Šalies muziejai laukia antplūdžio

Lietuvos šimtmečio proga penkis mėnesius, nuo vasario iki liepos, mūsų šalies muziejai moksleiviams bus nemokami. Populiariausių muziejų, tarp jų – ir Lietuvos jūrų muziejaus, darbuotojai dėl to prognozuoja didesnį jaunųjų lankytojų antplūdį, o tai gali sukelti ir tam tikrų rūpesčių.

Plūstelėjo pirmoji banga

Dovana valstybės šimtmečio proga – nemokamais muziejais praėjusį savaitgalį jau spėjo pasinaudoti pirmieji šalies moksleiviai.

Žiemą visi muziejai dirba tik penktadieniais–sekmadieniais, tad kol kas lankytojų skaičiai nėra labai įspūdingi.

Laikrodžių muziejų vasario 3 ir 4 dienomis nemokamai aplankė 46 lankytojai: kolegos muziejininkai iš Kauno literatūros muziejaus ir dvi moksleivių grupės.

P.Domšaičio galeriją per šias dienas aplankė 33 lankytojai, penki jų – moksleiviai.

Nenurungiamas lyderis pagal lankytojų skaičių – Lietuvos jūrų muziejus. Per penktadienį ir šeštadienį čia apsilankė 3 368 žmonės: 2 291 muziejuje-akvariume ir 1 077 – delfinariume. Tarp jų – 308 moksleiviai, kuriems apsilankymas nekainavo.

Baimė dėl nevaldomų srautų

Lietuvos jūrų muziejus – vienintelis iš visų, dalyvaujančių šioje nemokamų muziejų moksleiviams programoje, – pasirašė sutartį dalyvauti ne iki liepos 1-osios, kaip dauguma, o iki balandžio 29 d.

Permatomas tunelis – ne guminis.

"Šioje programoje dabar dalyvausime tris mėnesius (vasarį, kovą, balandį) ir po to spręsime, ar dalyvausime iki liepos 1-osios, nes kyla labai daug klausimų ir problemų. Mes labai bijome, kad neliktų nuskriaustas tas lankytojas, kuris, sumokėjęs visą bilieto kainą, galbūt turės laukti, kad galėtų apžiūrėti kai kurias ekspozicijas. Pavyzdžiui, permatomas tunelis – ne guminis. Jau ir dabar buvome priversti riboti lankytojų patekimą į tunelį", – teigė Lietuvos jūrų muziejaus atstovė Nina Puteikienė.

Ji neslėpė, jog baiminasi didelių moksleivių grupių antplūdžio, nes nesinorėtų, kad ką tik atnaujintas muziejus būtų apgadintas dar iki vasaros sezono.

"Mes puikiai pamename atvejį, kai mūsų baltojo ryklio eksponatas buvo tiesiog nuverstas ant žemės. Gyvename laisvoje Lietuvoje, vaikai jaučiasi labai laisvai. Norime atkreipti dėmesį, kad tiek moksleiviai, tiek mokytojai suvoktų, jog tai visų mūsų bendras turtas", – pabrėžė N.Puteikienė.

Nemokama kultūra vaikams

Iš viso iki liepos truksiančiai bandomajai nemokamų muziejų moksleiviams programai Kultūros ministerija skyrė 600 tūkst. eurų.

Šie pinigai bus skirti muziejams pagal faktinį jį aplankiusių nemokamų lankytojų skaičių.

Prie šio projekto prisijungė keliolika valstybinių muziejų.

Šia kelis mėnesius truksiančia iniciatyva bus išbandomas nemokamų kultūros paslaugų modelis, kurį mokiniams ketinama taikyti ir vėliau.

Nemokamai nuolatines muziejų ekspozicijas galės lankyti visi Lietuvos mokiniai, pateikę mokinio pažymėjimą.

Moksleiviai ir neįgalieji bei jų padėjėjai nemokamai (kol kas – neribotą laiką) galės lankyti ir Klaipėdos savivaldybei pavaldžių muziejų parodas bei ekspozicijas. Tam dar prieš Kalėdas vienbalsiai pritarė miesto taryba.

Tokia tvarka jau galioja Mažosios Lietuvos istorijos, Pilies, Kalvystės muziejuose, Klaipėdos kultūrų ir komunikacijų centro Parodų rūmuose.

Tikimasi, kad sprendimas paskatins labiau domėtis miesto kultūra ir istoriniu paveldu.

Savivaldybės muziejų atstovai nurodė, kad dėl įvestos naujos lengvatos įstaigos per metus bendrai gali prarasti apie 5 tūkst. eurų pajamų. Negautos pajamos muziejams bus kompensuojamos iš miesto biudžeto.

Nemokami valstybiniai muziejai moksleiviams

Kernavės archeologinės vietovės muziejus.

Kauno IX forto muziejus.

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus.

Maironio lietuvių literatūros muziejus.

Trakų istorijos muziejus.

Lietuvos jūrų muziejus.

Žemaičių muziejus "Alka".

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai.

Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus.

Lietuvos liaudies buities muziejus.

Lietuvos aviacijos muziejus.

Lietuvos švietimo istorijos muziejus.

Lietuvos etnokosmologijos muziejus.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus.

Lietuvos dailės muziejus (filialai – Laikrodžių muziejus ir P.Domšaičio galerija Klaipėdoje bei Gintaro muziejus Palangoje).

Lietuvos nacionalinis muziejus.

Šiaulių "Aušros" muziejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių