Šventosios poilsiautojai pasipiktinę: pareigūnų baudos – net privačiuose sklypuose

Šventojoje atostogaujantys poilsiautojai masiškai sulaukė baudų dėl netinkamai statomų automobilių. Pinigines plonins net ir tie, kurie mašinas laikė uždarose teritorijose. Žmonės po tokio reido ėmė piktintis – nejaugi nuo šiol pareigūnai sankcijomis švaistysis net ir privačiose valdose?

Gavo skundą iš vietinio

Policijos desanto šventojiškiai sulaukė po skundo.

Paaiškėjo, jog vienas apie Seimą svajojantis vietos jaunuolis, kuris feisbuke puikuojasi nuotraukomis su įvairiais politikais, praskriejo elektriniu paspirtuku tarp stovyklaviečių ir prifotografavo dešimtis automobilių, paliktų ant  vejos.

"Čia – politinė reklama, o ne tvarkos siekis. Policija gavo skundų ir atvažiavo bausti. Nesiaiškino. Mato automobilį ant žolės ir baudžia. Bet čia privati teritorija, per ją einantis takas nėra registruotas kaip miesto gatvė. Nemanyčiau, jog policija turėtų baudas dalinti. Tai tas pats, jei pareigūnai atvažiuotų į privatų kiemą ir imtų bausti šeimininkus, jog jie savo kieme mašinas ant žolės laiko. Juk žmonės atvažiavo pailsėti. Kur jiems tas mašinas palikti?" – retoriškai klausė poilsio namų "Elektronas" administracijos darbuotoja.

Reidas: Palangos pareigūnai, sulaukę skundo iš Šventosios, pranešimais apie nuobaudas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus apdalijo dešimtis poilsiautojų, tačiau paaiškėjo, jog privačioje teritorijoje patruliai persistengė.

Poilsio nameliais nusėta "Elektrono" teritorija iš tiesų šiuo metu yra pilna poilsiautojų.

Atvykėliai tikino gavę apnakvindinimo įstaigos patikinimą, jog šioje teritorijoje automobilius gali statyti ir tokiu būdu.

"Atėjo klientai ir pradėjo piktintis. Iš viso aštuonis vairuotojus nubaudė. Bet girdėjome, jog ir kitur policija buvo. Pati teritorija nėra aptverta, nes ji ribojasi su upe, o vandens telkinių negalima atitverti", – pasakojo įstaigos administracijos darbuotoja, trečiadienį vos spėjusi raminti dėl baudų įtūžusius poilsiautojus.

Šalyje ne viešbučių, o Kelių eismo taisyklės galioja.

Taisyklės galioja visiems

Palangos policijos komisariato viršininkas Algirdas Budginas nuoširdžiai tikino, jog pareigūnai elgėsi pagal įstatymo raidę.

"Elementaru. Ant žolės statyti automobilių negalima. Tai pasakyta Kelių eismo taisyklėse. Jei kas nors nesutinka, gali įrodinėti savo tiesą teisme. Tačiau net J.Basanavičiaus gatvėje poilsiautojai laikosi tokios pozicijos – viešbučio administracija leido ir važiuoja pėsčiųjų gatve iki viešbučio. Šalyje ne viešbučių, o Kelių eismo taisyklės galioja", – tikino A.Budginas.

Algirdas Budginas / Policijos nuotr.

Kitą nuomonę turi patys poilsiautojai, piktinęsi dėl nuobaudų.

Atvykėliai teigė, jog rinkosi nebrangų poilsį mediniuose nameliuose, kuriuos galima pasiekti automobiliu.

"Jei aš mašiną, ratu užvažiavęs ant žolės, palikčiau miške, kopose prie jūros, miesto centre net nesiginčyčiau. O dabar juk atvykome į uždarą poilsiavietę. Mandagiai paklausėme, kokia čia tvarka. Pastatėme taip, kaip buvome prašyti", – pasakojo į pajūrį atostogų atvažiavęs kaunietis.

Jei gauni pinigus – vieša erdvė

Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Danutė Mikutienė aiškino, jog šios poilsiavietės lankytojai dažnokai sulaukia tiek policijos, tiek Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojų vizitų.

"Oi, žinome mes šią poilsiavietę. Nuolat jie ant žolės stato. Būna, jog atvykėliai vienas kito mašinas užstato, tada policiją kviečia. Kaip čia pasakius, dėl tos privačios teritorijos. Jei vienas ratas stovi ant gatvės, o kitas – ant privačios žemės, tai jau nebausti? Aš galvočiau, jog nesvarbu, ar žemė privati, ar valdiška, negalima statyti mašinų ant žolės. Aš žinau, kaip yra Palangoje, o tas pats ir Šventojoje. Žmonės mašinas kiša, kur tik begali. Į kopas, miškus įstumia. Mašinų yra pilni krūmai, pakelės ir kiemai", – tikino D.Mikutienė.

Tradicijos: štai tokiu vaizdeliu Šventoji garsėja dešimtmečiais – į medinius namelius poilsiautojai suvažiuoja įvairiausiais automobiliais, kuriuos dažniausiai stato čia pat, ant žolės. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Tačiau jei kurortinėse teritorijose atvykėliams nėra kur statyti automobilių, kaip jie turėtų elgtis?

"Na, taip, vietų nėra. Bet yra visuotinai priimtos normos, galioja taisyklės. Jei žmogus stato automobilį savo kieme ir neturi jokių komercinių paskatų, jo niekas neturėtų bausti", – patikino D.Mikutienė.

O jei tai privati teritorija, kurioje teikiamos apgyvendinimo paslaugos?

"Nameliuose paprastai gyvena poilsiautojai, iš kurių imamas mokestis už nakvynę. Tai reiškia, jog tokios erdvės netarnauja tik savininkui ar sklypo nuomininkui. Jei gaunamos pajamos už teikiamas viešąsias paslaugas, reiškia, jog ši teritorija yra vieša erdvė. Priešingai būtų privataus namo kieme. Jei name gyvena tik ta šeima, kuriai priklauso būstas, žinoma, jog tai yra tik privati teritorija. Jei sklype yra 15 namelių, jie yra nuomojami, jos privačia teritorija negalime pavadinti, nes joje teikiamos viešosios paslaugos. Jei žmogus privačioje teritorijoje teikia komercines paslaugas, jo privatus kiemas tampa viešąja erdve", – aiškino D.Mikutienė.

Ji aiškino, jog tokia formuluotė įtvirtinta Palangos miesto prekybos ir paslaugų teikimo taisyklėse.

Beje, šiose taisyklėse viešąja vieta, kurioje vykdoma prekyba, teikiamos paslaugos, nurodoma savivaldybei ar valstybei nuosavybės teise priklausanti ar patikėjimo teise valdoma teritorija. Tačiau taisyklėse pažymėta išimtis – "išskyrus išnuomota ar perduota naudotis teritorija".

Atsiprašė dėl sankcijų

Poilsio namus valdančios įmonės savininkė Daiva Daujotienė vakar dienraščiui aiškino, jog ši poilsiavietė išties yra privačioje teritorijoje.

"Čia yra mano nuosavybė. Poilsiautojams buvo šokas, kai rado mašinas, apklijuotas policijos lipdukais. Negali policija taip šeimininkauti privačiame sklype. Viskas nutiko trečiadienį, ir iš karto nuvažiavome į komisariatą aiškintis. Mūsų atsiprašė ir policijos atstovas pripažino, jog įvyko klaida. Esą atvyko jauni ir nepatyrę policijos pareigūnai", – pasakojo verslininkė.

Moteris aiškino, esą vienas jaunas vietos politikas pridarė bėdų daugybei žmonių.

"Jis prifotografavo poilsiautojų automobilių, kažkur kažkokią padangą, plaukiojančią vandenyje, užfiksavo. Veltui buvo kviesta policija. Dešimtims poilsiautojų buvo sugadinta nuotaika. Aš važinėti turiu į komisariatą. Policijai pranešta, jog pažeidimas užfiksuotas Kopų gatvės kitu numeriu pažymėtose valdose, o atvažiavo pas mus ir nubaudė. Tikrai negali policija privačioje teritorijoje dalinti baudų. Nors kol kas aš neturiu raštiško paaiškinimo, bet gavau patikinimą – bausti niekas neturėjo teisės", – tikino D.Daujotienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

čia paprasčiausiai

čia paprasčiausiai  portretas
čia tik gamtosauginis pažeidimas negalima mašinos statyti arčiau 25 m vandens telkinio (kas nuotraukoje puikiai matos) o žolė ar medis čia ne esmė. Stukačiokai mokykis įstatymus prieš valdžią eidamas.

Anonimas

Anonimas portretas
Sveiki, nereikia pikti ant pareigunu ar ant kitų žmonių. Jie atlieka savo darbą. Aš gyvenu Ošupio take. Ir tikrai galiu pasakyti kad ties neįgaliųjų stovykla. Pilna prikimšta automobiliu ant žolės nors ten nėra privati valda ar teritorija ir lb retai kas juos baudžia.

Tika

Tika portretas
kas per "debilo" komentarai, ar tokie aplamai gali dirbti atsakingose pareigose. Nuo kada privačioje nuosavybėje galioja eismo taisyklės. Įsivaizduokite nuosavame kieme stovi automobilis ant žolės ir įsiveržia pareigūnai ir pradeda rašyti baudas. Į privačia teritoriją niekas negali kišti kojų be savininko sutikimo aplamai. Absurdas kažkoks
VISI KOMENTARAI 72

Galerijos

Daugiau straipsnių