Sąjūdžio sukaktis – be euforijos

Visuomenininkas ir buvęs Sąjūdžio aktyvistas Dionyzas Varkalis, minėdamas Sąjūdžio 30-metį, didelio džiaugsmo nejaučia. Klaipėdietis įsitikinęs: jei artimiausiu metu Lietuvoje nebus permainų tiek politinėje, tiek ekonominėje srityse, mes sunaikinsime valstybę savo rankomis.

Valdžia nėra valstybė

Sąjūdžio 30-metis, anot vieno ryškiausių atgimimo aktyvistų Klaipėdoje D.Varkalio, jam ir kitiems jo bendražygiams sukėlė dviprasmius jausmus.

"Miestas tuščias, žmonių nėra, o ne taip seniai čia gyveno per 200 tūkst. klaipėdiečių. Kur viso to bėgimo iš čia šaknys, kur priežastys? Juk ne šiaip sau žmonės bėga iš Lietuvos. Važiavau pro Kelmės apylinkes – aplinkui nedirbami tyrlaukiai ir užkalti langai. Po 30 metų kyla pagrįstas klausimas, ar mes galėjome kitaip gyventi?" – retoriškai klausė klaipėdietis.

D.Varkalio teigimu, per tuos metus žmonės labai nusivylė valdžia, tačiau jie esą neretai painioja valdžią ir valstybę.

Valstybė, anot D.Varkalio, esame mes visi, o valdžia yra mūsų renkami atstovai.

Jo įsitikinimu, Lietuvoje būtų galima gyventi normaliai, jei į valdžią nebūtų patekę apsimetėlių, kurie pakeitė Sąjūdžio ideologiją.

"Sąjūdžio ideologija buvo išmesta į šiukšlyną, pats Sąjūdis sunaikintas, kai jį pavertė nepolitine organizacija, kad jis netrukdytų didžiajam Lietuvos išvogimui. Ir prasidėjo grandiozinis valstybės turto parceliavimas. Lietuvoje buvo keturi dideli laivynai, jų sistemoje dirbo 34 tūkst. žmonių. Visi jie liko be darbo. Labai apmaudu, bet 30 pastarųjų metų Lietuvoje buvo juoda stagnacija, nes Seime įsigalėjo "jomarkas", juk ne paslaptis, ten buvo daugiau nei pusė parlamentarų, kurie buvo nuolat perkami– parduodami", – dėstė D.Varkalis.

Lietuvą užvaldė mafija

Buvęs sąjūdininkas tai įvardijo mafijos vardu, kai aukšti valstybininkai susiliejo su nusikaltėliais ir į tą procesą įtraukė dar ir teisėsaugą.

"Per tuos metus Lietuvą užvaldė klasikinė mafija. Kiek nusikaltimų bandėme atskleisti, rašėme Prezidentei, Seimui, Vyriausybei, o jie ėjo, kaip buldozeris, nieko nepaisydami. Jie savo žmones turėjo visose frakcijose, ministerijose, departamentuose, kur šie vykdė jų nurodymus. Labai džiaugiuosi, kad šiandien siekiama išsiaiškinti tą valstybės užvaldymą", – teigė D.Varkalis.

"Žmonės yra prinokę, jiems reikia tiesos", – įsitikinęs D.Varkalis.

Nesuvokiama pabėgėlių politika

Klaipėdietis teigė, kad painiavą kelią ne tik mūsų valdžios, bet ir ES vadovų abejotini sprendimai.

D.Varkalis tikino nesuprantantis, kodėl Europoje siekiama priverstinai keisti rasių balansą.

Gailestingumą karštų pasaulio taškų civiliams galima išreikšti ir kitais būdais, ne vien tik kviečiant visus pabėgėlius į Europą.

"Jais čia rūpinasi labiau nei savo piliečiais. Jiems čia ketina suteikti būstą ir 600 eurų išmokas kas mėnesį. O kiek tų vargšų yra pasaulyje? Per 3 milijardus. Ar mes juos visus priimsime? Ar juos mes sugebėsime aprūpinti? Bet kažkodėl Europos sienos jiems kol kas atviros ir, kol taip bus, visi pasaulio bėdžiai važiuos čia. Bet taip būti negali, nes nei ES, nei Vokietija, juolab mes, tokio krūvio nepavešime. Prie ko prives šita politika, jau dabar aišku, bet valdžia to matyti kažkodėl nenori", – įsitikinęs D.Varkalis.

D.Varkalis piktinosi ir Lietuvos valstybininkų siekiu mūsų šalyje apgyvendinti kuo daugiau pabėgėlių ir esą net juos susigrąžinti prievarta iš kitų valstybių.

"Man labai įdomu, kokiu būdu jie ketina tai padaryti. Ar jie ketina siųsti traukinio vagonus į Švediją ir Vokietiją, ir uždėję tiems pabėgėliams antrankius sugrąžinti juos į Lietuvą? Juk dabar – XXI amžius. Jeigu jie mano, kad gyvename demokratinėje valstybėje, tai visur turi būti demokratija. Jeigu jie nenori pas mus gyventi, kokiu būdu mes galime juos priversti čia grįžti?" – klausė klaipėdietis.

D.Varkalio teigimu, buvę Sąjūdžio aktyvistai varto Lietuvos stojimo į ES dokumentus ir mėgins ieškoti, kur numatyta, kad galima prievarta perkelti žmones iš valstybės į valstybę.

Išeities paieškos

Buvusio Sąjūdžio aktyvisto įsitikinimu, emigravusius žmones į Lietuvą galėtų sugrąžinti naujų darbo vietų kūrimas ir tai turėtų daryti ne tik verslininkai, bet ir valstybė.

"Kodėl mes visi tokie nelaimingi? Nes per 30 metų nemačiau, kad bent viena vyriausybė dirbtų tautai ir valstybei. Išeitis iš viso to būtų naujos darbo vietos. Sakykime, jei suklestėtų Šventosios uostas, Lietuvoje pasiliktų bent keli tūkstančiai žmonių. Tai būtų jachtų uostas tarp Klaipėdos ir Liepojos. Čia galėtų veikti ne tik jachtų remonto ir priežiūros įmonės, bet ir papildomi poilsio namai, kavinės. Juk tie laivai galėtų kursuoti maršrutu Šventoji–Palanga–Klaipėda, gabenti turistus ar būti naudojami organizuojant pramoginę žvejybą", – dėstė D.Varkalis.

Tokiu būdu Šventoji atgytų. Paklaustas, ar pritartų išorinio Klaipėdos uosto statybai, D.Varkalis susimąstė.

"Man kol kas neaišku, kam jis reikalingas, ką mes vešime? Ar atiduosime kinams? Aš pats 20 metų dirbau laivyne, anais laikais uoste laivai prasilenkti negalėdavo, o dabar – 6 laivai stovi. Nežinau, kam tą išorinį uostą statyti? Ar tai nebus vėl koks nors pinigų plovimas? Juk ir esamas neapkrautas, o čia ir taip juk gali įplaukti dideli laivai, be to, nepamirškime, kad kaimyninėje Rusijoje kyla nauji uostai", – pastebėjo D.Varkalis.

Būtinos politinės permainos

Klaipėdiečio teigimu, reikia ne tik ekonominių, bet ir politinių permainų, kad visuomenė turėtų daugiau įtakos savivaldybės tarybų sprendimų priėmimui.

"Pats tarybos narys buvau penkerius metus ir drąsiai galiu teigti, kad Lietuvoje savivaldos nėra, yra tik savivalė. Susirinkai gaujelę savų ir gali daryti, ką nori. Pakėlė rankas, ir šventas reikalas. Paprasti žmonės, visuomenininkai neturi jokios įtakos savivaldai. Kur kokias pretenzijas rašytum, gauni standartinius atsakymus: "Ačiū, gavome, perduota komisijai", tuo viskas ir baigiasi", – apgailestavo D.Varkalis.

Klaipėdiečio teigimu, dabar svarbiausi – prezidento rinkimai. Ir žmonės, jį rinkdami, turėtų būti aktyvūs.

"Naujas prezidentas turėtų būti ne ES atstovas Lietuvoje, o Lietuvos atstovas Europos Sąjungoje, kad jis mūsų visų interesus gintų. Kodėl vengrai, lenkai, čekai gina, o mes tik gauname apdovanojimą, kad kuo daugiau integruosimės į ES. Mes jau buvome integruoti į Sovietų Sąjungą. Kiekviena valstybė turi ginti savo interesus ir rūpintis, kad ta valstybė nebūtų sunaikinta. O dabar mes lupame paskutinius akmenis iš valstybės pamatų", – mano D.Varkalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Manau

>Manau portretas
tas Karčiauskas irgi kažkoks neaiškus.Na prie ko čia ,,sovietinė nomenklatūra tiesiog pavogė".Kur sąjūdis ir 30 metų nepriklausomybės o kur sovietinė nomenklatūra?Kovojote ir laimėjote.Tai kodėl tada visi tie pagrindiniai, kurie atkovojo nepriklausomybę, ,,stovi po obelim" ir tiek metų nei žodelio prieš tokias vagystes nepasakė?Taigi dauguma jų iki šiol sėdi seime, konservatorių ar kitose partijose ir aršiai gina saviškius(Kubiliaus, Degutienės sūnelių, Juknevičienės brolio finansinės istorijos su rusais ir t.t.).______Panašu, kad eilinis dūmų gamintojas mėgina nusukti visuomenės mastymą reikalinga linkme.Iškovotą laisvę ir galimybę oriai gyventi Lietuvoje iš tautos pavogė įvairios ,,masties"neoliberališki, vietiniai ir partiniai veikėjai

Manau,

Manau, portretas
kad skauda tiems sąjūdininkams idealistams ir kitiems gražia ateitimi tikėjusiems žmonėms.Antradienį,, Klaipėdoje"perskaičiau J.Bačiliūnaitės-Ostermaier straipsnį ir norėjosi verkti.Labai jautrus pacituotas menininko V.Karčiausko laiškas:,, Deja, iškovotą laisvę ir galimybę oriai gyventi Lietuvoje iš tautos prisitaikėliška sovietinė nomenklatūra tiesiog pavogė,o valstybė -užvaldyta.Sąjūdžio aktyvistus,tyliai ir,, humaniškai"utilizavo"Piliečiai seniai suskirstyti į savus ir likusiuosius".Jei kas neskaitėte šio žurnalistės straipsnio,paskaitykite,verta.O p.A.Varkaliui tikrai skauda,nes daug jėgų ir sveikatos atiduota tuo laikotarpiu,beja,ir visiems idealistams sąjūdininkams.

...

... portretas
O juk Sąjūdžio erozija prasidėjo kai jį uzurpavo Dėdulė... nereikalingas jis net ir šėtonui.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių