Rusnė viliojo į Šaktarpio šventę

„Nei ledu, nei bradu, bet žuvies – su kaupu“, – tokiu šūkiu rusniškiai pasitiko svečius, nusprendusius saulėtą šeštadienį praleisti saloje.

Vienuoliktąjį kartą surengta šventė sutraukė būrį smalsuolių. Tiesa, jų dauguma buvo atvykėliai. Patys rusniškiai šeimomis plušėjo savo laukuose. Rekordiškai ankstyvai šį kartą salos gyventojai paskelbė bulviasodžio pradžią.

Šaktarpiu pakrikštytą šventę švenčia tik šios salos gyventojai. Posakiu „nei ledu, nei bradu“ žymimas metas, kai tikram žvejui belieka šildytis prie krosnies ir gardžiai valgyti. Šaktarpis tai laikas prieš pat ledonešį, kai žvejyba neįmanoma.

Tačiau šiais metais rusniškių šventė sutapo su bulviasodžiu, o ne su ledonešiu.

Tačiau pabuvoję joje džiaugėsi, kad muzikos, linksmybių ir skanėstų čia tikrai netrūko.

Vietos žvejai siūlė ragauti įvairiausių žuvų. Kasmet Šaktarpyje dalyvaujantys rusniškiai Violeta Benetienė ir Algis Dirsė atskleidė gardžias šventės paslaptis – kaip pasigaminti žymųjį Rusnės vandens punšą, aguonų pyragą ar žuvienę.

O šventėje ragauti buvo ką: kas pirko rūkytas žuvis, ragavo žuvienę, kiti gi kirto tradiciškai šventėje dalyvaujančių pasieniečių virtą košę. Skanautojų laukė žvėrienos troškinys, ypatingas plovas ir bulviniai blynai.

Salos bendruomenę tesudaro du tūkstančiai gyventojų, tačiau šį šeštadienį miestelis sulaukė dar tiek pat keliautojų. O rusniškiai juos palepino ne tik puikiu oru. Kiekvienas atvykstantis turėjo įveikti simbolinę muitinę, o peržengus menamą ribą, svečių laukė šokiai ir linksmybės.

Vietos šokių kolektyvui paremti buvo skelbiamas meno dirbinių aukcionas. O už palaikymą „Eurovizijos“ atrankoje koncertą rusniškiams surengė šio TV šou dalyvis Valdas Lacko.


Šiame straipsnyje: šaktarpisšventėRusnė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Seneliukas

Seneliukas portretas
Bulvės privalo subręsti dirvoje, užsiauginti luobelę, kad laikytųsi per žiemą. Tad kaip anksti besodintum, bulviakasis vis vien privalo būti rugsėjo pradžioje. Nebent yra noras ankstyvųjų užsiauginti.

Seneliukas

Seneliukas portretas
Bulvės privalo subręsti dirvoje, užsiauginti luobelę, kad laikytųsi per žiemą. Tad kaip anksti besodintum, bulviakasis vis vien privalo būti rugsėjo pradžioje. Nebent yra noras ankstyvųjų užsiauginti.

to> žodis

to> žodis portretas
nepykite ant Aistės, tiek to- vis geros nuotaikos straipsnis:))
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių