Šilumos teks palaukti

Nors rytoj prasidės kalendorinis pavasaris, tačiau šiluma į Klaipėdą dar neskubės. Jau kitą savaitę atvės, sustiprės vėjas, galima šlapdriba, o savaitės pabaigoje – šalnos.

Nors rytoj prasidės kalendorinis pavasaris, tačiau šiluma į Klaipėdą dar neskubės. Jau kitą savaitę atvės, sustiprės vėjas, galima šlapdriba, o savaitės pabaigoje – šalnos.

Pasitikdami kalendorinį pavasarį, meteorologai apibendrino ir besibaigiančią žiemą. Pasirodo, kad ji buvo kur kas šiltesnė nei ankstesniosios.

"Pastarąjį dešimtmetį pastebime, kad oro temperatūra vis kyla. Dėl to kaltas klimato atšilimas", – paaiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjas Lionginas Pakštys.

Šią žiemą vidutinė temperatūra siekė vieną laipsnį šilumos, o standartinė norma numato du laipsnius šalčio. Didžiausias šaltis uostamiestyje užfiksuotas gruodžio 30 d., tada atšalo iki 13,6 laipsnio.

Absoliuti žemiausia temperatūra Klaipėdoje užfiksuota 1956 m. vasarį, kai termometrų stulpeliai nusileido iki 33,4 laipsnio šalčio.

Maždaug trečdaliu uostamiestyje mažiau iškrito ir kritulių. Numatoma jų norma – 192 mm, o šiemet jų būta 149 mm. "Daugiausia tai buvo lietus", – paaiškino L.Pakštys.

Pašnekovo teigimu, pavasaris prognozuojamas permainingas. Teigiama, kad kovą pajūrį pasieks šiluma, o balandį ir gegužę atvės.

Šį savaitgalį bus debesuota, tačiau kritulių nenumatoma. Pūs 4–9 m/s pietryčių, rytų vėjas.

Oro temperatūra šio savaitgalio dienomis laikysis apie 3–5 laipsnius šilumos, o naktimis termometrų stulpeliai stos ties 1–3 laipsniais šilumos.

Ateinančią savaitę bus debesuota. Pirmadienį prognozuojamas lietus, antradienį jau palis tik kai kuriose vietose ir trumpai. Trečiadienį ir ketvirtadienį vėl žadami krituliai, vietomis numatoma ir šlapdriba.

Pirmosios pavasario savaitės pradžioje vėjas pūs iš pietų, pietvakarių, jo greitis sieks apie 8–13 m/s. Antroje savaitės pusėje jis bus nepastovios krypties, tačiau silpnas.

Pirmadienį ir antradienį termometrai rodys 3–6 laipsnius šilumos, o naktimis – apie 1–3 laipsnius aukščiau nulio.

Antroje savaitės pusėje bus vėsiau. Dienomis gyvsidabrio stulpelis tepakils iki 1–3 laipsnių šilumos, o naktimis iki 0–2 laipsnių šilumos.

L.Pakščio teigimu, kai kur gali pašalti iki 1–2 laipsnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių