Rinkliava už atliekų surinkimą ir tvarkymą išliks mažesnė

Klaipėdiečiams toliau bus taikoma 5 proc. nuolaida rinkliavai už atliekų surinkimą ir tvarkymą. Svarstant šį klausimą, atsirado siūlymų ne tik mokestį sumažinti dar labiau, bet ir peržiūrėti tarifus.

Siūlė sumažinti 10 proc.

5 proc. lengvata visų grupių rinkliavos mokėtojams bus taikoma ketvirtus metus. Nuolaida suteikiama, nes iš ankstesnių metų, spalio duomenimis, rinkliavos sukaupta apie 2,4 mln. eurų.

Skaičiuojama, kad kitais metais, taikant 5 proc. nuolaidą, ši suma sumažės 238,5 tūkst. eurų.

Pabrėžiama, kad šios sukauptos lėšos gali būti naudojamos tik priemonėms, susijusioms su atliekų tvarkymu, tarp kurių požeminių konteinerių aikštelių rengimas, švietimas.

Kai kurie politikai siūlė miestiečiams nustatyti didesnę lengvatą ir grąžinti daugiau pinigų.

„Jei po 5 proc. per metus grąžinsime, tai truksime 10 metų. Ar nereikėtų miestiečiams grąžinti iš karto visų permokėtų pinigų?“, – klausė tarybos narys Rimantas Didžiokas.

R.Didžiokas siūlė nustatyti du kartus didesnę – 10 proc. nuolaidą miestiečiams. Tačiau jo siūlymas nesulaukė daugumos palaikymo.

Nenori drastiškai didinti

Kolegai pritarė ir Arūnas Barbšys. Politikas įsitikinęs, kad reikia greičiau atstatyti teisingumą.

„Iš gyventojų rinkliavos surinkta per daug, ir šios lėšos guli negrąžinamos. Kiti žmonės ir nesulaukia tos kompensacijos“, – teigė opozicijos atstovas.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė aiškino, kad visų pinigų neišmokėti siūloma, jog, prireikus įgyvendinti naujus ES reikalavimus, diegti naujas priemones, miestiečiams nereikėtų ženkliai drastiškai didinti rinkliavos.

Tarybos nariui Tomui Meškiniui taip pat pasirodė keista, kad nėra svarstoma miestiečiams grąžinti visą permokėtą sumą.

„Žmonės gyvena, valgo šiandien. Kai reikės lėšų, tada ir svarstysime“, – dėstė politikas.

Ubago filosofija netenkina

Kitokios pozicijos laikėsi miesto mero pavaduotojas Artūras Šulcas.

„Ubago filosofija – viską turime išleisti iš karto. Reikia elgtis nuosekliai. Noriu paneigti mitus, sklandančius apie tai, kaip buvo surinktas rinkliavos perviršis. Manyta, kad klaipėdiečiai vangiau mokės rinkliavą ir pinigų bus surenkama mažiau. Tačiau paaiškėjo, kad mūsų gyventojai yra pavyzdingi“, – aiškino vicemeras.

A.Šulcas įvardijo ir antrą priežastį, kodėl susidarė perviršis: „Klaipėda gerai tvarkosi šioje srityje, tad išlaidos atliekų tvarkymui yra mažesnis. Noriu priminti, kad mes jau du kartus mažinome rinkliavos tarifus. Vėliau sutarėme, kad taikysime kasmet nuolaidą, o kitas lėšas naudosime priemonių įgyvendinimui. Žinoma, galima išdalinti turimą sumą gyventojams, bet tada tektų didinti rinkliavą, kai reikės įgyvendinti naujas priemones“.

Tarybos narys Rimantas Taraškevičius atkreipė dėmesį, kad toks pat projektas yra svarstomas kasmet ir scenarijus kartojasi.

„Kiekvienais metais savivaldybės administracija siūlo 5 proc. nuolaidą, o dešinieji – 10 ar 15 proc. Gal reikėtų pagaliau peržiūrėti rinkliavos tarifus? Kad ir sumažinti juos 3 proc., bet tokio klausimo daugiau taryboje nebesvarstyti“, – tvirtino politikas.

Tokį siūlymą palaikė ir tarybos narė Vaida Žvikienė: „Sutinku, kad vietoje kasmetinės nuolaidos reikėtų peržiūrėti rinkliavos tarifus. Gal šie sumažėtų mažiau, bet ilgam“.

Nurašė beviltiškas skolas

Miesto taryba taip pat beviltiškomis skolomis pripažino 44,4 tūkst. eurų nesumokėtos rinkliavos už atliekų surinkimą ir tvarkymą. Šią sumą norima nurašyti iš Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro apskaitos.

Didžioji dalis šios sumos – 34 tūkst. eurų susidarė, nes nespėta išieškoti iš skolininkų. Suėjo senaties terminas. Pastarasis yra penki plius einamieji metai.

Didžiąją dalį nurodytos sumos sudaro mokėtojų skolos už 2008 ir 2009 m. R.Jievaitienė priminė, kad rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą Klaipėdoje pradėta rinkti 2008 m.

Tačiau iki 2010-ųjų balandžio nesumokėtos rinkliavos išieškojimas nebuvo vykdomas, nes vyko teisminiai ginčai dėl rinkliavos teisėtumo.

Beviltiška skola pripažinti ir 8 tūkst. eurų, kurių už atliekų tvarkymą nesumokėjo bankrutavusios įmonės, beveik 2,4 tūkst. eurų, kurių nesumokėjo mirę asmenys.

„Kas leido numirti, neatidavus skolų?“, – replikavo miesto meras Vytautas Grubliauskas kolegoms, kurie stebėjosi nurašomų skolų dydžiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
"Už šiukšlių surinkimą ir tvarkymą bus mažesnę"- kadangi dalį siukšlių sutvarko ir surenka sparnuočiai. O kas bus su tais kurie iš vis šiukšlių neturi (rajonuose, gyvenantys užsieniuose, o mokantys lietuvoje, nes naudojama automatiškai elektra kotedž temperatūrai palaikyti elektra, kad neįsimestų koks nors grybas. Sugebėjai pasistatyti-sugebėk ir mokėti už nieką-daromas ne tik fin., bet ir psichologinis smurtas, nusikaltimas, iškraipomi duomenys ir t.t.) . Jūsų vieta sėdėti

Kada

Kada portretas
KRATCą išbuožinsim?

g

g portretas
Aš sutinku mokėti kad ir daugiau,bet noriu,kad prie konteinerių nesivoliotų šiukšlės,kad konteineriai nebūtų perktauti,o būtų laiku išvežami.Ar tai įmanoma misija laimėjusiems "viešusius pirkimus"?Dabar baisu važiuojant Baltijos pr.amžinas savartynas prie Debreceno g.72-76namų.Tai mūsų miestas,kažkada garsėjęs švara ir tvarka.Seniai tai buvo dar prie a.a. A.Žalio.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių