Soduose aidi karo trimitai

Daugybė skundų įvairiausioms instancijoms, kaltinimai nesąžiningumu ir net smurtu, dėl kurio policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas – visa tai Klaipėdoje, Mažajame Kaimelyje, esančios sodininkų bendrijos "Draugystė" kasdienybė. Panašu, kad toks pavadinimas pastaruoju metu įgijo perkeltinę prasmę, santarvės ir draugystės čia nėra.

Užpuolė prie namo durų

Vasario pradžioje 73 metų Algirdas Martinkus policijai pranešė buvęs užpultas prie savo namo durų.

Esą du nepažįstami vyrai prie jo priėjo iš tamsos, vienas smogė į veidą kažkuo kietu, sumušta vieta buvusi prakirsta, todėl ją teko siūti.

Policijos pranešime apie šį įvykį buvo teigiama, kad užpuolikai nukentėjusiajam nepratarė nė žodžio, tačiau pirmadienį paprašytas prisiminti šį incidentą pensininkas tikino girdėjęs, kaip vienas nepažįstamųjų pasakęs, jog Juozui bus taip pat.

Policijos pareigūnai sulaukė ir A.Martinkaus kaimyno Juozo Jakšto skundo.

Vyras teigė turįs pagrindo bijoti susidorojimo, nes drauge su kaimynu apskundė sodo kaimyną, kuris į savo sklypą velka visokį šlamštą.

"Tą vakarą aš pavedžiojau savo šunį, uždariau jį į voljerą ir nuėjau pas kaimyną Juozą. Pabuvau pas jį gal 15 minučių ir parėjau namo. Užpuolikai prie mano namelio atėjo ne pagrindine gatve, nes juos būtų užfiksavusios vaizdo kameros. Manau, kad jie atsėlino aplinkiniais takais. Iki šiol iš policijos negavau jokio atsakymo. Jie veikiausiai neranda to mūsų kaimyno, kuris savo sklypą pavertė sąvartynu", – kalbėjo A.Martinkus.

Užveisė sąvartyną

Šalia Dangės sodų rėželius daugelis savininkų yra išnaudoję gyvenamiesiems namams pasistatyti.

Vieni yra mediniai, tinkami tik vasaroti, kiti veikiau primena viešbučius, nes yra trijų aukštų ir užima visą sodo plotą.

Sodų bendrijoje "Draugystė" yra vienas išskirtinis sklypas.

Nors jame nėra jokio statinio, kaimynai dėl jo rašė ne vieną skundą ir Klaipėdos merui, savivaldybės valdininkams, Visuomenės sveikatos centro darbuotojams.

Visas šis sklypas užverstas kažkieno atsikratytais daiktais.

Bėgiojo milžiniškos triušio dydžio žiurkės, kurias pamatę vaikai klykdami bėgdavo namo.

A.Martinkus pasakojo, kad vasarą iš krūvos visokiausių atliekų po apylinkes bėgiojo milžiniškos triušio dydžio žiurkės, kurias pamatę vaikai klykdami bėgdavo namo. Šių graužikų bijodavę net šunys.

Be to, savo žemės neprižiūrintis vyras jos nešienavo, todėl į kaimynų plotus sklido piktžolių sėklos.

Visa tai piktino arčiausiai gyvenančius žmones, todėl jie ėmėsi teisinių būdų priversti kaimyną susitvarkyti.

Sužinojęs, kad už netvarką gresia nemenka bauda, šeimininkas aptvarkė savo sklypą, tačiau praėjo nedaug laiko ir vėl radėjo tempti niekalus.

Kaimynai stebėjosi matydami, kaip visą parą vyras degino visokius nereikalingus daiktus, o kitą dieną jau nešė ir į išsikastą duobę dėjo kitus.

Pyktis – ir dėl kelio

Savo plotą apleidęs ir jame šiukšles kaupiantis sodininkas yra ne vienintelė įvairioms institucijoms skunduose minima bendrijos "Draugystė" gyventojų įvardijama problema.

Kita skaudi tema – gatvelė, kuri yra tokia duobėta, kad po lietaus batų neprisėmęs jos nepereisi, o automobiliai "šliaužia dugnais" ir taip yra gadinami.

Rašydami skundus dėl šios gatvės gyventojai tikino, kad įvažiuoti į vieną bendrijos gatvelių atsisakė net šiukšlių vežėjai.

Savivaldybei adresuotuose skunduose nedviprasmiškai reikalaujama bausti bendrijos pirmininką Pranciškų Pikelį už neveikimą. Neva jis, žinodamas, kad nėra leidimo gatvės kasinėjimo darbams, komunikacijas įrengusioms įmonėms leido palikti gatvę nesutvarkytą.

Savivaldybė yra gavusi ne vieną tokį raštą. A.Martinkus ir J.Jakštas tikino atsakymų į juos nesulaukę.

Abu vyrai įtaria, jog bendrijos pirmininkas P.Pikelis pasielgė nesąžiningai, kad pasirašė darbų atlikimo aktą neįsitikinęs, jog po komunikacijų klojimo gatvės danga sutvarkyta tinkamai.

Tuo metu bendrijos skelbimų lentoje kabo bendrovės "Edrija" pranešimas, kad 2015 metais jos darbuotojai atliko vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklų įrengimo darbus. Prieš juos pradedant įmonės atstovai nufilmavo esamą gatvės dangą ir įsipareigojo po darbų palikti ją tokią pat, kokia buvo iki pradedant darbą.

Pažadėjo ištaisyti klaidas

Šių metų vasario 22 dieną darbus užsakiusi įmonė informavo, kad atšilus orui įmonės darbuotojai dar kartą patikrins tas vietas, kur įrengti šuliniai. Jeigu paaiškės, kad pretenzija pagrįsta, rangovas pašalins defektus.

"Mūsų soduose yra trys panašios gatvelės, pirmininkas nesirūpina, kad jos būtų tvarkomos. Gretimoje gatvelėje gyvena žmogus, kuris vairuoja sunkvežimį. Jis nelaukia malonės iš pirmininko, pats atveža skaldos ir gyvena be didesnių bėdų. Mūsų gatvėje tik Norvegijoje uždarbiaujantis kaimynas grįžęs užsakė skaldos duobėms užlyginti. Mes su Juozu to nesiimsime, nesame bendrijos nariai. Pirmininkas renka mokesčius, tegu jis ir rūpinasi, tai yra tiesioginis jo darbas. Kaimynystėje žmonės gyvena kaip tikri klaipėdiečiai, po analogiškų darbų jų bendrijų pirmininkai tol nepasirašė darbų priėmimo akto, kol gatvės neblizgėjo", – piktinosi A.Martinkus.

Po raštais savivaldybei ir darbus užsakiusiai bendrovei pasirašė septyni Draugystės 3-iosios gatvės gyventojai.

P.Pikelis stebisi, kad tarp skundą pasirašiusiųjų suraitytas ir vyro, kuris su šeima nuolat gyvena Norvegijoje ir į Klaipėdą grįžta itin retai, parašas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gediminui

Gediminui portretas
Iš bendrijos galit išmesti,bet sklypo iš žmogaus neatimsit,tai privati nuosavybė!Dabar nebe tarybiniai laikai.

Gediminas

Gediminas portretas
Taigi kiekviena sodų bendrija turi sodo pirmininką su visa taryba. Taigi jie ir privalo palaikyti tvarką taip,kad nebūtų tokių netvarkingų sklypų. Kiekvienas,kad ir neapstatytas sklypas turi būti laiku šienaujamas , jokių šiukšlių sklype. Jeigu nesitvarko -dėti baudas ir vyri iš bendrijos lauk o sklypą parduoti iš varžytinių.Matysite,kaip visi susitvarkys.Be to reikia labai apšvietimo.Šviesa žmones drausmina.

To >

To > portretas
Neteisingai supratote
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių