Šildymo sezonas buvo pigesnis

Netrukus klaipėdiečiai sulauks paskutinių sąskaitų už šildymą. Šis sezonas netikėtai pranoko mažesnių kainų prognozes. Didžiausią įtaką tam turėjo atpigusi šiluma ir šilta žiema. Vis dėlto vienas sezonas – dar nėra rodiklis, o šilumos kaina gali kisti.

Netrukus klaipėdiečiai sulauks paskutinių sąskaitų už šildymą. Šis sezonas netikėtai pranoko mažesnių kainų prognozes. Didžiausią įtaką tam turėjo atpigusi šiluma ir šilta žiema. Vis dėlto vienas sezonas – dar nėra rodiklis, o šilumos kaina gali kisti.

Brangiausias – sausis

Pagrindinių penkių pasibaigusio šildymo sezono mėnesių duomenimis, klaipėdiečiams 1 kv. m būsto ploto apšildymas vidutiniškai atsiėjo 3,45 lito be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Pastarasis gyventojams – lengvatinis ir yra 9 proc.

Vadinasi, už standartinio dviejų kambarių ir 60 kv. m būsto ploto apšildymą uostamiesčio gyventojai mokėjo 207 litus be PVM.

Pasibaigęs šildymo sezonas buvo beveik 17 proc. pigesnis nei buvęs prieš tai, kai 1 kv. m apšildymas kainavo 4,15 lito be PVM.

Tad gyventojams 60 kv. m ploto būsto apšildymas vidutiniškai atsiėjo 249 litus be pridėtinės vertės mokesčio. 2012–2013 metų šildymo sezonas buvo 8,35 proc. brangesnis nei prieš tai buvęs.

Brangiausiai klaipėdiečiams už šią paslaugą teko mokėti sausį. Pirmąjį šių metų mėnesį 1 kv. m būsto ploto apšildymas vidutiniškai atsiėjo 4,56 lito be pridėtinės vertės mokesčio.

Pigiausiai šildymas atsiėjo lapkritį, neskaitant spalio ir balandžio. 1 kv. m apšildymas vidutiniškai kainavo 2,56 lito be PVM.

Realybė pranoko prognozes

Vidutinė šilumos kaina pasibaigusio šildymo sezono metu siekė 22,65 cento už kilovatvalandę be PVM.
Prieš tai buvusio šildymo sezono metu vidutinė šilumos kaina buvo didesnė. Ji siekė 25,47 cento už kilovatvalandę be PVM.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija prognozavo, kad 2013–2014 metų šildymo sezono metu vidutinė šilumos kaina turtėtų būti mažesnė 4,4 proc. nei prieš tai buvusio.

Numatyta, kad jis sieks 24,35 cento už kilovatvalandę be PVM.
Tačiau realybė viršijo lūkesčius. 2013–2014 metų sezono metu vidutinė šilumos kaina buvo 11 proc. mažesnė nei prieš tai buvusį.

Metinis palyginimas kelia daugiau optimizmo. Nuo gegužės įsigaliojusi šilumos kaina yra 30,76 proc. mažesnė nei pernai tą patį mėnesį ir siekia 17,87 cento už kilovatvalandę be PVM.

Sąskaitas mažino ir orai

Bendrovės "Klaipėdos energija" Klientų aptarnavimo centro vadovas Virginijus Zutkis aiškino, kad pasibaigusio šildymo sezono tendencijas nulėmė du faktoriai: po kelių atšiaurių žiemų vyravo švelnūs orai ir atpigo šiluma, palyginti su prieš tai buvusiu sezonu.

Pasibaigusio šildymo sezono vidutinė temperatūra siekė 2,48 laipsnio šilumos. 2012–2013 metų sezonas buvo gerokai atšiauresnis. Jo vidutinė oro temperatūra siekė 1,02 laipsnio šalčio.

Pagrindinė priežastis, kodėl sumažėjo šilumos kaina – pigesnis kuras nei prieš tai buvusio sezono metu.

"Klaipėdoje šilumą ypač atpigino nepriklausomų šilumos gamintojų, naudojančių biokurą, konkurencija", – atkreipė dėmesį V.Zutkis.

Pasak Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidento Vytauto Stasiūno, pasibaigęs šildymo sezonas Klaipėdoje buvo panašus, kaip ir visoje Lietuvoje.

"Šalies gyventojai už šildymą mokėjo vidutiniškai apie 20 proc. mažiau nei prieš tai buvusį sezoną. Klaipėda atitinka šalies standartus", – tvirtino prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

renovuoja

renovuoja portretas
Renovuoja klaipėdoj taip kad juokas neima. Vienas namas vienoks kitas kitoks. Vienam nugara raudona kitam sienos. Kur žiūri kokie architektai. Nuvažiuokit į Jonavą. Va ten gražiai rajonais renovuoja. Ir jokio šildymo nebereikėjo o birbino 20d šalčio nebuvo, radiatorius -karvės šikna šiltesnė o kaina kaip -15

truth to danutedima

truth to danutedima portretas
na tai taip, nieko nedarykime, sedekime, kirmykime, sienos grius, namai bomzynais pasidarys, kaip jau dabar ishtisi kvartalai (ypac pietineje dalyje), ten jau getai, o ne normalus gyvenamieji rajonai..... man tai grazu kai renovuojasi, viskas atjauneja, grazeja, ir pasigilinus tikrai matau, kad aplinkiniai kaimynai, kurie renovavosi, siais metais mokejo 75% maziau ne ash, kur gyvenu identishkame, taciau nerenovuotame name (tai kiekvienas gali pasitikrinti per klaipedos energijos puslapy, kur rodo namo energijos sunaudojima)....ir ju busto rinkos verte ishaugo tokia pat suma kaip ir renovacijos ishlaidos (matau aruodas lt psulapyje kiek prasho ir uz kiek parduoda), o kad turi konformta reguliuoti temperatura pagal save, tai ishvis pasaka.... tik visishki imbicilai gali rashineti,kad renovacija yra nesamone

danutedima

danutedima portretas
Kodel tokia vyksta agitacija del renovacijos? Nieko pigiau nebus. Per 20 metu dar viskas pasikeis ir tas namas gal nebeislaikys.o mes vis mokesime Ir moketi reikes ir uz paskola ir ziema ir vasara. Kas pasakys kad bus pigiau po reniovacijos ???? Cia paprasciausias Valdzios mulkinimas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių