Šeštąją moliūgų šventę Švėkšnoje aptemdė lietus

Penktadienio vakarą Švėkšną nušvietė šimtai įvairaus dydžio gyventojų ir miestelio svečių išskaptuotų moliūgų.

Baigę darbus žmonės skubėjo pasigrožėti neeiliniu reginiu. Šventė tęsiasi ir šeštadienį, tačiau ją temdo prastos oro sąlygos – rudeniška dargana ir visą dieną pilantis lietus.

Tradiciniu tapęs švėkšniškių renginys „Mes už šviesą“ kasmet sutraukia gyventojus iš visos Lietuvos. Skaičiuojama, kad šįsyk į miestelio centre esantį grafų Pliaterių dvaro parką atnešta netoli tūkstančio moliūgų. Tiesa, šiemet menkesnis ir šių daržovių derlius, ir patys moliūgai.

„Dar nesuskaičiavome, bet apie 700–800 moliūgų tikrai turėtų būti. Tiesa, jie yra mažesni, todėl atrodo ne taip įspūdingai. Bet šiaip gražu – šviesos, muzika sukuria ypatingą atmosferą. Žmonės atsiveža savo išskaptuotus moliūgus, tarp jų – ir klaipėdiečių kūriniai. Pirmadienį organizuosime jų išvežimą į mišką žvėreliams, kai kurie ūkininkai jau irgi užsisakė paršeliams“, – kalbėjo Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis.

Anksčiau patekti į miestelį vykstant šventei „Mes už šviesą“ būdavo sudėtinga dėl didelių spūsčių. Pastarųjų šiemet išvengta. Kamšačių veikiausiai nebus ir šeštadienį – sinoptikai prognozuoja, kad pliaups iki pat vėlaus vakaro.

„Penktadienį pasitaikė fantastiškas rudeniui oras – šiltas ramus, todėl ir svečių sulaukėme daug. Išvengėme transporto kamšačių ir strigimų. Šiemet apsiėjome be išskirtinio šventės atidarymo ir koncerto, todėl žmonių srautai tvarkingai pasiskirstė: vieni atvažiavo anksčiau, kiti vėliau, taip ratu ir keliavo. Na, o šiandien jau oras prastokas, parke ir alėjose laikosi vanduo, bus sudėtingiau. Bet pagrindinėse erdvėse takai tvirtesni, asfaltuoti ir pasivaikščiojimams neturėtų kilti didelių problemų“, – atkreipė dėmesį seniūnas.

Renginys vyksta šeštąjį kartą, į jį atvykstantieji gali paskanauti įvairių gardėsių ir įsigyti suvenyrų. Siekiant išvengti grūsčių šiemet prekybininkų turgelis buvo perkeltas į centrinę aikštę.

Ruoštis šventei pradėta jau prieš savaitę, o penktadienį Tradicinių amatų centro kiemelyje vyko kūrybinės dirbtuvės, kur norintieji galėjo atsinešti savo neišskaptuotą moliūgą. Dirbtuvės veikia ir šeštadienį. Fiestos metu renkamas įspūdingiausi ir originaliausi moliūgai-žibintai. Gražiausių darbų autoriai bus apdovanoti Švėkšnos seniūnijos įsteigtais prizais.

Šiais metais organizatoriai nusprendė, kad nebus jokio koncertinio pasirodymo, tačiau tiek pirmąją šventės dieną, tiek antrąją parkas skendi švelnios muzikos, šviesų ir lazerių jūroje. Buvo išskirtos dvi šviesos erdvės: prie vilos „Genovefa“ ir prie „Dianos“ skulptūros. Nebus pamirštos ir miestelio prieigos – seniūnija žadėjo jas papuošti specialiais žibintais.

Nuo Švėkšnos neatsilikti mėgino ir Gargždai. Penktadienį nuo 18 val. Gargždų miesto bendruomenė gyventojus kvietė susiburti dar vienai Žibintų šventei ir jais papuošti Klaipėdos gatvę.

Moliūgai nušvies ir Klaipėdą. Spalio 31 d., antradienį, 19 val. gyventojai kviečiami į Dienovidžio skverą. Šventės kūrėju taps kiekvienas, atsinešęs išskaptuotą moliūgą iš savo sodo, o galbūt parsiridentą iš turgaus arba parduotuvės.

Rudeninės gėrybės, virsiančios jaukiais žibintais, pasklis po Dienovidžio skverą, o sutemus jų mirganti šviesa vilios čia ilgiau užsibūti, susitikti draugus, kaimynus ir šiltu bendravimu išsklaidyti rudenišką melancholiją.

Akcentuojama, moliūgų bus tiek, kiek kiekvienas prisidės ir atneš papuošti skverą. Vyks ir gražiausių moliūgų konkursas.


Šiame straipsnyje: Švėkšnamoliūgų šventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių