Siekis: Lietuvos šimtmečiui – atnaujinta jachta „Lietuva“

  • Teksto dydis:

Jachta „Lietuva“ turi būti kapitališkai suremontuota ir toliau reprezentuoti Klaipėdą bei visą šalį – tokią poziciją išsakė Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos kolegija, pritarusi lėšų skyrimui šios burinės jachtos kapitaliniam remontui.

„Lietuvos vardą garsinančios jachtos prikėlimas naujam gyvenimui bus prasmingas įvykis Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga. Idealu būtų, kad atnaujinta jachta jau galėtų dalyvauti šimtmečiui skirtoje odisėjoje aplink Baltijos jūrą. Pasiryžimas remontuoti jachtą „Lietuva“ turėtų būti įvertintas ne tik kaip noras išsaugoti labai jautrią Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, istoriją, bet ir turėtų būti suprastas kaip ženklas, kad Klaipėda yra, buvo ir bus jūrinės valstybės flagmanu, rodančiu kelią – ir ne žodžiais, o darbais, įprasminančiais ne tik Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, viziją, bet ir kasdienybę,“ – sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

„Lietuva“ – viena iš trijų jachtų, kurios 1989 m. perplaukė Atlanto vandenyną, pirmoji lietuvių jachta apiplaukusi pasaulį. Jachta yra daugkartinė Lietuvos kreiserinių jachtų bei užsienio regatų dalyvė ir prizininkė, dalyvauja tarptautinėje regatoje „The Tall Ships Races“, taip pat reprezentuoja Klaipėdą ir Lietuvą „Baltic Sail“ renginiuose. „Lietuva“ naudojama ir ugdymo tikslais, kasmet joje mokosi buriuoti po keliasdešimt jaunuolių.

Burinė jachta „Lietuva“ priklauso Klaipėdos miesto savivaldybei, šiuo metu pagal panaudos sutartį ją valdo ir naudoja klubas „Ostmarina“. Atlikus techninį ir estetinį vertinimą konstatuota, kad 1976 metais pastatytos jachtos techninė būklė yra bloga. Visą eksploatavimo laikotarpį buvo atliekami kosmetiniai bei sezoniniai remontai, kurie prailgino jachtos tarnavimo laiką, tačiau dabar, norint jachtą ir toliau sėkmingai naudoti, jau būtinas kapitalinis remontas, kuris gali kainuoti apie  180-250 tūkst. eurų.

Kolegijai pristatytas ir naujos jachtos įsigijimo variantas, tačiau nutarta, kad šiuo metu tai nėra tikslinga: jachta „Lietuva“, kaip svarbią istorinę reikšmę turintis laivas, užtikrina galimybę dalyvauti tarptautinėje regatoje „The Tall Ships Races“, o įsigijus naują jachtą reikėtų spręsti klausimą dėl tolimesnio jachtos „Lietuva“ panaudojimo, išlaikyti dvi jachtas būtini dideli finansiniai ir žmogiškieji ištekliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipedietis

klaipedietis portretas
Cia tokia liberalu lesyklele galima ir pinigeliu susikombinuot ir papijokauti laudziai nematant juk is tolo nematyti kas- tik vardas lietuva viska dengia

Algis

Algis portretas
Jus jus juokaujate? Savivaldybe islaiko jachta, kad issrinktuju burelis turetu su kuo paplaukioti? Ir jums tai normalu? Pinigu svaistymas, korupcija.

Buvo

Buvo portretas
Sovietų jachta
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių