Šiais metais didžiausias dėmesys – miesto erdvėms

  • Teksto dydis:

Tęsdami tradicinę rubriką "Klausk valdžios drąsiai", šį kartą mūsų skaitytojų klausimus uždavėme Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriui Sauliui Budinui.

– Baigiasi dar vieneri metai, daugelis jau skaičiuoja nuveiktų darbų rezultatus. Kokiais nuveiktais darbais šiandien gali pasigirti Klaipėdos savivaldybė?

– Manau, kad visa savivaldybės darbuotojų veikla, kurios tikslas – klaipėdiečių gerovė, yra vienodai svarbi. Žinoma, kiekvienas žmogus turi savo asmeninę viziją, skirtingai dėliojasi prioritetus. Man, kaip administracijos direktoriui, svarbu sklandžiai suplanuoti darbus ir sėkmingai juos įgyvendinti, kad rezultatai patenkintų pirmiausia miesto gyventojus – klaipėdiečius. Mane džiugina tai, kad mūsų visų bendromis pastangomis Klaipėda yra nuolat tvarkoma ir kiekvienais metais rezultatai vis labiau ryškėja. Miestas keičia savo veidą gerąja prasme.

Šiandien norėčiau pakalbėti apie labai visiems žmonėms jautrią temą – gatvių, šaligatvių tvarkymą, medžių kirtimą ir atsodinimą.

Pabrėžiu, kad miesto valdžia ir politikai visą laiką ypatingą dėmesį skiria miestiečių gyvenamajai aplinkai gerinti – kasmet didžiulės sumos investuojamos į kiemų, gatvių, šaligatvių, skverų ir aikščių tvarkymą. Mūsų aplinka – tai sėkmės simbolis, tą mato, įvertina ir miesto svečiai.

2016 m. šaligatvių dangų priežiūrai, neregių vedimo sistemų įrengimui, paprastajam ir kapitaliniam remontui, dviračių takų rišlumą užtikrinantiems darbams bei I.Kanto gatvės šaligatvio remontui skirta apie 988 tūkst. eurų.

Palyginimui– 2015 m. tokiems darbams buvo skirta 680 tūkst. eurų. Vienas pagrindinių mūsų rūpesčių ir tikslų – miestas turi būti nuolat prižiūrimas, atnaujinamas ir gražinamas. 2015 m. mieste buvo sutvarkyti Baltijos prospekto, Paryžiaus Komunos, Debreceno, Kauno, K.Donelaičio, Birutės, Smiltelės gatvių labiausiai pažeisti ruožai, įrengtos neregių vedimo sistemos (apie 100 kv. metrų ilgio ruožai). Tvarkytas Skulptūrų parkas, Karlskronos ir Debreceno aikštės. Kapitalinio remonto sulaukė S.Šimkaus gatvė, kurioje keičiant šaligatvių dangas buvo iškirsti ir atsodinti medžiai.

Šiemet atlikome ir kai kur vis dar tęsiame šaligatvio dangų priežiūros darbus, kuriems skirta 121 tūkst. eurų: Pilies, Veterinarijos, Baltijos pr., Žardininkų, Gintaro, S.Daukanto, Klevų, Sodų, Butkų Juzės, Ramiojoje, Vytauto, Liepų, S.Nėries, I.Simonaitytės gatvėse.

Norėčiau pakalbėti ir apie šiuo metu pradėtą bei jau plačiai komentuojamą I.Kanto g. rekonstrukciją. Suprantu, kad miestiečius neramina dėl šaligatvių atnaujinimo darbų tariamai nukentėsiantys medžiai, tačiau dar kartą noriu priminti, kad medžiai – didžioji vertybė, todėl sprendimai juos genėti, kirsti ir persodinti tikrai nepriimami vienašališkai, greitai ir neatsakingai.

Atliekant rekonstrukciją, svarbu ne tik pakeisti šaligatvio dangą. Visa gatvė turi pasikeisti kokybiškai. Kas iš to, jei mes nuspręsime sudėti gražias šaligatvio plyteles, tačiau paliksime senus, pažeistus medžius su iš žemės kyšančiomis šaknimis, kurių nepašalinus naujos plytelių dangos pakloti neįmanoma.

Šiuo metu vienoje seniausių mieste – I.Kanto gatvės šaligatvių zonoje auga 100 senų medžių, daugumą jų sudaro liepos, auga keletas klevų ir uosių, kurių amžius – per 50 metų. Čia nėra gerų želdinių – komisija nustatė, kad visi jie yra patenkinamos arba blogos būklės: pasvirę kamienai, medžių kamienų šerdys ir priekelminės dalys yra pažeistos puvinių, gausu kamieno žaizdų įvairiose lajų vietose, pačios lajos dėl genėjimo klaidų yra deformuotos ir atrodo neestetiškai. Medžių šaknys iškilnojo šaligatvio plyteles. Todėl rekonstruojant I.Kanto gatvę apsispręsta keisti ne tik šaligatvius, bet ir atnaujinti želdinius. Vietoj iškirstųjų bus atsodinti nauji augalai. Medžiai nebus atsodinti tose vietose, kur planuojama atkurti senosios Klaipėdos originalaus šaligatvio fragmentus. Po rekonstrukcijos I.Kanto gatvė turėtų iš esmės pasikeisti, medžiai bus sodinami retesniu nei anksčiau atstumu vienas nuo kito, o laikantis paveldosauginių reikalavimų, išlaikant tą pačią medžių rūšį, planuojama sodinti ne jaunus želdinukus, o apie 15 metų amžiaus, 4–5 m aukščio, 25–30 cm skersmens liepas. Neabejoju, kad ateinančiais metais, užbaigus visus atnaujinimo darbus, I.Kanto gatvė džiugins visus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pijus

Pijus portretas
Patys paklausia, patys atsako :D Nejuokinkit su savo "klausianciais skaitytojais"

Kikis

Kikis portretas
Ar nekelia gresmes praeiviams siaurine buvusio kino teatro "Baltija" siena? Posvyrio kampas, manau, dideja...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių