Sumaištį mieste kėlė briedžiai

Žvėrys mieste neturėtų trikdyti ar gąsdinti žmonių. Tuo įsitikinęs Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vadovas Vitalis Marozas. Trečiadienį Klaipėdoje briedę su dviem jos atžalomis nuo žūties po automobilių ratais gelbėjo visi, kas galėjo, tik ne gamtosaugininkai. Prieš vidurnaktį iš viso būrio gelbėtojų liko vienintelis žmogus.

Per piką – į Liepų gatvę

"Mūsų nuveikimas jų labui buvo nieko neveikimas, – paaiškino V.Marozas, paklaustas, kaip trečiadienį gelbėjo briedę su dviem briedžiukais.

Laukinio žvėries patelė su mažyliais nuo ankstaus ryto kelias valandas blaškėsi vienoje judriausių uostamiesčio magistralių – Liepų gatvėje, kol buvo uždaryta įmonės teritorijoje.

Ne mažiau problemų kilo vėlų vakarą pliaupiant lietui žvėris išprašant iš tvora aptvertos įmonės valdų.

Daugybė klaipėdiečių prieš 8 val. ryto skubėjo skambinti pagalbos telefonu 112, norėdami pranešti, kad važiuojamąja gatvės dalimi ties įmonės "Gilė" klientų aptarnavimo centru geležinkelio link eina briedė su jaunikliais.

Skambinę žmonės tikino, kad gyvūnai kelia pavojų. Liepų gatvėje pakeliui į miestą buvo susidariusi automobilių kamšatis.

Dar daugiau žmonių stabdė automobilius ir telefonais fotografavo gyvūnus.

Briedžiai perėjo gatvę per pėsčiųjų perėją, tada šoko į įmonės "Viremida" nugriautų statinių plotą, ten blaškėsi, vėliau perėjo gatvę atgal.

Esama duomenų, kad briedė peršoko įmonės "Intrac" teritoriją juosiančią tvorą, vienas briedžiukas pasekė jai iš paskos, kitas liko anapus.

Briedė išėjo iš įmonės kiemo, o po poros valandų grįžo ir bandė rasti tą vietą, per kurią buvo įšokusi, bet tvora jau buvo sutaisyta.

Prieš pat 11 val. policijai pranešta, kad briedžių šeimyna uždaryta bendrovės kieme.

Pagelbėti gyvūnams bandė ir policininkai. Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus viršininko Virginijaus Zubausko duomenimis, pareigūnai čia užgaišo porą valandų.

Išgąsdino sirenos ir švyturėliai

V.Marozas susitarė su policininkais, kad pareigūnai vakare, sutemus, kuriam laikui uždarys eismą Liepų gatvės dalyje.

Kaip ir prognozavo gamtosaugininkas, sutemus briedė priartėjo prie įmonės vartų, atrodė, kad, vos juos atvėrus, žvėris išeis iš teritorijos ir patrauks savais keliais.

Bet tuo metu, o tai buvo prieš 21 val., į Liepų gatvę su švyturėliais ir sirenomis atskubėjo policininkai.

Išsigandusi tokių iliuminacijų ir negirdėtų garsų briedė su savo atžalomis patraukė už įmonės pastato. Čia ji ieškojo išėjimo iš aptvaro.

Akliname kiemo užkampyje gyvūnas vis stengdavosi apginti mažylius. Prisiartinti prie jo nebuvo įmanoma.

Žmonės mėgino briedę pabaidyti keldami triukšmą už tvoros, bet patelė neleido prisiartinti ir kanopomis spardė žemę, kėlė grėsmę.

Nesuprato, kas vyksta

Policininkai tuo metu ėmėsi veiksmų – automobiliams neleido išvažiuoti iš miesto ir įvažiuoti į Klaipėdą.

Patrulių rinktinės ir Kelių policijos ekipažai užtvėrė nemažą gatvės dalį prie įvažos į įmonę "Klaipėdos mediena" (Liepų g. 68 A) iki "Betono centro" (Liepų g. 85).

Vairuotojai nesuprato, kas vyksta, manė, kad policininkai vykdo reidą.

Tik privažiavę prie pat skersai gatvės stovinčio policijos automobilio ir išvydę aktyviai mojuojančius pareigūnus suko atgal. Bandymai klausti, kaip išvažiuoti iš miesto, neturėjo prasmės.

Žvarbaus vėjo šuorai, lietaus pliūpsniai ir intensyvus eismas policininkams neleido ilgai aiškinti apie situaciją.

Panašiai sutrikę buvo ir į Klaipėdą bandę įvažiuoti vairuotojai. Apie valandą pravažiuoti leista tik autobusams.

Kiaurai peršlapę pareigūnai į policijos komisariatą grįžo 21.30 val.

Tada gyvūnai dar tebebuvo įmonės "Intrac" teritorijoje.

Išvažiuodami policininkai paprašė "Nuaro" darbuotojų pranešti jiems apie briedžių išvarymo operacijos baigtį.

Tada vargu ar kas numanė, kad viskas užsitęs dar kelias valandas.

Namo grįžo po vidurnakčio

Įmonės "Intrac" serviso vadovas Nerijus Narmontas pasakojo briedžius bandęs išvaryti drauge su trimis "Nuaro" vaikinais.

Vaikus ginanti patelė galėjo pasielgti neprognozuojamai.

"Prie briedžio prieiti nebuvo įmanoma. Patelė pradėjo mus gąsdinti. Teko laukti, kol išeis iš užkaborio. Galiausiai nutipeno ant žolynėlio, prie ekskavatorių ir pradėjo ruoštis nakčiai, atsigulė. Įjungiau traktorių, maniau, pavyks ją pavaryti išėjimo link, bet gyvūnai ir vėl pasislėpė už pastato. Žmogui ten eiti būtų pavojinga, nes vaikus ginanti patelė galėjo pasielgti neprognozuojamai. Bandėme belsti į tvorą pagaliais, bet žvėris gąsdino mus, kad nelįstume prie vaikų. Taip gyvūnai ten tūnojo gal valandą. Kai viskas aprimo, visi trys briedžiai išėjo į poligoną, aš traktoriumi uždariau tą įėjimą", – vėlyvo vakaro nuotykius prisiminė N.Narmontas.

Briedė dar apie valandą sukinėjosi įmonės teritorijoje netoli vartų, bet į laisvę neskubėjo.

Galiausiai ji išpėdino per vartus. Briedžiukai paskui mamą neskubėjo. Pamačiusi, kad mažieji nesiskubina, motina grįžo.

N.Narmontas dar kartą įjungė traktorių, teko gyvūnus truputį pagąsdinti ir tik tada visi trys išėjo. Laikrodis jau rodė po vidurnakčio.

"Nuaro" vaizdo įrašas:

 

Visi trys žvėrys nuėjo palei "Klaipėdos medienos" teritoriją Garažų gatvės ir Autobusų parko link, tai yra į miesto centro pusę.

Tik tada "Intrac" darbuotojas galėjo užrakinti vartus ir įjungti signalizaciją.

"Pasijautėme spektaklio dalimi. Dieną galėjome imti bilietus už lankymą. Bet tai tik juokai. Negaliu pasakyti, kad dėl briedžių buvo sutrikdytas įmonės darbas, bet šiokių tokių nepatogumų buvo. Iš Lenkijos mums turėjo atvežti naują techniką, vilkiką krauti buvo nejauku, nesaugu, gyvūnas gina savo vaikus. Penktą valandą baigėme darbą, bet man diena baigėsi gerokai po vidurnakčio. Nedarau iš to problemos, tai buvo pirmas kartas, tikiuosi, paskutinis. Svarbu, kad briedė ir jos vaikai liko gyvi", – trečiadienio įvykius prisiminė N.Narmontas.

Gyvūnus matė ir naktį

Kur gyvūnai patraukė toliau, galima tik spėlioti.

Faktas, kad praėjus bene valandai po šių įvykių klaipėdiečiai vėl skambino bendruoju pagalbos telefonu ir prašė "Nuaro" telefono.



NAUJAUSI KOMENTARAI

darius to skaitytojai

darius to skaitytojai portretas
Na lietuvoje belieka uz pavadelio arba tinkla uzmesti, o civilizuotame pasaulyje tai daro su migdomaisiais (gasdina traktoriais ir svytureliais, stebiuosi policijos veiksmais, ka jie tuom norejo padaryti), ar jie galvoja, kad briedziai patys ras kelia namo, giruliu miskas tai kitoje upes puseje

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Dariau - o su kuo reikejo imonės darbuotojams juos išvaryti? Plikomis rankomis gal eiti ir paplekšnoti per kupra, ypač prieš briedį su vaikais? Matosi, kad esate komentatorius iš idėjos ir neturėjimo ka veikti.

darius

darius portretas
Zmogus pasirode labiau laukinis uz gyvuna - gasdino traktoriais ir svytureliais, tai nuveskite ar nuvezkite i miska ir paleiskite, gal apsimeta durniais tos musu tarnybos, kad nesupranta, sako nieko nedarykite, tegu vaiksto po miesta....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    5
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių