Sausra uostamiestyje smogs dar rimčiau

Šalį alinantys karščiai dar nežada trauktis. Nors pajūryje kol kas neskelbiama stichinė nelaimė, tačiau hidrologinė sausros pradžia jau fiksuota kone visose Vakarų Lietuvos upėse.

Sinoptikai gausesnių kritulių uostamiestyje žada tik kitą savaitę, o birželį ir visą liepą sausra tik stiprės.

Liūdnos prognozės

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologinių stebėjimų poskyrio vedėjas Juozas Šimkus tikino, jog likusi birželio pusė bus dar sausesnė.

"Pagal dabartines prognozes, birželį ir liepą laukiame sausesnių orų, nei "priklauso" tokiu metu. Kritulių bus mažiau, garavimas – didesnis dėl aukštesnės temperatūros. Į upes ir ežerus vandens pateks mažiau. Vakarų Lietuvoje visur, išskyrus Akmeną–Dangę, vandens lygis yra žemesnis už normą", – aiškino J.Šimkus.

Vandens lygis krito ir Kuršių mariose, nors šis telkinys yra labiau priklausomas nuo jūros.

"Jei ir toliau vyraus tokie sausi orai, tikėtina, pasikartos hidrologinė sausra, kuri buvo fiksuota pajūryje prieš porą metų. Kol kas stichinė sausra labiau kamuoja Pietų Lietuvą. Ten upės yra nusekusios labai stipriai. Tačiau stebėtina tai, kad ežerai kol kas dar yra pamaitinti drėgmės. Tai lėmė lietingas praėjusių metų ruduo. Ežerai labiau susieti su gruntiniais vandenimis ir jų vandens lygis kol kas kai kur yra aukštesnis nei vidutinė norma", – pastebėjo J.Šimkus.

Laukiama rekordų

Kol kas sinoptikai prognozuoja anticikloninius orus. Tai reiškia, jog saulė kepins, o lietaus stigs.

"Vilčių turime tik dėl vasarinių liūčių. Tačiau toks vandens kiekis kažin ar išgelbės ūkininkus, o prognozuoti kur tokia liūtis pasirodys, kur ne – labai sunku", – patikino J.Šimkus.

Numatoma, kad birželį ir liepą temperatūra už vadinamąją klimato normą bus aukštesnė laipsniu ar pusantro, tad dirva džius, o upės seks.

Kol kas sausi orai rekordiniais skaičiais dar nepasižymėjo. Šalyje mažiausias kritulių kiekis, užfiksuotas per mėnesį, yra registruotas gana neseniai – 2002 m.

Tuomet rugpjūčio mėnesį didelė sausra užklupo Laukuvą, Palangą ir Raseinius.

1994 m. liepą nulio kritulių žyma visą mėnesį registruota Klaipėdoje, Palangoje, Šilutėje ir Telšiuose.

Kregždėms – molio ir vandens

Dėl drėgmės stygiaus kenčia ne tik žmonės, bet ir gyvūnai. Ventės rago ornitologinės stoties specialistai, matydami beviltiškai lyg kaulas sukietėjusį žemės paviršių, ėmėsi gelbėti kregždėms.

"Sausra, molis sukietėjęs, o joms reikia lizdus statyti. Kas bus, kai iš juodžemio sulipdys? Juk lietus sunaikins. Atvežėme molio, įpylėme vandens ir taip padedame kregždėms statybinėmis medžiagomis", – patikino Vytautas Jusys, stoties vedėjas.

Hipotezės, jog paukščiai šiais metais anksčiau išperėjo jauniklius, nes esą žinojo artėjant sausrą, V.Jusys nepatvirtino.

"Paukščiai apie orus nenusimano. Tačiau ir sugrįžo, ir perėjo anksčiau. Pernai prasti metai buvo sparnuočiams, žuvo daug jauniklių. Šiemet gandralizdyje matome penkis gandriukus. Šiuo metu visi paukščiai jau maitina jauniklius. Langinės kregždės kiaušinius deda gegužės paskutinę dieną arba birželio pradžioje. O dabar jų jaunikliai yra didoki", – pasakojo V.Jusys.

Nuo metų pradžios Ventėje sužieduota 10 tūkst. paukščių.

Krituliai – savaitės viduryje

O štai šį savaitgalį pajūryje prognozuojami šilti ir sausi orai. Žadėtas lietus, kurio buvo tikimasi kitos savaitės pradžioje, dabar jau numatomas jos pabaigoje.

Šeštadienį termometrų stulpeliai pakils iki 20–22, naktį – 12–14 laipsnių šilumos, pūs šiaurės ar vakarų vėjas. Prie jūros turėtų būti vėsiau nei pačiame uostamiestyje.

Sekmadienio naktį šils iki 12–14, dieną – 21–23 laipsnių aukščiau nulio. Vėjas bus labai silpnas, nepastovios krypties.

Lietaus nesulauksime ir pirmadienį, nors naktį dangų nuklos lengvi debesys. Diena bus apsiniaukusi, bet šilta – vyraus 22–24 laipsniai. Pakils stipresnis vėjas, pūsiantis 6–11 m/s greičiu.

Vėjai ims stiprėti antradienį, jo gūsiai sieks iki 15 m/s ir daugiau. Oras tešils iki 18–20 laipsnių.

Trečiadienį taip pat išsilaikys vakarinių krypčių vėjai, naktį termometrų stulpeliai stos ties 12, dieną – maždaug 20 laipsnių padala.

Pirmo sodresnio lietaus pajūryje turėtų palieti ketvirtadienio naktį. Dieną gausesni krituliai kol kas tik tikėtini, bet penktadienį jau turėtų palyti su griaustiniu.

Šilta nebus, pūs stipresnis vėjas. Tikimasi, jog penktadienį sulauksime stipresnio lietaus, kuris pasirodys ir penktadienio naktį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytoja

skaitytoja portretas
gal jus susitarkite sinoptikai viename straipsnyje litaus laukti antradienį kitame penktadienį o gal iš vis nesulauksime

nesistebiu

nesistebiu portretas
tai ir yra bausmė už besaikį medžių kirtimą ir žaliųjų plotų naikinimą. Gamta tokiems jos naikintojams smogs iš peties.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių