Šimtmečio švęsti – į Maskvą

Mažieji Klaipėdos krepšininkai savo valstybės šimtmečio jubiliejų minės Maskvoje. Juos į draugišką vaikų turnyrą vasario 13–18 dienomis pakvietė CASK vaikų klubas. Pasirinkta varžybų data labai nustebino sportininkų artimuosius, kuriems kilo klausimas, ar tai nėra dar viena provokacija.

Kodėl Vasario 16-ąją?

Klaipėdos krepšinio mokyklos organizuojama vaikų kelionė į Maskvą per valstybės jubiliejų vienai pilietiškai klaipėdietei pasirodė įtartinai.

"Mane tai liūdina ir kelia baimę, žinant tarptautinę padėtį ir Rusijos polinkį provokacijoms. Ar čia sutapimas? Skambinau tos krepšinio mokyklos vadovui ir paklausiau, kodėl būtent per valstybės jubiliejų išveža vaikus į nedraugišką mums šalį. Jis pareiškė, kad yra apolitiškas. Bet juk neretai sportu ar kultūrinėmis programomis ir pridengiamos įvairios politinės provokacijos, tačiau jis manęs nesiklausė", – piktinosi vieno vaiko močiutė.

Mane tai liūdina ir kelia baimę, žinant tarptautinę padėtį ir Rusijos polinkį provokacijoms. Ar čia sutapimas?

Moteris teigia, kad svarbios valstybinės šventės dieną į Maskvą (kelionei tėvai renka po 260 eurų) vaikai važiuos autobusu.

"Tai dar vienas nerimą keliantis klausimas, kodėl žiemos metu į tokį kelią susiruošė autobusu, o ne lėktuvu ar traukiniu? Juk dabar Maskvoje siaučia tokia stichija, sniegą nuo kelių valyti pasitelkė net kariuomenę. Kodėl treneriai rizikuoja mūsų vaikais? Žinoma, galima vaiko neleisti važiuoti į tas varžybas, bet aš – tik močiutė ir nieko nesprendžiu. O tėvai jauni, jie jokių pavojų nemato. Todėl reikia viešinti tokius dalykus, kol dar ne vėlu, kol jie nepridarė gėdos nei sau, nei tėvynei", – įsitikinusi klaipėdietė.

Siūlė nepūsti burbulo

Klaipėdos krepšinio mokyklos vadovas Laimonas Šapkauskas patvirtino, jog kitą savaitę į Maskvą išvyksta 12 vaikų, du treneriai ir du lydintys tėvai.

"Nesieju Vasario 16-osios su kelione į Maskvą, mums rūpi sportas, apie politiką negalvojame. Mūsų valstybė yra laisva, važiuojame atstovauti mūsų šaliai. Jūs kalbate apie kažkokias baimes. Kodėl žurnalistai apie tai kalba ir pučia burbulą? O jeigu mes laimėsime tą turnyrą ir parodysime, kokie esame stiprūs? Mes važiuojame laimėti ir vaikams sudaryti galimybę rungtyniauti su stipriais varžovais. Nematau čia jokio sutapimo. Kuo čia dėta Vasario 16-oji?" – klausė L.Šapkauskas.

Į Maskvą važiuos Vilniaus Sostinės krepšinio mokyklos ir Klaipėdos krepšinio mokyklos 2007–2008 m. krepšininkai.

Sostinės krepšinio mokyklos direktoriaus pavaduotojas Arminas Vareika patvirtino, kad Rusijos CASK vaikų komanda rengia turnyrą.

"Kadangi mūsų komanda yra viena stipriausių Lietuvoje ir vaikai žaidžia tarptautiniu mastu, tai CASK pakvietė mūsų komandą atvykti į draugišką turnyrą. Pasiūlė pakviesti dar vieną komandą iš Lietuvos. Važiuos vaikai ir iš Klaipėdos žaisti krepšinio", – dienraščiui patikslino A.Vareika.

Kultūrinių mainų skandalas

Pernai triukšmas kilo po jaunųjų plungiškių kelionės į Rusiją, kur moksleiviai lankėsi pagal "kultūrinių mainų programą".

Tada esą buvo neįvertinti "minkštosios galios" elementai, ir vaikai per vietos valdininkų neatidumą išsiųsti į propagandinę stovyklą.

Plungės ir Krasnogorsko miestų partnerystė tuokart virto skandalu, kai be numatytų apsilankymų Rusijos kariniuose muziejuose bei istorinėse vietose Plungės vaikai susitiko ir su baikerių klubo "Naktiniai vilkai" nariais, pagarsėjusiais nacionalistiniais renginiais ir sovietinės simbolikos demonstravimu.

Klubo vadovas Aleksandras Zaldostanovas palaiko artimus ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Šie baikeriai aktyviai pritaria prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje.

"Vaikų bendravimas – tarsi ir nieko bloga, tačiau, kai ana pusė tą bendravimą išnaudoja propagandai, patys suprantate, ką tai reiškia. Bjauriausia, kad jie pateko į situaciją, kurios negalėjo suvaldyti. Kitaip tariant, per savo patiklumą papuolė į spąstus", – tada dėstė Klaipėdos tarybos narys, buvęs Valstybės saugumo departamento uostamiesčio padalinio vadovas Algirdas Grublys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

muilo burbulas

muilo burbulas portretas
Kada mes nustosim sirgti paranoja .Tai gal per sventes ir mankstos daryti negalima.Tegul sportuoja,cia gi ne narkotikai.

NITUP

NITUP portretas
Jei vaidenasi, reikia zegnotis.

JB

JB portretas
Konservatorinė paranoja. Tada ir olimpiečius reikia gražinti namo. Kaip drįso Olimpiada per Vasario 16 rengti!
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių