Rinkimai alsuoja į nugarą: kova Klaipėdoje bus įtempta?

Mažiau nei po pusmečio, spalio 11-ąją, Lietuvoje vyks Seimo rinkimai. Oficialiai jau paskelbta ir rinkimų kampanija, nors ji kol kas vangi dėl karantino suvaržymų. Tačiau dauguma partijų pasitvirtino savo kandidatus vienmandatėse apygardose. Pavardžių įvairovė leidžia spėti, jog rinkimų kova Klaipėdoje bus įtempta.

Sąraše – nauji vardai

Naujas veidas uostamiesčio konservatorių gretose – generolas, diplomatas Arvydas Pocius dienraščiui teigė, kad šios partijos vienmandačių apygardų kandidatų ketvertukas Klaipėdoje dar nėra patvirtintas.

Tačiau A.Pocius pripažino, kad pats tikrai kandidatuos Baltijos vienmandatėje apygardoje, kurioje 2016 m. kandidatavo jo partijos kolegė, Seimo narė Agnė Bilotaitė. Ji šįkart balotiruosis Vilniuje.

Tikrai rinkimuose dalyvaus ir dabartinis Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys (veikiausiai, kaip ir praeitą kartą, – Pajūrio apygardoje). Jis per praeitus rinkimus tik per plauką nusileido Gintarui Vaičekauskui.

"Kol kas esame tik mes du patvirtinti. Dėl kitų dar bus sprendžiama. Kandidatūrų yra nemažai ir jos yra svarstomos Vilniuje. Po kelių savaičių bus priimti galutiniai sprendimai", – teigė A.Pocius.

Permainos: E.Gentvilas šįkart kandidatuos ne Klaipėdos mieste ar rajone, kaip per praėjusius Seimo rinkimus, o Vilniuje, kur veikiausiai oponuos premjerui S.Skverneliui. (Vytauto Petriko nuotr.)

Dienraščio žiniomis, Marių apygardoje konservatorių kandidatas bus Klaipėdos tarybos narys Andrius Petraitis. Jis 2016 m. rinkimuose liko trečias, į antrą turą šioje apygardoje tada pateko Edmundas Kvedaras ir Dainius Kepenis.

Nepatvirtintais duomenimis, Danės apygardoje konservatorių kandidatas gali būti dar vienas Klaipėdos tarybos narys, pernai lapkritį prie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų prisijungęs Audrius Petrošius.

Vidinė rokiruotė apygardose

Lietuvos liberalų sąjūdis jau paviešino visus Klaipėdos vienmandačių apygardų kandidatus.

Didelių staigmenų nėra. Tik vienas ryškiausių partijos atstovų – buvęs Klaipėdos meras, Seimo narys Eugenijus Gentvilas šįkart kandidatuos ne uostamiestyje ar Klaipėdos rajone, kaip per 2016-ųjų rinkimus, o Vilniuje, kur iššūkį mes dabartiniam premjerui Sauliui Skverneliui.

Na, o Klaipėdos tarybos narys E.Kvederis balotiruosis Marių apygardoje, kaip ir per praėjusius rinkimus.

Tiesa, praeitą kartą jis čia antrame ture pralaimėjo "valstiečių" atstovui D.Kepeniui.

Dar vienas Klaipėdos tarybos narys Saulius Budinas Seimo nario mandato sieks Danės apygardoje, kur pastarąjį kartą nugalėjo centristų atstovas Naglis Puteikis prieš liberalą Simoną Gentvilą (šis į parlamentą pateko pagal partijos sąrašą).

Neįtraukė: ilgametė socialdemokratų atstovė Klaipėdoje L.Petraitienė šįkart į vienmandačių partijos kandidatų sąrašus neįtraukta. (Vytauto Petriko nuotr.)

S.Gentvilas šįkart pasirinko kitą – Pajūrio vienmandatę apygardą, kuri praeituose rinkimuose buvo sėkminga jo partijos kolegai, Seimo nariui G.Vaičekauskui.

Pastarasis būsimuose rinkimuose balotiruosis Baltijos apygardoje, kurioje 2016-aisiais laimėjo "valstietis" Algimantas Kirkutis.

"Pasikeitėme su Gintaru (Vaičekausku – A.D.) apygardomis, nes Pajūrio apygarda apima uostą, Kuršių neriją, aplinkosaugą – visus klausimus, į kuriuos šią kadenciją gilinausi ir dirbau. G.Vaičekauskas yra universalesnis politikas, todėl priėmėme tokį sprendimą", – patvirtino S.Gentvilas.

Taigi šįkart G.Vaičekauskas oponuos buvusiam generolui, konservatorių atstovui A.Pociui, o S.Gentvilas išvengs konkurencijos su N.Puteikiu Danės apygardoje, bet susidurs su A.Barbšiu Pajūrio apygardoje.

Radikalios permainos

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas patvirtino, kad Klaipėdos vienmandatėse apygardose jau atrinkti partijos kandidatai, kurie bus patvirtinti artimiausiu metu.

Jei du kartus nenustebino, tai trečią kartą pranašu tikrai nebebus.

Baltijos apygardos kandidatas – Mindaugas Prialgauskas, jis yra ir socialdemokratų Klaipėdos skyriaus pirmininkas, seniūnaitis ir Seniūnaičių sueigos seniūnas.

Marių apygardoje kandidatuos Kęstutis Mickevičius, bendrovės "Kautra" Klaipėdos filialo vadovas.

Pajūrio apygardoje kandidatuos Neringos tarybos narys, verslininkas Vaidas Venckus.

Danės apygardoje kandidatuos buvęs Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovas Romaldas Sakalauskas.

Visi šie socialdemokratų kandidatai Klaipėdoje Seimo rinkimuose vienmandatėse apygardose balotiruosis pirmąkart.

2016 m. socialdemokratai delegavo Dainių Budrį (Danės), Benediktą Petrauską (Pajūrio), Ireną Šiaulienę (Baltijos) bei Liliją Petraitienę (Marių apygardoje). Visi jie po pirmojo turo užėmė 4–5 vietas.

"Mes viską pakeitėme sąmoningai. Yra nerašyta taisyklė, jei du kartus nenustebino, tai trečią kartą pranašu tikrai nebebus. Ir šiaip partija labai atsinaujino. Žmonių amžiaus vidurkis bus keliolika metų jaunesnis. O nauji žmonės ir nauji veidai politikoje yra būtinybė", – įsitikinęs G.Paluckas.

Vietoj gydytojo – kapitonas?

Savo kandidatus dėlioja ir "valstiečių" partijos atstovai, kurie po 2016-ųjų rinkimų į Seimą ten turėjo du klaipėdiečius, išrinktus vienmandatėse apygardose, – D.Kepenį ir gydytoją A.Kirkutį.

Vienas rimčiausių "valstiečių" kandidatų būsimuose Seimo rinkimuose buvo laikomas Klaipėdos tarybos narys (po siekio tapti uostamiesčio meru aukščiausio posto netekęs Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje) Arvydas Vaitkus.

Tačiau jis pats paneigė tokias kalbas.

"Mano siekis yra tarnauti klaipėdiečiams. Man neįdomūs jokie postai. Tai sakiau ir iki rinkimų, ir po rinkimų. Aš noriu įsigilinti į Klaipėdos miesto gyvenimą ir spręsti miesto klausimus tiek, kiek gali opozicija. Tai galutinis mano sprendimas, ir jo jokiu būdu nekeisiu", – pabrėžė A.Vaitkus.

D.Kepenis patvirtino, kad jis vienintelis iš buvusių 2016-ųjų bendražygių bandys pakartoti praeitų rinkimų sėkmę.

O prie jo turėtų prisijungti Klaipėdos universiteto mokslininkas Antanas Kontautas, tarybos narė Ligita Girskienė bei tolimojo plaukiojimo kapitonas Mindaugas Bastakis, kuris su "valstiečiais" dalyvavo Europarlamento rinkimuose.

"Kokiose apygardose kas kandidatuos, dar neaišku. O kolega A.Kirkutis patvirtino, kad rinkimuose nedalyvaus. Atrodo, jis apsisprendė pasirinkti kitą savo kelią. Kelis sykius girdėjau, kad rinkimuose jis dalyvauti neketina", – patvirtino D.Kepenis.

N.Puteikis ir N.Puteikienė

Lietuvos centro partijos atstovas N.Puteikis dienraščiui teigė, kad rinkimams partija ruošiasi, bet kandidatų vienmandatėse apygardose dar nepatvirtino.

Pats N.Puteikis jau ne vieną kadenciją sėkmingai renkamas Danės apygardoje, kur kandidatuos ir šį kartą.

"Kas dar kandidatuos Klaipėdoje? Nina Puteikienė. Dėl kitų dar nesprendėme", – nedaugžodžiavo N.Puteikis.

2016 m. rinkimuose N.Puteikienė balotiravosi Pajūrio apygardoje, kurioje tąkart triumfavo G.Vaičekauskas, ir ji liko ketvirta.

V.Titovas jau pavėlavo

Už partizanų vado Adolfo Ramausko-Vanago niekinimą Klaipėdos miesto tarybos nario mandato pernai rudenį netekęs Viačeslavas Titovas vasario 28-ąją savo feisbuko paskyroje paskelbė, jog "iniciatyvinė komiteto grupė "Titov ir teisingumas", "tęsdama kovą už teisingumą Lietuvoje, priėmė sprendimą dėl būtinybės sukurti naują politinę partiją – "Socialinio teisingumo partija".

Kontroversiškai vertinamas politikas kvietė Lietuvos visuomenę nelikti nuošalyje, o "tapti pilnateisiu jos steigėju".

Partijos steigimui reikėjo surinkti mažiausiai 2 tūkst. bendraminčių ir steigiamajame suvažiavime patvirtinti partijos įstatus, paskui naujai įsteigtą politinę jėgą turėjo patvirtinti Teisingumo ministerija ir partija turėjo būti įregistruota.

"Pagal Seimo rinkimų įstatymą, partija turi būti įregistruota Juridinių asmenų registre likus ne mažiau nei 185 dienoms iki rinkimų, kad galėtų juose dalyvauti. Vadinasi, tai turėjo būti padaryta pirmoje balandžio pusėje, kol Prezidentas Gitanas Nausėda paskelbė konkrečią rinkimų datą. O kadangi šios partijos steigiamasis suvažiavimas neįvyko, šiuose Seimo rinkimuose dalyvauti ji negalės", – tikino Teisingumo ministerijos atstovas Audris Kutrevičius.

Dienraščio žiniomis, V.Titovo naujos partijos idėja taip ir liko popieriuje.

"Kada baigsis karantinas, tada galėsime šnekėtis. Jei dabar nesuspėsime, dalyvausime kituose rinkimuose. Dabar pagrindinis dalykas – karantinas, kad kuo mažiau mirčių būtų, dabar pačios svarbiausios yra žmonių gyvybės", – kalbėjo V.Titovas.

Geriausiu atveju V.Titovas Seimo rinkimuose galės išsikelti pats, kaip tai darė 2016 m.

Tuomet jis kartu su A.Bilotaite, A.Kirkučiu, Artūru Šulcu, Irena Šiauliene ir kitais balotiravosi Baltijos rinkimų apygardoje ir, surinkęs 851 balsą, liko penktas.

Anksčiau į Seimą V.Titovas būdavo renkamas pagal Lietuvos rusų sąjungos sąrašą.

Šiuo metu ši partija likviduojama, nes nebeturi pakankamai narių.

Kandidatų dar neskelbia

Be pagrindinių partijų, Seimo rinkimuose dalyvaus ir atskilėliai nuo socialdemokratų – Lietuvos socialdemokratų darbo partija.

Tačiau jų atstovai atsisakė pateikti kandidatų pavardes, esą jos dar nepatvirtintos.

Galima prognozuoti, kad vienmandatėje apygardoje balotiruosis šios partijos atstovė ir ilgametė Seimo narė I.Šiaulienė, kuri per visą nepriklausomos Lietuvos laikotarpį visada kandidatuodavo kurioje nors Klaipėdos vienmandatėje apygardoje.

Į parlamentą ji patekdavo pagal partijos sąrašą. Kitų partijos  kandidatų pavardės kol kas nežinomos.

Veikiausiai Klaipėdos vienmandatėse apygardose savo kandidatus kels ir sausio pabaigoje įsteigtas Remigijaus Žemaitaičio, Artūro Zuoko ir Artūro Paulausko vadovaujamas politinis darinys "Laisvė ir teisingumas", tačiau jų kandidatai Klaipėdoje kol kas taip pat neskelbiami.

Savo kandidatų kol kas neskelbia ir "atskilėliai" nuo liberalų – Laisvės partijos atstovai.

Jos lyderė Klaipėdoje, tarybos narė Vaida Žvikienė tikino, jog ji į Seimą tikrai kandidatuoti neketina.

Neaiškios ir Lietuvos lenkų atstovų kandidatūros, tarp jų – Seimo narės Irinos Rozovos, kuri per 2016 m. rinkimus į Seimą pateko pagal sąrašą, nors buvo renkama Marių vienmandatėje apygardoje kartu su D.Kepeniu, E.Kvederiu, A.Petraičiu bei kitais ir, surinkusi beveik 12 proc. balsų, liko ketvirta.

Šiuo metu parlamentarės politinė karjera kybo ant plauko dėl jai inicijuojamos apkaltos Seime.

"Kol kas apie rinkimus nieko negalvoju, net negaliu atsakyti, nuo ko tai priklausys. Jei ir dalyvausiu rinkimuose, partijos tikrai nekeisiu", – teigė I.Rozova.

Galimas dalykas, jog rinkimuose savo laimę bandys ir neparlamentinės partijos, tačiau, kaip rodo pastarųjų rinkimų rezultatai, joms simpatizuojančiųjų Klaipėdoje yra nedaug.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lauris

Lauris  portretas
Niekas nebalsuokit uz veceslav titov jis apderge lietuvos vasario 16 ir dar nori pakliuti i seima viska pasakoti putpelinui apie lietuva jis kandidatuta teisingumas ir titov 1nr jau viskas jis nebepaklius i seima jau vidio ira padarytas ir issiusta i klaipedos miesto savivaldybe

Lauris

Lauris  portretas
Nieks nebalsuokite uz vladislav titov jis yra lietuvos siaucentis virusas jis lietuvos vasario 16 isniekino taspats titov jis dar nori i seima pakliuti jis pasivadines teisingumas ir titov jo kandidato nr 1

Uršulė

Uršulė portretas
Kiekvienų rinkimų agitaciniu laikotarpiu į pašto dėžutes pridedama politinės reklamos. Kaip apsaugoti save nuo nereikalingos informacijos, pašto dėžutę nuo makulatūros, o laiptinę ir kaimynus nuo svetimų žmonių lankymosi? Siaučiant virusams, toks rinkėjų viliojimo būdas yra netinkamas.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių