Šaltis baugina uostamiesčio benamius

Vis žvarbesnės naktys į apleistus pastatus gena pastogės neturinčius klaipėdiečius. Daugiau bėdžių pastarosiomis dienomis beldžiasi ir į Klaipėdos nakvynės namų duris. Tarp jų – ir agresyvūs asmenys.


 

Vis žvarbesnės naktys į apleistus pastatus gena pastogės neturinčius klaipėdiečius. Daugiau bėdžių pastarosiomis dienomis beldžiasi ir į Klaipėdos nakvynės namų duris. Tarp jų – ir agresyvūs asmenys.

Gaisrų pavojus

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Viliaus Valio teigimu, dažniausiai atvėsus orams benamiai įsikuria namuose vaiduokliuose.

Toks bėdžių elgesys, anot pašnekovo, neretai kelia grėsmę. Bandydami sušilti, jie netvarkomose teritorijose ir statiniuose susikuria laužus. Taip įsiplieskia gaisrai, nes asocialūs asmenys ten, kur miega, pritempia įvairių daiktų, šiukšlių.

Gavus pranešimą ar patikrinimų metu kuriame nors pastate pastebėjus "naujakurius", jie iš ten išprašomi. Bėdžiai taip pat informuojami apie mieste jiems teikiamas paslaugas, galimybę pernakvoti tam skirtose įstaigose.

„Dauguma iš jų žino apie tai, yra ne kartą kreipęsi, tačiau vėliau paslaugų atsisako“, – pastebėjo pašnekovas. Anot jo, neretai tai lemia keliamas reikalavimas būti blaiviam.

Taip pat kreipiamasi ir į teritorijos ar statinio šeimininką, kuris įpareigojamas sutvarkyti jam priklausantį turtą, pastatą užsandarinti, kad benamiai nebegalėtų apsigyventi.

Nuolatinių vietų nėra

Benamiai, pasak poskyrio vedėjo, neturi erdvių, kur glaustųsi ilgą laiką.

„Buvo tokių taškų ir Melnragėje, vadinamose katakombose. Tačiau savo dislokacijos vietas jie keičia. Atranda vis naujų nišų, šiltesnių vietų. Mes juos išvejame, bet jie išeina kitur“, – dėstė V.Valys.

Tiesa, žiemą savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių pasiekia mažiau gyventojų skundų apie į laiptines nakvoti lendančius benamius. Teigiama, kad vasarą tokių pranešimų pasitaiko daugiau.

Daro išimtis

Didėjant šalčiams vis daugiau bėdžių pasibeldžia ir į Klaipėdos nakvynės namus.

Jų direktorė Alma Kontrimaitė pastebėjo, kad prieglobsčio neturinčiųjų srautai padidėjo šią savaitę, spustelėjus šaltukui.

„Vietų dar yra. Laikinajam apgyvendinimui dar turime 12–13 vietų. Nakvynės paslauga pasinaudojo 47–50 žmonių. Anksčiau vidutiniškai būdavo 30–40“, – teigė įstaigos vadovė.

Paprastai čia pernakvoti leidžiama tik blaiviems asmenims, tačiau spaudžiant šalčiui daromos išimtys. Priimami ir neblaivūs, bet taikūs benamiai arba neįgalūs žmonės. Kartkartėmis padedama ir tiems, kurie neturi dokumentų.

Agresyvių nepriima

Direktorės teigimu, kai kurie asmenys nakvynės namų darbuotojams žinomi kaip konfliktiški, todėl jiems šiltos vietos tenka ieškoti kitur. Pripažįstama, kad nenumatytų atvejų tikimybė išlieka, kartais tenka šauktis net ir saugos tarnybų pagalbos.

Nuo kitų metų įstaiga pradės teikti naują paslaugą – intensyvią krizių įveikimo pagalbą įvykio vietoje.

Socialiniai darbuotojai tiesiog miesto gatvėse dirbs su benamiais. Jie bus konsultuojami, ketinama siūlyti apgyvendinimo paslaugą, sveikatos priežiūrą, žadama vykdyti prevencines veiklas, planuojama bendradarbiauti ir su savivaldybės Viešosios tvarkos skyriumi.

„Pastebėjome, kad tokių paslaugų poreikis didėja tiek mieste, tiek mūsų įstaigoje“, – teigė Klaipėdos nakvynės namų direktorė.

Pašnekovė pastebėjo, kad vis dažniau spręsti minėtos grupės žmonių problemas padeda ir patys uostamiesčio gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jore

jore portretas
Jiem statyti namus ?? Darko sugalvosit. Jus galvojat jie neturejo nei seimos nei namu ?? Pragere viska uz tuos velnio lasus ir nusirito iki tokio gyvenimo. Jus paklauskit nors vieno ar noretum dirbti gyventi kad turetu viska. Bet tik gerti negales prades kratytis ir pasakys man toks gyvenimas tinka . ir nematau tikslo ju cia gaileti. Aisku negali atsisakut tos patarles neatsisakyk ubago lazdos ir tiurmos. ne duok dieve .

pastatyti

pastatyti portretas
Baraka kurbnors joniskese ar lebartuose. O dabar visi nakvynes ir bomzu namai senamiestyje!!!! Sportininku g. Po to prie sodziaus ir rumpiskes gatvej kazkoks. Turbut kad bomzai butu arciau turistu ir senamiescio

tai

tai portretas
ka meras negali pastatyti pigaus barako? matai ivaizdis nukentes o visokiems renginiams tai randasi pinigu pakelti ivaizdziui tai va koks amerikoniskai /demokratinis/ zmoniskumas/ be uzuojautos ir pagelbos o gal apsirinku ten viskas gerai.... juk zmogu nusauna ir sako kad viskas gerai tai jav serialu priezodis....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių