Rūkaliams – dar daugiau draudimų?

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovui Mindaugui Puidokui pasiūlius išplėsti vietas, kuriose būtų draudžiama rūkyti, kilo diskusijų, ar verta griežtinti tvarką, nes nėra aišku, kas tai kontroliuotų.

Pagal Seime įregistruotas pataisas siūloma drausti rūkyti dešimties metrų atstumu aplink restoranus, kavines, barus, kitas viešojo maitinimo įstaigas, klubus, interneto kavines, lošimo namus. Parlamentaras taip pat nori uždrausti rūkyti prie patalpų, kur vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, vaikų žaidimų aikštelėse ir 100 m atstumu aplink jas, saugomose teritorijose. Masiniuose renginiuose būtų leidžiama rūkyti tik tam specialiai įrengtose vietose. Tarp nerūkymo vietų atsirastų viešojo transporto stotelės ir stotys bei 10 m atstumas aplink jas.

Jūratė Grubliauskienė

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorė:

– Aš už tai, kad draudimus reikėtų griežtinti. Visose išvardytose vietose reikia uždrausti rūkyti. Ir tikrai jose niekas neturėtų rūkyti. Metrų nustatymas taip pat nėra blogis. Jei aš esu supratingas pilietis, nerūkau ir tausoju kitų sveikatą, tai man metrai nėra taip svarbu. Konkrečių atstumų sąvoka atsiranda tada, kai žmonėms reikia pakovoti su tais, kurie nesuvokia, jog reikia saugoti kitų sveikatą. Projekte kalbama apie draudimą rūkyti prie gydymo įstaigų. Na, taip, net nereikėtų diskutuoti, ar reikia šio draudimo. Gydymo įstaiga yra ta vieta, kur neturėtų būti rūkoma. Beje, net ir šalia tokios įstaigos. Juk šnekame apie gydymo procesus, todėl ir atsiranda toks projektas.

Kalbant apie autobusų stoteles, man tikrai nesinori stovėti kartu su rūkančiaisiais. Draudimų reikia, nes būtina saugoti ir tuos, kurie nerūko. Apie pasyvų rūkymą galime rasti ir paskaityti labai daug informacijos. Ir visi turime žinoti, jog tai yra kenksminga. Tačiau sudarykime sąlygas ir tiems, kurie nerūko, jaustis ramiai, oriai, nekvėpuoti dūmais. Juk turime be pašalinių kvapų nueiti į renginius, mokyklą.

Ar tai yra perteklinis projektas? Tikrai nemanau. Jei bus bendra tvarka, kiekvienai savivaldybei nereikės rengti atskirų tvarkų.

Kontrole turėtų užsiimti tie, kurie ir dabar tai daro, – arba savivaldybių Viešosios tvarkos skyriai, arba policija.

Nematau projekte nieko ypač naujo, gal jis tik palengvins ginčų sprendimą.

Prieš

Gintaras Vaičekauskas

Seimo narys:

– Valstieti, leisk žmonėms pasirinkti. Jie patys turi spręsti: rūkyti ar nerūkyti. M.Puidokas nori uždrausti rūkyti viešuose renginiuose. Norėjo suvaryti visus į gardus per festivalius, kad alaus žmogus atsigertų. Dabar gardai vėl prisiminti.

Norima uždrausti rūkyti mažiau nei 100 m atstumu nuo švietimo ar socialinių paslaugų įmonių. Daugelio mokyklų, ugdymo įstaigų teritorijose ir taip jau draudžiama rūkyti ne tik įprastas, bet ir elektronines cigaretes. Nori uždrausti rūkyti ir viešojo transporto stotelėse. Tik primenu, kad Vilniuje ir Kaune jau ketverius metus stotelėse rūkyti negalima, Šiauliuose – dvejus. Miestai patys puikiai tvarkosi ir be griežtos valstiečio rankos.

Manęs niekas negali apkaltinti tabako pramonės protegavimu, nes po 30 metų rūkymo jau devynerius metus to nebedarau.

Valstieti, patys žmonės suvokia, kad nevalia rūkyti prie nėščių moterų, vaikų, lauko kavinėje rūkantieji dažniausiai pagalvoja, ar jo pučiami dūmai netrukdo pavėjui sėdinčiajam.

Beje, niekam neužkliuvo, jog šis deputatas siūlo uždrausti rūkyti saugomose teritorijose. O tai yra trečdalis Lietuvos. Paaiškinkite Neringos merui Dariui Jasaičiui, jog visoje Kuršių nerijoje nebus galima rūkyti. Ar sveiko proto žmogus važiuos atostogauti į tokį kraštą?

Bet geriausias draudimas – 10 m nerūkymo zonos įvedimas restoranams, kavinėms, barams, valgykloms, kebabų kioskams. Jau matau, kaip J.Basanavičiaus gatvė Palangoje ar Vilniaus gatvė sostinėje tampa nerūkymo zona. Džiaugiasi barų savininkai, tiesiog laime trykšta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nebilys

Nebilys portretas
pagaliau prieš rinkimus eile metu gaudama solidu atliginima prabilo ir dziazo karaliene

Draugas

Draugas portretas
Daug snekate mazai darote bent per savaite per pamoku pertraukas pabudekite salia mokyklu, ))) Juokdariai ir cirkininkai

mindaugas

mindaugas portretas
Rukanciuju visuomeneje yra nemaza dalis, yra logiskos vietos kur gali neleisti rukyti, bet visada ziuri is savo puses. prie kavines neleis rukyti, tai geriau neleistu eit i kavine kurie neruko, 100 metru nuo mokyklu neleist o jei mano namai uz 50 metru nuo mokyklos kaip tada ? kazkas ten sake uzdraust balkone rukyti, tai yra mano teritorija mano butas ka nori ta darau, gal geriau uzdraust vedarus kept nes ziauriai nepernesu ju kvapo ir visada visa laiptine smirda . uzdrauskime gaminti maista nes mane dirgina. jau ir LT draudimu krastas absoliutus
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių