Smiltynėje – „Gintarinės jūrmylės“ bėgimas

  • Teksto dydis:

Šį šeštadienį, spalio 14 d. Smiltynėje vyks jau septynioliktasis tarptautinis „Gintarinės jūrmylės“ bėgimas. Šiemet jame dalyvaus daugiau nei 800 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos ir Lenkijos. Renginyje bėgs tiek profesionalūs sportininkai, tiek bėgimą mėgstantys paties įvairiausio amžiaus miestiečiai ir miesto svečiai.

Renginio metu bėgimo dalyviai yra kviečiami nubėgti bent vieną jūrmylę, kurią sudaro 1852 metrai. Profesionaliems bėgikams siūloma šešis kartus ilgesnė trasa, o bėgikėms – 3 jūrmylės. Šių nuotolių nugalėtojų vardai ir pavardės kasmet įamžinami Smiltynėje stovinčiame, 6 tonas sveriančiame atminimo akmenyje. „Gintarinės jūrmylės“ bėgime tradiciškai dalyvauja įvairaus amžiaus bėgikai, suskirstyti pagal amžių į grupes nuo vaikų iki veteranų. Jau trečius metus vyks ir verslo įmonių komandų estafetinis bėgimas.

Nuo įvairių bėgimo entuziastams ir profesionalams skirtų renginių 2001 m. pradėta rengti „Gintarinė jūrmylė“ skiriasi savo jūrine tematika, kurią, anot Klaipėdos apskrities lengvosios atletikos federacijos prezidento Virginijaus Jurgelevičius, išduoda pavadinimas ir specifika, „distancijos ilgiai matuojami jūrinėmis myliomis, nugalėtojų pavardės iškalamos ant iš marių dugno iškelto akmens paviršiaus, pagrindiniai rėmėjai yra uosto įmonės. Į patį renginį ateina kapitonai, karinių jūrų pajėgų orkestras“. Net ir bėgimo vieta, Smiltynė, taip pat ypatinga – renginio dalyviai į ją turi keliauti keltu. Unikalų renginį sumanė ir inicijavo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir jau minėta Klaipėdos apskrities lengvosios atletikos federacija.

Anot V. Jurgelevičiaus, „Gintarinė jūrmylė“ – vienas svarbiausių bėgimo renginių mieste. „Patys pirmieji organizatoriai išsikėlė tikslą, kad tai bus šimtmečio renginys, norime jį rengti šimtą metų. Manau, kad jau dabar „Gintarinė jūrmylė“ tampa istorija – vyksta graži sinergija, bendradarbiauja miestas, uostas, kariuomenė – visi bendromis jėgomis kuriame šį renginį“, – teigė pašnekovas.

Per 17 metų sportinis bėgimo formatas nelabai pasikeitė, bet pats renginys užaugo. Pirmaisiais metais jame dalyvavo 60 bėgikų, pastaraisiais susirenka apie 800. „Šis bėgimas turi gerą vardą, yra populiarus ir laukiamas“, – apibendrino V. Jurgelevičius.

Vienas iš bėgimo rengėjų, Klaipėdos miesto bėgimo klubo „Gintarinė jūrmylė“ pirmininkas Linas Bružas kalbėdamas apie šių metų renginio dalyvius išskyrė svečius iš užsienio: „Pirmą kartą dalyvaus komandos iš Baltarusijos, prieš tai iš ten atvykdavo tik pavieniai asmenys, taip pat sulauksime ypatingai daug bėgikų iš Liepojos, Latvijos – jie atvyks net dviem autobusais“.

Bėgime dalyvaus ir žinomi sportininkai: trijų jūrmylių bėgime dėl nugalėtojos titulo kovos šių metų 5 kilometrų bėgimo Lietuvos čempionė Monika Juodeškaitė, Anna Kuznetcova iš Rusijos, bei baltarusė Aliona Barisenka, o šešių jūrmylių bėgime rungsis lietuvis Justinas Beržanskis bei Sergejus Platonovas iš Baltarusijos.

Lietingi pastarųjų dienų orai anot organizatoriaus – ne bėda: „Patyrę bėgikai treniruojasi įvairiomis oro sąlygomis, jie pripratę prie visko“.

Tiesa, L. Bružas prisiminė, kad pačią pirmąją „Gintarinę jūrmylę“ teko nukelti dėl keltų eismą sutrikdžiusios stiprios audros – tokiu atveju oras gali kliudyti.

„Gintarinės jūrmylės“ bėgimo atidarymas – šį šeštadienį 12.35 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių