Svetimšaliai iš Rumunijos dergė pajūrį

Ramus ir švarus mūsų kraštas tampa perėjūnų traukos vieta. Apie tai byloja savaitgalį Klaipėdos pakraštyje, pajūrio automobilių aikštelėje, apsistojusių svetimšalių palikti pėdsakai. Klaipėdiečiai su siaubu stebėjo kitataučių siautėjimą miške ir ne mažiau kraupo pamatę jų paliktus kalnus šiukšlių.

Stebeilijosi į praeivius

"Sekmadienį, apie 16 val., su šeima nuvažiavome pasivaikščioti prie jūros. Sustojome kitoje už Girulių automobilių aikštelėje. Mums patinka pavaikštinėti mišku ir pasigrožėti jūra, vaikai gali palakstyti. Bet tąkart su žmona iškart supratome, kad vaikų paleisti laisvai bėgioti nederėtų. Aikštelėje stovėjo trys lenkiškais valstybiniais numeriais pažymėti automobiliai, o aplinkui juos stoviniavo visas būrys tamsaus gymio žmonių. Jie atidžiai nužiūrinėjo kiekvieną pro šalį einantį žmogų. Buvo nejauku ne tik patiems, bet ir palikti savo mašiną. Juk pajūrio aikštelėse labai dažnai išdaužomi automobilių langai, pavagiami salone palikti daiktai", – vakar dienraščiui pasakojo klaipėdietis Dainius.

Jie atidžiai nužiūrinėjo kiekvieną pro šalį einantį žmogų.

Pirmą akimirką vyras net pamanė, kad kažkokia kompanija sumanė čia surengti pikniką, surengti šventę.

Tačiau tai tebuvo kelių akimirkų įspūdis, netrukus tapo aišku, kad tai – svetimšalių stovyklavietė.

Šeimos galva pasakojo, kad matyti žmonės kalbėjo jam nesuprantama kalba. Jų buvo daug, aplink automobilius ir čia pat esančiame miške jie buvo paskleidę savo drabužius, čiužinius. Jau tada matėsi, kad miško pakraštys užverstas šiukšlėmis.

Svarstė, ar skambinti policijai

Kiek pavaikštinėjusi šeimyna grįžo prie savo automobilio.

Jau iš tolo jie pajuto kepamos mėsos kvapą, miške degė ugnis. Svetimšaliai klegėjo aplink laužą, tik viena moteris valė gerokai aplamdytą automobilį.

Vaikų šiame užsieniečių būryje klaipėdiečiai nepastebėjo. Didžioji dauguma matytų žmonių – vyrai. Keli jų sukinėjosi aplink mašinas, dar daugiau balsų buvo girdėti giliau miške.

"Tuo metu labai pasipiktinau, jau buvau beskambinąs policijai, bet paskui susimąsčiau: ką pareigūnams pasakysiu? Juk jokio nusikaltimo šie žmonės nevykdė. Nuolat lankomės toje pačioje vietoje, ten visada būna švaru, tačiau tokio šiukšlyno nesu matęs. Prišiukšlino, tas tiesa, bet juk tada dar nežinojau, kad išvažiuodami jie viską taip ir paliks", – svarstė vyras.

Jie buvo atvažiavę dviem "Alfa Romeo" ir vienu "Renault Clio" automobiliu.

Tamsaus gymio žmones matė ir kiti klaipėdiečiai. Juos pastebėjo degalinėje, kai būrys klegančių čigonų skubėjo pasinaudoti tualetu ir tik vienas nusipirko mažą buteliuką vandens.

Pardavėja tąsyk su siaubu stebėjo šį būrį.

Kur ėdė, ten paliko

Pirmadienį, po 10 val ryto, trijų užsienietiškais numeriais pažymėtų automobilių nebebuvo, užtat aikštelėje ryškėjo svetimšalių buvojimo pėdsakai.

Ant pušies šakos kabojo juodas vyriškas paltas.

Čia pat tarp medžio šakų įkišta karojo mėlyna smulkesnio sudėjimo vyro striukė. Netoli aikštelės mėtėsi čiužinys, aplinkui plačiai pasklidusios – visokios šiukšlės, nukąstas dešros galas, sulaužyti plastmasiniai įrankiai, kažkokie šlapi drabužiai, etiketės ir prekių čekiai, pūpsojo du prekybos centro maišai, kuriuose – buteliai, maisto likučiai.

Akivaizdu, kad sekmadienį šie žmonės kepė dešreles, pjaustė rūkytą "Ūkininkų" dešrą, užsikando fasuotais duonos gaminiais ir mišraine, gėrė alų.

Iš paliktų čekių tapo aišku, kad atėjūnai daiktų įsigijo Lenkijoje, rugsėjo gale Vilniuje dėvėtų rūbų parduotuvėje už batus sumokėjo septynis eurus, kavos gėrė nusipirkę degalinėje, o maisto ieškojo viename populiariame prekybos centre.

Vos už 10 ar 15 žingsnių nuo viso šito šiukšlyno vakar stovėjo du tušti šiukšlių konteineriai, tačiau savo išėdų ir pakuočių keliautojai į juos išmesti nepasivargino.

Tikrino vakarykštę informaciją

Kaip paaiškėjo, sekmadienį bendruoju pagalbos telefonu apie šiukšlintojus pranešta ne kartą.

Operatorė vienam skambinusiajam paaiškino jau išklausiusi kelių tokių pranešimų ir informaciją perdavusi policijai.

Tačiau tądien pareigūnai nuvažiuoti į Girulius neturėjo laiko.

Pirmadienį, apie 9.30 val., policijos patruliai važiavo pro šalį ir nusprendė patikrinti vakarykštę informaciją.

Tuščioje aikštelėje stovėjo du automobiliai, pareigūnai juose rado miegančius penkis Rumunijos piliečius.

Keturi vyrai ir senyvo amžiaus moteris bendravo su policininkais, parodė savo dokumentus.

Kai patruliai paliepė surinkti šiukšles, maišelių griebėsi tik senolė. Matyt, ji vakarykštės puotos pėdsakus kišo į maišus tik tol, kol šalia stovėjo uniformuoti policininkai.

Vos tik jie nuvažiavo, moteris paliko viską ten, kur stovėjo.

Po pusvalandžio atvykėliai iš aikštelės dingo.

Teko krapštyti iš kopų

Tokie čigonai iš Rumunijos ar Moldavijos į mūsų kraštus užklysta dažnai.

Prieš mėnesį ar du būrelį tokių žmonių gamtosaugininkai, padedami policininkų, išprašė iš Girulių kopų. Jie čia buvo įsirengę stovyklavietę.

Tiesa, tąkart kalbų apie gausybę šiukšlių nebūta.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Virginijus Zubauskas prisiminė kitų atvejų, kai panašiai besielgiančius užsieniečius teko priversti sutvarkyti aplinką.

Matyt, jiems atrodo, kad toks elgesys yra visiškai normalus.

"Esame sulaukę prieš kelerius metus pranešimų apie tai, kad rumunai, moldavai ar čigonai kažkur apsistodavo. Mūsų žmones stebina, kad jie susikuria laužą, kepasi maistą. Tokie anksčiau buvę pranešimai leidžia įtarti, jog ir šį kartą į Klaipėdą buvo užsukę tokie klajokliai. Matyt, jiems atrodo, kad toks elgesys yra visiškai normalus", – prisiminė pareigūnas.

Matė elgetaujančius

Į virtualų pokalbį socialiniame tinklalapyje facebook įsitraukęs klaipėdietis tikino šioje aikštelėje matęs čigonus ne vieną kartą.

Vakarais jie sėdėdavo ant savo čiužinių aplink laužą, tarp vyrų buvę moterų bei vaikų.

Ši kompanija pragyvenimui užsidirbo pinigų elgetaudama. Prie Juozapo Darbininko bažnyčios moterys apsimetė neįgaliomis ir į mišias skubėjusių klaipėdiečių prašė išmaldos.

Tuo metu vyrai sėdėjo automobilyje "Alfa Romeo" ir laukė pinigų.

Dar vienas žmogus prisiminė, kaip čigonai vasarą susikūrė laužą sausame pajūrio miške.

Tąkart buvo atvažiavę ne tik policininkai, bet ir ugniagesiai, tačiau svetimšaliai nė neketino gesinti ugnies, rodė į kalną kepti paruoštos mėsos ir tikino, kad užlies liepsną vandeniu tik tada, kai pasigamins maisto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dar

Dar portretas
Dar kartą pakartosiu. Ne Klaipėdos policijai , deja, priklauso šį teritorija, o Klaipėdos rajonui... Taigi, kur ta rajono policija? Atsakau, Gargžduose nusikaltėlius gaudo, ne iki pajūrio jiems!!!. Įsikibę ragais ir nagais rajoai n politikai , bet Karklės uostamiesčiui neatiduoda.

Rimantė

Rimantė portretas
Negi tokiose aikštelėse nėra stebėjimo kamerų. Nes kartą su vyru atvažiavome į tą pačią aikštelę ryte ankstėliau ,tai ten irgi stovėjo dvi mašinos, iš kurių graudėjo neaiški,kažkokia satanistinė muzika o žmonės aiškiai matėsi po gerų išgertuvių vieni ant kitų sukritę miegojo.Reikia tik įsivaizduoti ,kas ten darėsi visą naktį.Ir ačiū dievui,kad jiems į rankas nepapuolė kokie tvarkingi žmonės,nes tokie tik ir ieško nuotykių.

Grybws

Grybws portretas
Grybnages su lansbergaiz draugeliai juoduliai , austeviciaus anuku tevai yra babajai
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių