Šlapi lapai kelia pavojų

Palijus uostamiesčio gatvės ir šaligatviai tapo slidūs. Šį kartą rūpesčių kelia ne šaltukas, o masiškai krintantys medžių lapai. Užlipus ant šlapios jų krūvelės gali netikėtai visu ūgiu išsitiesti ant asfalto.

Tonomis lapų neskaičiuoja

Į panašią situaciją jau pakliuvo ne vienas klaipėdietis. Viena moteris pasakojo, kad jai krytis vos nesibaigė traumomis.

„Ėjau tikrai drąsiai. Net minties nebuvo, kad galiu paslysti. Nepajutau, kaip išsitiesiau. Koją skaudėjo, bet visa laimė, kad liūdnesnių pasekmių išvengiau. Pasirodo, ne tik ledo, bet ir šlapių lapų reikia saugotis“, – pasakojo viena klaipėdietė.

Įmonės „Klaipėdos želdiniai“ direktorius Gediminas Valašinas teigė, kad dabar pats lapų kritimo pikas. Jie renkami, siurbiami, pučiami.

Siaurose gatvelėse, kur neįvažiuoja technika, lapai renkami ir dedami į maišus.

„Jau išvežėme daug, bet tikslesnių duomenų negaliu pateikti. Neskaičiuojame nei tonomis, nei kubiniais metrais. Šiaip šlapių lapų svoris – didesnis, sausi yra lengvesni“, – pasakojo vadovas.

Paslysti yra paprasta

Pasak direktoriaus, lapai jau šluojami ne tik nuo pėsčiųjų takų, šaligatvių, bet ir parkuose, skveruose. Pastaraisiais paprastai pasirūpinama paskutiniais. Kai kuriose parkų dalyse lapai tiesiog paliekami supūti.

„Lapų ant medžių dar yra daug. Nušluojame, stipresnis vėjas papučia ir vėl – pilna. Sušlampa lapai ir tampa slidu“, – pasakojo vadovas.

Miesto šaligatvių ir viešųjų erdvių prižiūrėtojai renka ir nukritusius kaštonus. Jie šluojami kartu su lapais ir vežami į biodegraduojančių atliekų aikšteles.

„Nesame gavę nurodymo rinkti kaštonus atskirai ir vežti deginti ar dar kur nors. Jie šluojami su lapais, kurie nėra skirti komposto gamybai“, – tvirtino direktorius.

Kaštonų mieste mažėja

G.Valašino teigimu, Klaipėdoje nėra daug vietų, kur augtų kaštonai. Matomiausi jie – Naujojo Sodo gatvėje, prie pastato, kuriame anksčiau veikė viešbutis „Viktorija“. Pavienių kaštonų galima pamatyti ir miesto parkuose.

Anksčiau šie medžiai augdavo ir K.Donelaičio gatvėje. Vėliau seni, pavojų keliantys kaštonai buvo iškirsti, o vietoje jų pasodinti nauji medeliai.

„Kaštonai – gražūs medžiai. Ypač pavasarį, kai žydi. Žiedai primena žvakes. Klaipėdoje nėra nei kaštonų giraitės, nei gatvės, kuri būtų apsodinta vien šiais medžiais“, – tvirtino vadovas.

G.Valašino nuomone, kaštonai – tinkami medžiai miestui. Tačiau būtina pasirinkti tinkamą jų rūšį ir jiems skirtą vietą.

„Medelynai neatsisako auginti kaštonų. Miestuose dažnai pasirenkamos tos jų rūšys, kurios neveda vaisių, yra atsparios ligoms. Prie prekybos centro „Akropolis“ pasodinti būtent tokie. Vaisius vedančių kaštonų nederėtų sodinti gatvėse, automobilių stovėjimo aikštelėse. Mašinų savininkai tikrai neapsidžiaugtų, jei kaštonai barbentų į automobilių stogus“, – komentavo vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių