Šilumos kaina išliks mažesnė

Lapkritį šiluma klaipėdiečiams kainuos pigiau nei prieš metus. Prognozuojama, kad šį šildymo sezoną energijos kaina išliks panašiame lygyje kaip ir pernai.

Lapkritį galiosianti šilumos kaina sieks 4,42 cento už kilovatvalandę be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Pastarasis gyventojams dar yra lengvatinis ir siekia 9 proc.

Nuo lapkričio įsigaliosianti šilumos kaina yra 0,7 proc. mažesnė nei praėjusių metų tą patį mėnesį. Tada ji siekė 4,45 cento už kilovatvalandę be PVM.

Lyginant su spaliu, šilumos kaina padidėjo 7,3 proc. Pirmąjį šildymo sezono mėnesį ji siekė 4,12 cento už kilovatvalandę be PVM.

Tokiam pokyčiui įtakos turėjo 31 proc. išaugusi superkamos šilumos iš nepriklausomų tiekėjų kaina. Taip pat 25 proc. pabrangęs biokuras. Gamtinės dujos atpigo 5,9 proc.

Įvertinus pokyčius, gavosi, kad šilumos kaina lapkritį išaugs, lyginant su spaliu.

Tačiau specialistai pabrėžė, kad realią situaciją atskleidžia tų pačių mėnesių palyginimas – pavyzdžiui, šių metų lapkričio ir praėjusių.

Atkreipiamas dėmesys, kad šiltuoju metų laiku šiluma visada būna pigesnė. Didžiausios įtakos tam turi sumažėjęs energijos suvartojimas.

Dėl to atpinga kuras, nes jo poreikis būna ženkliai menkesnis. Didelė konkurencija prasideda tarp nepriklausomų tiekėjų – jie mažina savo pagaminamos šilumos kainą, kad ši būtų nupirkta.

Artėjant šildymo sezonui, energijos kaina pradeda kilti. Didžiausias šuolis būna prieš pat jo pradžią. Vėliau šilumos kaina stabilizuojasi ir svyruoja nežymiai.

Specialistai pabrėžė, kad objektyviausia būtų vertinti visų metų rezultatus, kad sužinotum, ar vartotojams ši paslauga brango ar pigo.

Spalį uostamiestyje galiojusi šilumos kaina buvo mažiausia tarp didžiųjų miestų.

Prognozuojama, kad šį šildymo sezoną šilumos kaina Klaipėdoje išliks praėjusių metų lygyje. Staigaus šuolio nežadama, nes nei biokuro, nei dujų kaina drastiškai nesikeičia.

Šilumos kaina yra peržiūrima kiekvieną mėnesį, atsižvelgiant į nepriklausomų gamintojų šilumos ir kuro kainų pokyčius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Juokingiausia

to Juokingiausia portretas
O kiek aukso gramas turėtų kainuoti? Ir naujas Mersedesas? Aiškus valstietis..

Juokingiausia

Juokingiausia portretas
kad palyginus su uždirbamomis algomis, storamašniai turtėjantys gyventojų saskaita, dar randa naglumo girtis tokiais įkainiais(turi būti bent 1.45cnt už kilovatvalande)

RK.

RK. portretas
Juokingiausia, kad valstiečių rinkėjai nesuprato kas čia parašyta :D
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių