Taromatai populiariausi tarp benamių?

Neseniai pradėjusi veikti užstato už vienkartines pakuotes sistema pirkėjų galvose įnešė sumaišties. Vieni piktinosi, jog tenka laukti eilėje kartu su benamiais, kitus suerzino prastas apšvietimas.

Mėnesio pradžioje startavusi naujovė įpareigojo gyventojus aktyviau rūšiuoti stiklinę, plastikinę, metalinę tarą.

Parduotuvėje 10 euro centų užstatą už specialiu ženklu pažymėtą pakuotę palikęs pirkėjas vėliau pinigus gali atsiimti pasinaudojęs surinkimo įrenginiu. Tam jis turi vienkartinę ar daugkartinę tarą įdėti į aparatą ir išspausdintą čekį pateikti prekybos centro kasoje.

Klaipėdiečiai pastebi, kad vis dažniau prie taromatų būriuojasi benamiai, kurie, kaip spėjama, tikisi uždirbti iš vienkartinių pakuočių. Dėl to esą kartais neįmanoma pasinaudoti įrenginiu.

Taip pat gyventojų nepasitenkinimas kilo ir dėl to, kad stovinčios būdelės yra neapšviestos, todėl jose sunku kažką įžiūrėti.

Viešosios įstaigos "Užstato sistemos administratorius" generalinis direktorius Gintaras Varnas sakė, kad užstato sistemos veiksmingumą bus galima apibendrinti tik po pusės metų. Jis įsitikinęs, kad netrukus benamiams laisvų butelių tiesiog nebeliks.

"Kol kas vyksta pereinamasis laikotarpis. Taromatai veikia, tačiau pačių pakuočių, pažymėtų specialiu ženklu, nėra daug. Štai praėjusį savaitgalį visoje Lietuvoje taromatais buvo surinkta 100 tūkst. vienetų vienkartinių pakuočių. Sistema kaip ir aiški, tačiau – patinka ar ne – klausti dar anksti. O benamiai, matyt, turi lūkesčių pasipelnyti, tačiau gyventojai patys grąžins savo tarą", – sakė G.Varnas.

Kol kas aktyviausiai grąžinama daugkartinėje pakuočių užstato sistemoje dalyvaujanti tara – stikliniai alaus ir giros buteliai.

Esą daugiau metalinių skardinių, plastikinių buteliukų ir kitų naujos užstato sistemos ženklu pažymėtų pakuočių bus surenkama tada, kai tokios taros padaugės prekyboje.

Pakuotės turi būti dedamos dugnu į taromato ertmę, jų nereikia grūsti, o tara turi būti tuščia, nesulamdyta, pažymėta sveiku brūkšniniu kodu.

Šiuo metu Lietuvos parduotuvėse jau yra apie pusė tūkstančio aparatų. Dar 300–400 vienetų turėtų būti įrengta iki balandžio pabaigos. Iš viso šalyje atsiras apie tūkstantį tokių įrenginių.

Šiuo metu uostamiestyje ir Giruliuose yra 36 taromatai, o visame Klaipėdos rajone – 41. Rankinio surinkimo vietų uostamiestyje yra 14, rajone – dar keturios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>ttt

>ttt portretas
Bomžui "sanitarui" negaila. Bet užstatų lupikams be teisės atgauti užstatą - dar ir kaip gaila. Iš principo! Taros su pažeistu kodu net iš bomžo nepriims, užstatas liks "autoriams".

ttt

ttt portretas
Normalus zmogus, jei nenori nesiotis isgerto buteliuko, ji palieka tvarkingai prie siukslines, kad jusu vadinami " sanitarai" paima ir nusinesa i supirktuve...negi taip gaila 10 centu paaukoti?...

lietuvi isikisk pirsta isubine, gal tada busi patenkintas :)

lietuvi isikisk pirsta isubine, gal tada busi patenkintas :) portretas
aciu dievui,kad benamei tapo motyvuoti dyrbti sanitarais,tuo paciu taromatai vykdo ir asocialiu asmenu motyvacija judeti ir svarinti miestus !
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių