Rusija prie Murmansko sulaikė Lietuvos laivą

  • Teksto dydis:

Rusijai Barenco jūroje sulaikius Lietuvos žvejybos laivą, Lietuvos atstovai teigia, kad Rusija pažeidė tarptautinius įsipareigojimus. Laivas plukdomas į Murmansko uostą, penktadienį pranešė Rusijos ir Lietuvos pareigūnai.

„Galime patvirtinti, kad laivas sulaikytas, jis šiuo metu tempiamas į uostą. Šiuo metu aiškinamos detalės“, - BNS sakė Lietuvos užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Žemės ūkio ministerijos Žuvininkystės departamento direktorius Darius Nienius BNS sakė, kad laivas „Jūrų vilkas“ sulaikytas, nes trumpam įplaukė į Rusijos teritorinius vandenis, tačiau jis sulaikytas tarptautiniuose vandenyse.

„Visos aplinkybės ir detalės dar yra tikslinamos, tai yra šviežias įvykis, bet remiantis mūsų palydovinės sistemos duomenimis, laivas buvo sulaikytas tarptautiniuose vandenyse, o ne Rusijos ekonominėje zonoje. Kiek turime informacijos, kaltinama, kad laivas buvo įplaukęs į Rusijos ekonominę zoną ir ten vykdė žvejybą. (...) Palydovinio ryšio sistema, kuria naudojasi tiek administruojanti komisija, tiek Europos žvejybos kontrolės agentūra, tiek mūsų inspekcijos pareigūnai, matyti, kad laivo įplaukimas buvo tik rugsėjo 8 dieną ir tai buvo trumpalaikis valandos įplaukimas. Tos linijos kirtimas ir per tokį laiką ten negalėjo nieko nuveikti“, - BNS sakė D.Nienius.

Pasak jo, laivo įguloje yra 28 žmonės, trys iš jų - Lietuvos piliečiai. Kas yra kiti įgulos nariai, jis tikslios informacijos nepateikė: „Greičiausiai, kad jie - ne Europos Sąjungos piliečiai“.

D.Nienius sakė, kad Lietuva su „Jūrų vilku“ palaiko ryšį: „Telefonu daug dabar neplepėsi“.

Bendrovės „Arctic Fishing“ vadovas Giedrius Gruzdys BNS sakė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti, kad laivas „Jūrų vilkas“ priklauso įmonei.

Ministerijos atstovo teigimu, Lietuvos nuomone, Rusija pažeidė tarptautinius įsipareigojimus.

„Mes konstatuojam faktą, kad, mūsų manymu, peržengiant tarptautinius įsipareigojimus ir susitarimus teritoriniuose vandenyse laivas buvo sulaikytas. Vien tik iš tos pozicijos faktas toks dviprasmis tampa. Jei tai būtų sulaikymas Rusijos ekonominėje zonoje, tai būtų akivaizdu“, - BNS aiškino D.Nienius.

Jo teigimu, šiuo metu laivas plukdomas į Rusijos uostą Murmanską.

„Kokie veiksmai iš Rusijos pusės bus, sunku konstatuoti, mes iš savo pusės bandysime bent oficialią poziciją iš Rusijos gauti, nes oficialios informacijos, patvirtintos Rusijos atstovų, nėra. Kaip tik tiksliname, kuo pagrįstas, kuo remiantis įvykdytas laivo sulaikymas“, - teigė Žuvininkystės departamento vadovas.

„Interfax“ naujienų agentūra pranešė, kad laivas sulaikytas, kai bandė pasislėpti Norvegijos ekonominėje zonoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių