Sprendimas: būti su Lietuva

Penkiolika metų Krašto apsaugos savanorių pajėgose tarnaujantis Aleksandras Jefimovas ne kartą sau uždavė klausimą, kaip pasielgtų daugybė tų, kurie deklaruoja esą tikrieji šalies patriotai, jei tektų priimti lemiamą sprendimą pasirodžius priešams?

Nepamiršta savo šaknų

"Tada ir paaiškėtų, kas su mumis, o kas ne. X valandai atėjus, aš savo sprendimą žinau", – tikino Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės 303-iajai pėstininkų kuopai priklausantis A.Jefimovas.

A.Jefimovas gimė geležinkelininkų šeimoje Radviliškyje.

"Tėtis buvo geležinkelininkas, atvykęs su paskyrimu dirbti į Radviliškį. Jis kilęs iš Baltarusijos, o mama buvo istorijos mokytoja lietuvė. Save aš laikau lietuviu, tačiau neatmetu savo šaknų. O mano senelė turėjo lenkiško kraujo, buvo Lenkijos bajoraitė. Manyje teka ir lenkiško kraujo dalis", – tikino A.Jefimovas.

Vyras šiuo metu dirba Klaipėdos rajono policijos komisariate.

"Anksčiau mus vadino apylinkių inspektoriais, po pertvarkos tapome tyrėjai. Tačiau darbas nepasikeitė", – tikino savo krašto žmones gerai pažįstantis vyras.

A.Jefimovas policijoje dirba daugybę metų. Į Policijos akademiją vyras įstojo dar 1995-aisiais.

Iš pradžių dirbęs Radviliškio policijos komisariate, vėliau ėmė darbuotis Klaipėdos rajono policijos komisariate.

"Po mokyklos baigimo turėjau apsispręsti, ar patrauksiu į policiją, ar į kariuomenę. Gyvenimas sureguliavo savaip", – prisiminė A.Jefimovas.

Vyrai žaidžia karą

Paklaustas, kodėl vyrai taikos metu nori žaisti karą, A.Jefimovas nusijuokdamas atsakė, kad to, matyt, reikalauja vyriška prigimtis.

"Savanoriavimas yra nenutrūkstanti gyvenimo dalis. Ir taip jau penkiolika metų. Kur rasi tokį kvailį, kuris lyjant lietui eitų į mišką, gulėtų po pušimi ir klausytųsi, kaip paukšteliai čiulba? Tai ne kiekvienam", – kalbėjo vyras.

Be kario savanorio tarnybos, A.Jefimovas dar priklauso Lietuvos šaulių sąjungai ir vadovauja Gargždų šaulių 9-ajai kuopai.

Lietuvos šaulių sąjunga – savanoriška, pilietinės savigynos organizacija, stiprinanti valstybės gynybinę galią, ugdanti pilietiškumą ir tautinį sąmoningumą.

"Kam man to reikia? Patinka. Šaulių sąjunga užsiima dar ir tuo, ką valstybė daugybę metų buvo pamiršusi – moksleivių patriotizmo ugdymu. Visa tai daugybę metų buvo apleista, pasižiūrėkime, kiek dėmesio patriotizmo ugdymui skiria kitos valstybės. Pas mus apie tai susimąstyta tik po Ukrainos įvykių. Be reikalo taip vėlai", – kalbėjo gargždiškis.

Vyras tikino, kad jo pomėgiams ir karinei tarnybai atiduodamas visas laisvas laikas.

"Kartais, kai ypač pavargsti, norisi viską mesti. Tačiau prisimeni tų mokyklinukų, jaunųjų šaulių, veidus, vėl keliesi ir eini", – šypsojosi A.Jefimovas.

Su jaunąja karta bendraujantis vyras tikino pastebėjęs, kad vertybių pagrindus vaikai įgyja šeimose.

"Jei vaikams tėvai skiepija tam tikrus pagrindus, tokie vaikai ateina visai su kitomis nuotaikomis, nei tie, kurių namuose vaikams neskiriama dėmesio", – pastebėjo vyras.

Miškuose – "Airsoftas"

A.Jefimovą galima išvysti Klaipėdos rajono miškuose kartu su būriu kitų šratasvydžio gerbėjų.

Atsitiktinai miške sutikus būrį maskuojančiais rūbais vilkinčių vyrų gali tapti nejauku.

Ką veikia "žalieji žmogeliukai" rajono miškuose, rankose laikydami į tikrus ginklus itin panašią amuniciją?

"Airsoftu" vadinamas žaidimas – ypač populiarus. Naudojant autentiškų ginklų kopijas ir aprangą, įmanoma pajusti tikrų mūšių dvasią. Pats žaidimas užgimė Japonijoje, tačiau po karo buvo uždraustas. O žaidime naudojami ginklai tikrai labai panašūs į tikrus", – teigė A.Jefimovas.

Dalyvaudamas įvairiose pratybose ir žaidimuose kartu su rusakalbiais kolegomis, A.Jefimovas pastebėjo, kad į jaunųjų šaulių užsiėmimus dažniau vaikus atveda lietuviai.

"Tačiau tarp savanorių tikrai yra daug rusakalbių ir manau, kad jie nuoširdžiai daro tai, kuo tiki. Vis dėlto reikia pripažinti, kad tik tam tikrą akimirką paaiškės, kas su mumis ir kas ne. Kas tikrieji tavo draugai, sužinosi tik tam tikrą valandą", – nuomonę išsakė A.Jefimovas.

Emigracija nevilioja

Tiesa, A.Jefimovas prisipažįsta, kad kartais jaučia nuoskaudą dėl ne itin didelio valstybei tarnaujantiems žmonėms mokamo atlygio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ginklo brolis

Ginklo brolis portretas
Sis karys vertas auksinio medalio.Ir nei sekundei nesudvejociau kad jis nepaliktu manes musio lauke.o komentatuojientiems pikta apie ji galiu pasakyt tik tai kad jus zemo lygio asmenybes.

komentatorius

komentatorius portretas
Straipsnio autore kvaile,nesupranta jog patriotizmas neturi jokių tiesioginių sąsajų su karine tarnyba.

kardas

kardas portretas
paziureciau okupantams atejus ka tas "patriotas"iskrestu,peili i nugara kaimynui ismeigtu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių