųjų ir neįgaliųjų didinantis klausimas ir vėl akcentuotas neseniai vykusiame Klaipėdos neįgaliųjų reikalų tarybos posėdyje.

Tarybos pirmininkas Kazys Bagdonas pastebėjo, kad šiuo metu nemažai uostamiestyje esančių taromatų itin nepatogūs judėjimo negalią turintiems arba senyvo amžiaus gyventojams, mat prie šių laikinų statinių nėra įrengtų į jį invalido vežimėliu norint patekti būtinų pandusų.

Regėjimo negalią turintiesiems nepritaikytas pats įrenginys – taromato mygtukai, pasak pirmininko, galėtų būti pažymėti specialiu, neregiams skirtu ženklinimu – jų paviršius turėtų būti gruoblėtas.

Įvertino trūkumus

Praėjusios savaitės pabaigoje drauge su prekybininkų atstovais buvo įvertinti uostamiestyje įrengti taromatai, aptarti jų trūkumai.

Pašnekovas pastebėjo, kad nors prekybininkų atstovai ir tikina, jog prie kiekvieno taromato esama informacinių lapelių, kuriuose nurodoma, kur kreiptis į statinį patekti norinčiam neįgaliajam – tokią informaciją pavyko aptikti ne visur.

Be to, neįgaliųjų interesams atstovaujantieji neabejoja, kad vien informacinio lapelio nepakanka.

Pabrėžiama, jog įvairias negalias turintiesiems taromatai turi būti prieinami taip pat, kaip ir sveikiems žmonėms.

"Paprastai tariant, popieriuko pakabinimas nesprendžia problemos", – neabejojo pirmininkas.

Požiūris keičiasi

Vis dėlto K.Bagdonas patikino, kad šiuo metu prekybininkų požiūris į šią problemą teikia vilčių.

"Požiūris keičiasi. Prekybininkai bendrauja ir nori šias problemas spręsti", – neabejojo tarybos pirmininkas.

Pašnekovas vylėsi, jog ateityje neįgaliesiems nepritaikytų taromatų bus mažiau, mat kai kuriuos reikalingus žingsnius šios sistemos tobulinimo link jau žengia ir Aplinkos ministerija.

"Aplinkos ministerija jau daro tam tikrus įstatymų pakeitimus, jau sudaryta darbo grupė, kad ateityje nesikartotų panašūs dalykai", – dėstė K.Bagdonas.

Tikimasi, kad taromatų pritaikymas neįgaliesiems bus puikus pavyzdys, įkvėpsiantis patobulinti ir kitus plačiai naudojamus įrenginius.


Šiame straipsnyje: taromataitaromatasneįgalieji

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kardas

Kardas portretas
Visi taromatai yra grynas pasityčiojimas tiek iš neįgalių, tiek iš paprastų žmonių Kaip dažnai automatai be jokio pagrindo brokuoja normalią tarą ir jos nepriima, žinome visi. O tokiais atvejais, kai tą patį butelį reikia kišti po 10 kartų, susidaro eilė, kenčia žmonės. Taip neturi būti, bet...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių