Studentams – galimybė prisiliesti prie naujausių SGD technologijų

Prie jaunosios kartos ugdymo įvairiais būdais prisidedanti bendrovė "Klaipėdos nafta" (KN) antrąkart tarpininkavo organizuojant studentams praktiką suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) laive-saugykloje "Independence". Šiemet čia savo jėgas išbando du Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos auklėtiniai, kurie su užsidegimu pasakoja apie pirmąjį praktikos mėnesį laive. KN laikinai padirbėti bendrovės padaliniuose priima ir Klaipėdos universiteto SGD terminalų inžinerijos studentus.

Mokosi kiekvieną dieną

Jau antrus metus naftos ir suskystintųjų gamtinių dujų terminalų operatorė KN kartu su "Hoegh LNG Klaipėda", Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla ir dviem atrinktais studentais pasirašė bendradarbiavimo sutartis dėl techninės praktikos atlikimo SGD laive-saugykloje "Independence".

Jaunuoliai pradėjo darbuotis gegužės pabaigoje ir tęs praktiką iki rugpjūčio 19 d.

Praėjus mėnesiui nuo praktikos pradžios Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos Laivų elektros įrenginių eksploatavimo studijų programos būsimas trečiakursis Matas Norkūnas džiaugėsi turintis išskirtinę galimybę pasisemti neįkainojamos patirties ir įgūdžių.

Pašnekovo teigimu, kiekviena diena darbe jam – savotiška pamoka ne tik profesiniu, bet ir žmogiškuoju požiūriu: "Be visų praktinių užsiėmimų, giliname ir anglų kalbos žinias, nes bendravimas laive vysta tik angliškai. Susidūrimas su kitataučiais irgi labai vertingas, susipažįstame su įvairių tautybių įgulos narių kultūra, tradicijomis, požiūriu į dalykus. Tai – įvairiapusė patirtis, kuri, neabejoju, man pravers ir ateityje."

Darbas SGD laive-saugykloje yra pirmoji vaikino studijų praktika, kuri, beje, ne iš lengvųjų. Laisvą valandą studentai turi tik pietų metu.

"Niekas nedraudžia eiti į savo kajutę ir ilsėtis, bet siekiame įgyti žinių, esame smalsūs. Todėl ir laikas laive prabėga greitai. Praktikantai nėra įgulos dalis, mes tik klausome vadovų nurodymų, stebime specialistų darbą, jiems padedame. Studijuoju laivų elektros įrenginių eksploatavimą, todėl labiausiai mane domina laivo elektriko veikla", – teigė pašnekovas.

Norėtų sugrįžti

M.Norkūnui antrino kitas Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos auklėtinis, Laivų energetinių įrenginių eksploatavimo studijų programos antrojo kurso studentas Erikas Mažionis.

"Kiekviena diena – vis kitokia. Rytais aptariame nuveiktus ir laukiančius darbus. Kai jie paskirstomi, imamės veiklos. Laivo įgulą sudaro apie 30 įvairių sričių profesionalų, būti tarp jų labai įdomu", – entuziazmo nestokojo E.Mažionis.

Jis neslėpė – jei tik pasitaikytų proga, mielai į laivą sugrįžtų ir baigęs studijas.

Praėjusių metų vasarą galimybe atlikti praktiką SGD laive-saugykloje pasinaudojo Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai Dmitrijus Bogačenko ir Agnė Putriūtė, kuri šiemet atlieka jūrinio plaukiojimo praktiką.

"Mokyklos sėkmė yra mūsų absolventų sėkmė. Neabejoju, kad studentams ši praktika bus vertinga, per tą laiką jie daug sužinos apie technologinius procesus, laivo konstrukciją. Kas žino, galbūt ateityje jie sugrįš į šią industriją. Manau, SGD technologija Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, taps tradicija. Jau prognozuojama, kad iki 2030-ųjų 10 proc. laivų bus varomi suskystintomis dujomis", – teigė Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius Viktoras Senčila.

Įstaigos vadovo manymu, sveikintina, kad KN motyvuoja jaunus žmonės tobulėti, leidžia praktiškai pažinti naujausias technologijas.

Aktyviai bendradarbiauja švietimo srityje

Mindaugas Jusius, KN generalinis direktorius, pažymėjo, kad "Klaipėdos nafta" skiria ypatingą dėmesį SGD kompetencijos šalyje plėtrai. Būsimieji profesionalai gali ne tik įgyti konkrečių žinių, bet ir išbandyti jėgas dar pakankamai naujoje sferoje Lietuvoje.

"SGD rinka ir technologijos Lietuvoje yra inovatyvios, todėl vienas bendrovės užsibrėžtų tikslų – veiksmingas bendradarbiavimas švietimo ir mokslo srityje. Skatindami SGD žinių sklaidą šalyje, o kartu ir SGD rinkos plėtrą, jaučiame būtinybę prisidėti prie mokslinio potencialo didinimo bei specialistų ruošimo, kurie ateityje galėtų įsilieti į augančią SGD industrijos rinką", – teigė M.Jusius.

KN verslo strategijoje numatyta SGD verslo plėtra ne tik Lietuvoje, bet įvairiose pasaulio šalyse. Anot KN vadovo, įgyvendinant šias ambicijas bendrovei reikės aukštos kvalifikacijos žmonių.

Ateities specialybė

KN nuo 2016-ųjų rudens finansuoja ir Klaipėdos universiteto bakalauro studijų programą "Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų inžinerija".

Tai nauja ir perspektyvi pasaulyje inžinerinė specialybė, kuri būsimiesiems absolventams atveria galimybes save realizuoti tarptautinėje nuolat augančioje darbo rinkoje. KN finansuoja tikslines šios studijų programos vietas pažangiausiems studentams.

SGD terminalų inžinerijos bakalauro studijos trunka 3,5 m., o jas pasirinkę studentai mokosi įvairių dalykų, tokių kaip SGD terminalo energetinis ciklas ar verslo ir inžinerinių projektų valdymas.

Dar prieš steigiant šią studijų programą, buvo atliktas žvalgomasis rinkos tyrimas, nagrinėjęs SGD terminalų inžinerijos studijų programos absolventų karjeros galimybes.

Nustatyta, kad plečiant SGD veiklą valstybės ir Baltijos jūros regiono mastu kiekvienais metais reikėtų apie 17–22 SGD terminalų inžinerijos absolventų.

Studentai jaučia KN dėmesį

SGD terminalų inžinerijos specialybės studentai turi ir prioritetines sąlygas atlikti praktiką KN padaliniuose.

Šios specialybės antrojo kurso studentas Aldas Norvilas KN praktiką atlieka jau antrą vasarą iš eilės.

"Pažintinė praktika po pirmojo kurso padėjo susidaryti bendrą vaizdą apie įmonės veiklą, o šiemet praktiką atlieku bendrovės SGD paslaugų skyriuje. Viskas labai įdomu, kasdien sužinau daug naujų dalykų. Dirbu jau tris savaites ir nutariau praktiką prasitęsti dar vienam mėnesiui", – pasakojo jis bei pridūrė, kad SGD terminalų inžinerijos studijas rinktis pasiūlė tėvai.

Joms įsibėgėjus, jaunuolis džiaugiasi, kad paklausė jų patarimo, nes pamatė, kad pasirinko tikrai labai įdomią bei perspektyvią specialybę.

"Labai smagu, kad daug dėmesio sulaukiame ir iš KN, bendrovė organizuoja įvairias ekskursijas, kviečia atlikti praktiką", – pastebėjo A.Norvilas.

Praėjusiais metais naftos ir suskystintųjų gamtinių dujų terminalų operatorė pirmą kartą Klaipėdos universiteto SGD terminalų inžinerijos studijų programos studentų grupei suorganizavo ekskursiją į laivą-saugyklą "Independence".

Vizito metu studentai turėjo galimybę išvysti kapitono tiltelį, apžiūrėti laivo konstrukciją ir įrangą, gauti detalios informacijos apie tokių laivų statybos ypatumus, įgulos gyvenimą, SGD kaip švaraus kuro panaudojimo galimybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
Prisilieskit, kol dar galite. Juk paskui jį išpirks ir nuskandins, kad žmonės greičiau tą aferą pamirštų.

Na žinoma tik ,,prisiliesti"

Na žinoma tik ,,prisiliesti" portretas
SDT aptarnaus ir geras algas gaus tik užsieniečiai.O mūsiškiai..na gal gaus pagalbinio kokio vietą..po 10 metų

Brendis

Brendis portretas
Kuo atsilieka? Nes, kito žmogaus duomenimis, mūsiškis laivas savo metu buvo kone eksperimentinis, o dabar mūsų pasirinkta technologija (dėl talpyklų, veikimo pobūdžio (kad apačioje talpyklos, o viršuje - išdujinimo įranga) yra dažniausiai naudojama statant naujus tokio pobūdžio laivus.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių