Šildymo sezonas taps rekordiniu?

Šis šildymo sezonas Klaipėdoje, panašu, bus rekordinis – šį šimtmetį ilgiausias. Kad būtų galima jau išjungti šilumą, artimiausiomis savaitėmis nenumatoma. Prireikus šilumininkai gali nukelti ir trasų hidraulinių bandymų datą.

Tokios situacijos nepamena

Oficialiai šildymo sezonas uostamiestyje paprastai baigiamas balandžio viduryje ar pabaigoje.

Pernai šiluma išjungta gana anksti – balandžio 14 d. Tokiu pat laiku šildymo sezono pabaiga paskelbta ir prieš septynerius metus, o dviem dienomis anksčiau – prieš 15 metų.

Šiemet, panašu, situacija bus visiškai priešinga. Gali būti, kad šis šildymo sezonas užsitęs ilgiausiai per visą miesto istoriją.

Iki šiol vėliausiai šiluma išjungta prieš septynerius metus. Tai įvyko balandžio 26-ąją.

"Bijau, kad šis šildymo sezonas gali būti ilgiausiai užsitęsęs. Pagal dabartines prognozes išjungti šilumą visame mieste realiai galėtume tik gegužės pirmąją savaitę. Tada oro temperatūra jau bus tinkama. Žinoma, sunku prognozuoti. Gali imti ir staiga viskas pasikeisti", – komentavo Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis.

Pagal reikalavimus oficiali šildymo sezono pabaiga skelbiama, kai tris paras iš eilės vidutinė paros temperatūra būna 10 ir daugiau laipsnių šilumos.

"Kol kas apie šildymo sezono pabaigą nėra nė ko svajoti. Neprisimenu, kad taip vėlai jis būtų baigtas. Anksčiau tikrai kitokie orai vyraudavo. Prisimenu, gegužės pradžioje jau jūroje maudydavomės, o dabar situacija visiškai kitokia. Niekas nenori žmonių peršildyti, – oro temperatūra turi būti bent artima reikalaujamai", – pabrėžė vedėjas.

Negalės atlikti patikrinimų

A.Gaižutis priminė, kad gyventojai gali patys apsispręsti, kada baigti šildymo sezoną daugiabučiame name.

Tačiau tam reikia ne tik gauti daugumos (50 proc.+1) pritarimą, bet ir išlaikyti higienos normą – patalpoje turi vyrauti ne mažesnė nei 18 laipsnių šiluma.

Pasak vedėjo, balandžio pradžioje staiga atšilus orams buvo besidominčiųjų galimybe užbaigti šildymo sezoną daugiabutyje. Tačiau pastaruoju metu tokių skambučių nesulaukiama.

"Tada žmonėms patarėme neskubėti išjungti šildymo", – komentavo vedėjas.

Užsitęsęs šildymo sezonas jau kelia nerimą šilumininkams. Nuo gegužės 8-osios turėtų prasidėti įprasti šilumos trasų bandymai padidintu slėgiu šiaurinėje miesto dalyje.

Kai kuriuose daugiabučiuose namuose jau iškabinti skelbimai apie numatomus darbus.

Vykstant patikrinimams miestiečiams, kuriems centralizuotai tiekiama šiluma, tenka verstis be karšto vandens.

Pietinėje uostamiesčio pusėje tokie bandymai paprastai organizuojami birželį.

Trasų remontas – vėliau?

Įmonės "Klaipėdos energija" Šilumos tiekimo tarnybos vadovas Arūnas Smaguris pasakojo, kad kol kas hidraulinių bandymų data nėra koreguojama.

"Dar tikimės, kad šildymas bus išjungtas gegužės pirmąją savaitę. Svarstėme, ar atšaukti trasų bandymus didesniu slėgiu, bet kol kas apsisprendėme to nedaryti. Kažkaip nesinori tikėti, kad nebaigsime šildymo sezono iki gegužės 8 d. Nėra buvę tokių dalykų. Visada balandžio pabaigoje šildymo sezonas būdavo baigtas", – tvirtino vadovas.

Kažkaip nesinori tikėti, kad nebaigsime šildymo sezono iki gegužės 8 d. Nėra buvę tokių dalykų.

Pasak A.Smagurio, iki gegužės 9-osios būdavo šildoma tik sovietų laikais, kai šilumos niekas netaupė, nebuvo jokios apskaitos, o žmonės už šią paslaugą mokėjo nedaug.

Jei vis tik šildymo sezonas nebus baigtas iki gegužės 8 d., šilumininkams teks atidėti hidraulinius trasų patikrinimus.

"Turime atsarginį planą, bet jis nėra optimistinis. Neatlikus numatytu laiku hidraulinių patikrinimų, nebus galima laiku pradėti trasų rekonstrukcijos. O numatyta daug darbų. Tai stipriai sumaišytų mums kortas. Situacija yra neįprasta. Nėra didelių šalčių, bet oras nepalankus", – tvirtino vadovas.

Klaipėdoje šildymo sezonai baigti

2001 m. – balandžio 24 d.

2002 m. – balandžio 12 d.

2003 m. – balandžio 18 d.

2004 m. – balandžio 19 d.

2005 m. – balandžio 18 d.

2006 m. – balandžio 25 d.

2007 m. – balandžio 16 d.

2008 m. – balandžio 24 d.

2009 m. – balandžio 14 d.

2010 m. – balandžio 26 d.

2011 m. – balandžio 21 d.

2012 m. – balandžio 20 d.

2013 m. – balandžio 22 d.

2014 m. – balandžio 18 d.

2015 m. – balandžio 24 d.

2016 m. – balandžio 14 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

minde

minde portretas
isgamos tegu tie kur dsu sildimu susiekla dega pragare.

Julius

Julius portretas
Tik kad tas rekordas nepaliktu pastovi busena musu silumininkai galetu ir visus metus sildyti jiems tai biznis nematau reikalo cia daugiau sildyti del manes pries pora sav buvo galima atjungti....

Anonimas

Anonimas portretas
Apie kokius atjungimus galima kalbėti ? Reikia žiūrėti gyvenimo kokybės ir kuom mažiau ,kad būtų sergančiūjų .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių