Spręs dėl „Klaipėdos energijos“ investicijų

  • Teksto dydis:

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija penktadienio posėdyje turėtų suderinti šilumos tiekėjos „Klaipėdos energijos“ šių metų investicijas, kurių numatoma suma – 1,35 mln. eurų.

Kaip nurodoma Komisijos posėdžio pažymoje, bus svarstoma dėl šių investicijų: naujos šilumos trasos į Ragainės kvartalą projektavimą ir statybas bei dėl šilumos trasų statybos, įvadų įrengimo ir pirkimo naujiems vartotojams Klaipėdoje ir Gargžduose.

Teigiama, kad 51,4 proc. numatytos sumos investicijoms šilumos trasos Ragainėje statyboms bus naudojama iš nuosavų bendrovės lėšų, o 48,6 proc. – iš ES struktūrinių fondų.

Antrajam projektui 70 proc. bus imama iš bendrovės lėšų, o 30 proc. – ES lėšų.

Anot pažymos, Klaipėdos miesto bendrajame plane numatyta, kad ateityje bus statomas dar vienas gyvenamųjų namų kvartalas Liepų gatvėje, tarp Danės upės ir Ragainės upės centralizuoto šilumos tiekimo zonoje. Šiuo metu šiluma Paupių ir Ragainės gatvės kvartalų šilumos vartotojams yra tiekiama iš keturių 2,58 megavatų (MW) suminės galios gamtinėmis dujomis kūrenamų 13-16 metų senumo Paupių katilinės katilų, kurie nėra sujungti su bendra Klaipėdos miesto centralizuoto šilumos tiekimo sistema. Dar vienas Paupių katilinės gamtinių dujų 4,65 megavatų 26 metų senumo katilas yra užkonservuotas.

„Didėjant šilumos vartotojų skaičiui, esamų Paupių katilinės pajėgumų nebeužteks patenkinti vis augančio šilumos pareikalavimo. Todėl artimiausiu metu planuojama sustabdyti šilumos tiekimą iš Paupių katilinės, pajungiant buvusius Paupių katilinės vartotojus ir naujai statomus namus prie miesto centralizuoto šilumos tiekimo tinklo”, – rašoma dokumente.

Teigiama, kad naujiems vartotojams didinant šilumos vartojimą, jos tiekimo pastoviosios išlaidos likusiems centralizuoto šilumos tiekimo vartotojams sumažės 18,3 tūkst. eurų per metus.

Antrajam projektui numatoma šilumos tinklų įvado statyba iki komercinės paskirties pastato Klaipėdos Liepų gatvėje, centralizuoto šilumos tiekimo zonoje.

„Pastato planuojamas metinis šilumos suvartojimas – 30 MWh. Investicijos metu bus nutiesta 206 m ilgio 160 – 225 mm diametro šilumos trasa iki naujo vartotojo”, – rašoma pažymoje.

Žadama, kad dėl naujo vartotojo šilumos suvartojimo padidėjimo šilumos tiekimo pastoviosios išlaidos likusiems centralizuoto šildymo vartotojams sumažės 0,4 tūkst. eurų per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių