Taksistai pavirto plėšikais?

Naujametę naktį klaipėdiečius šiurpino taksistai, už paslaugas reikalavę keliolika kartų didesnės sumos nei įprastai. Vieno kilometro mieste pavėžėjimo kaina siekė 15 eurų. Tokių plėšikiškų tarifų miestiečiai dar nebuvo regėję.

Pasiekė visų laikų rekordą

Naujametę naktį kelionė taksi nuo Teatro aikštės iki "Vėtrungės" kainavo 20 eurų, nuo Turgaus gatvės iki Danės gatvės, kur atstumas nesiekia nė kilometro – 10 eurų.

Kai kurie taksistai prieš sėdant klientams iškart pranešdavo, kad kilometro kaina šįvakar – 15 eurų.

Naujuosius miesto centre sutikę klaipėdiečiai labai džiaugėsi, jei jiems pavyko susiderėti už mažesnę sumą. Nes visi šie "šventiniai" tarifai viršijo sveiko proto ribas ir, akivaizdu, buvo nelegalūs.

Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus teigė, jog taksistai apie tarifų pasikeitimus turi iš anksto informuoti savivaldybę.

"Mes susiduriame su tokiais atvejais, kai taksi bendrovių deklaruoti duomenys nukrypsta nuo realių kainų. Ir labai gaila, kad mūsų teisės aktai neleidžia tų taksi tarifų koreguoti. Pavyzdžių, autobusų ir maršrutinių taksi kainas nustato savivaldybė, o taksi įkainių savivaldybė nustatyti negali, tad taksistai mus tik informuoja apie jų paslaugų kainų pasikeitimus", – pakomentavo R.Mockui.

Dienraščio duomenimis, savivaldybei 2016-aisiais pateikti 72 prašymai keisti taksi tarifus, paskutinieji keli – gruodžio mėnesį, kur prašoma švenčių dienomis didinti kilometro vežimo kainą iki 1 euro bei valandos prastovos kainą iki 10 eurų.

Įmanoma atgauti permoką

Tačiau naujametę naktį taksistai tarifus nelegaliai "pakėlė" keliolika kartų. Pasak klaipėdiečių, kuriems teko naudotis jų paslaugomis, tai buvo masinis reiškinys.

Jei klientai turi važiavimo čekį, dėl akivaizdžių taksistų pažeidimų gali kreiptis į viešąją įstaigą "Klaipėdos keleivinis transportas" ir jiems veikiausiai pavyks atgauti permokėtą sumą.

Uostamiesčio savivaldybė ne kartą teikė Susisiekimo ministerijai siūlymus, kad būtų leista nustatyti vadinamąsias kilometro vežimo paslaugos kainos žirkles, kiek "nuo–iki" turėtų kainuoti ši paslauga.

"Deja, gavome atsakymus, kad mes negalime kištis į laisvą rinką. Tačiau manome, kad tam tikras įkainių reguliavimas šiame sektoriuje yra reikalingas, nes praktika rodo, kad čia vyrauja tam tikras chaosas", – teigė R.Mockus.

Taksi – inspekcijos akiratyje

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė atkreipė dėmesį, kad visais atvejais vežant keleivius taksi vairuotojai privalo važiuoti įjungę taksometrus (t.y., fiksuoti nuvažiuotų kilometrų skaičių), išduoti sumokėtų už kelionę pinigų apskaitos dokumentą bei fiksuoti visas gautas pajamas pagal taksometrų parodymus.

Taksi paslaugų veiklą VMI stebi ir kontroliuoja nuolat, atliekami tiek taksi įmonių, tiek šią veiklą savarankiškai vykdančių gyventojų patikrinimai, kontroliniai važiavimai (nepriklausomai nuo paros laiko, darbo ar nedarbo dienų, sezoniškumo).

"Praėjusiais metais atlikta apie 60 individualia taksi veikla užsiimančių gyventojų, įmonių patikrinimų, kurių metu nustatyti 34 pažeidimai, iš kurių 68 proc. sudaro buhalterinės apskaitos taisyklių pažeidimai", – akcentavo G.Rimkienė.

Tokiais atvejais, kai įmonėse nustatoma rimtų mokestinių pažeidimų ir kyla įtarimų, kad sąmoningai vengiama mokesčių, yra inicijuojami griežtesni kontrolės veiksmai, kurių metu įmonėms priskaičiuojami į biudžetą mokėtini mokesčiai ir mokesčių delspinigiai, atsižvelgiant į pažeidimų pobūdį, skiriamos atitinkamos baudos.

VMI primena, kad apie pastebėtus galbūt vykdomus mokestinius pažeidimus gyventojai praneštų VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius e. anketą VMI interneto svetainėje arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams "Pranešk".

Taip pat užėjus į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Veze

Veze portretas
Vaika vakare namo nuo senojo turgaus iki penpininku stoteles paeme 10 euru .sazines reike turet.

VAZIUOJANTI

VAZIUOJANTI portretas
na ir fantazijos.Vaziavau per sventes su 4 taksi ir paeme tik po numatyta kaina skaitliuke.Is centro- i GARLIAVA,KVITAS BUVO IRGI PADUOTAS,NORS MAN JIS TAI IR NEREIKALINGAS

Petras

Petras portretas
Yra rinka atsiranda ir paklausa. Per naujaka prapilat po 400 eur o cia ferkiat drl 20 eur
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių