Šilumos kainą uostamiestyje lėmė kuras

Nuo sausio uostamiesčio gyventojai už centralizuotai tiekiamą šilumą mokės šiek tiek brangiau. Didžiausią įtaką tam turėjo išaugusi kuro kaina. Tačiau specialistai prognozuoja, kad šis šildymo sezonas bus pigesnis nei praėjęs.


 

Nuo sausio uostamiesčio gyventojai už centralizuotai tiekiamą šilumą mokės šiek tiek brangiau. Didžiausią įtaką tam turėjo išaugusi kuro kaina. Tačiau specialistai prognozuoja, kad šis šildymo sezonas bus pigesnis nei praėjęs.

Tendencijos – panašios

Nuo sausio 1-osios kilovatvalandė šilumos klaipėdiečiams atsieis 5,17 euro cento be pridėtinės vertės mokesčio. Pastarasis gyventojams yra lengvatinis ir siekia 9 proc.

Šilumos kaina nuo sausio išaugs 3,6 proc. Gruodį ji buvo 4,99 euro centro už kilovatvalandę.

Šiluma brango dėl kelių priežasčių. 9 proc. jos kainą padidino nepriklausomi šilumos tiekėjai. Brango ir kuras – 5 proc. biokuras ir 0,9 proc. gamtinės dujos.

Šilumos kaina uostamiestyje augs trečią mėnesį iš eilės. Gruodį ji buvo 12,1 proc. didesnė nei lapkritį. Pastarąjį mėnesį – 21,25 proc. didesnė nei spalį.

Šią tendenciją lėmė tos pačios priežastys – pabrangęs kuras ir iš nepriklausomų šilumos tiekėjų perkama šiluma.

Klaipėdoje pigo dvigubai

Įmonės "Klaipėdos energija" finansų direktorius Kęstutis Jonkus aiškino, kad panaši situacija išlieka jau ne vienus metus. Šildymo sezonu kuras brangsta, o nepriklausomi šilumos gamintojai taip pat didina šilumos kainą.

Tačiau energetikų prognozės nesikeičia – šis šildymo sezonas Klaipėdoje bus pigesnis už praėjusį apie 17 proc.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, per metus centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje sumažėjo 9,31 proc., o Klaipėdoje ji atpigo dvigubai daugiau nei šalies vidurkis – 18,6 proc.

Šiemet šilumos kaina uostamiestyje net šešis mėnesius – gegužę, birželį, liepą, rugpjūtį, rugsėjį, spalį – buvo mažiausia visoje Lietuvoje. To nėra buvę Klaipėdos istorijoje.

Problema – nesandarūs namai

Klaipėdiečiai jau sulaukia ir sąskaitų už šildymą lapkritį. Jos yra įvairios. Pigiausiai už šilumą lapkritį tradiciškai mokėjo naujos statybos ar renovuotų namų gyventojai.

Mažiausiai vieno kvadratinio metro būsto ploto apšildymas atsiėjo 0,12 euro, įskaitant pridėtinės vertės mokestį. Tokio namo gyventojai už standartinio – 60 kv. metrų būsto ploto apšildymą sumokės 7,12 euro.

Brangiausiai už šildymą mokės nerenovuotų, nesandarių namų gyventojai. Vieno kvadratinio metro būsto ploto apšildymas atsieis 1,32 euro. 60 kv. metrų ploto būsto apšildymas jiems kainuos 79,35 euro.

Specialistai prabrėžė, kad kiekvienas namas moka už savo suvartotą šilumą. Sąskaitos dydis priklauso nuo pastato sandarumo.

Senų, nesandarių namų gyventojams už šildymą tenka mokėti daugiau nei 10 kartų didesnes sumas nei naujų ar renovuotų namų gyventojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cype

Cype portretas
Kada juos visus i cype susodins? Nusibodo "kiaules akys" negyvai!

Šildymas

Šildymas portretas
Klaipėdoje turi nekainuoti NIEKO!Nes klaipdiečiai tiesiogiai kenčia nuo visų LEZ(visų pirma nuo "Fortum Lietuva"šiukšlių deginimo ir neišvežamų cheminėmis medžiagomis užterštų pelenų) skleidžiamų nuodų.Tik patys to nežino.

Str.

Str. portretas
Greita nebus galima tikėti nei vienu šitu direktoriu, valdininku, šališkų žiurnaliugu ir kitu valdžiažmuogių žodžiu.Jau tiek žema nukrėto ka gal net per laikrašti i akis melout :DDD)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių