Renovacija uostamiestyje nejuda iš vietos

Uostamiestyje daugiabučių namų modernizacija pagal naująjį modelį įstrigo. Nė vienam iš šioje programoje dalyvaujančių namų dar nepavyko pasirašyti rangos sutarties.

Uostamiestyje daugiabučių namų modernizacija pagal naująjį modelį įstrigo. Nė vienam iš šioje programoje dalyvaujančių namų dar nepavyko pasirašyti rangos sutarties.

Daugiabučių namų modernizacija pagal naująjį modelį, kuriame dalyvauja ir savivaldybės, startavo praėjusių metų pradžioje. Pirmame etape uostamiestyje apsisprendė dalyvauti 22 namai.

Planuota, kad jau 2013-ųjų rugpjūtį prie pastatų stovės pastoliai. Tačiau nuo šios datos praėjo daugiau nei metai. Nė vienas iš pirmame etape dalyvavusių namų nėra pasirašęs rangos sutarčių. Antroje šios programos dalyje dalyvauja dar šeši uostamiesčio daugiabučiai.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja Violeta Gembutienė aiškino, kad yra kelios priežastys, kodėl nepasirašomos rangos sutartys.

Viena jų – konkursuose dalyvauja mažai įmonių. Kita – siūlomos kur kas didesnės kainos nei numatyta investiciniuose projektuose. Gyventojai nesutinka atsinaujinti už tokias sumas.

V.Gembutienė sakė, jog bandoma spręsti problemą. Savivaldybė kreipėsi į Būsto energijos taupymo agentūrą, kad ši leistų pakoreguoti investicinius planus.
Tačiau jiems vėl turės iš naujo pritarti gyventojai. Tam dar reikės laiko.

"Neaišku, ar žmonės sutiks atnaujinti namus didesnėmis kainomis. Viskas gali užsitęsti. Esame įstrigę, bet vilčių neprarandame. Darome, ką galime. Nemanau, kad dėl didesnių kainų "atkris" visi namai. Gal tik vienas kitas. Dauguma yra pasiryžę atsinaujinimui", – pabrėžė vedėja.

Pasak V.Gembutienės, savivaldybė yra gavusi raštą ir iš Aplinkos ministerijos, kuri aiškina situaciją dėl statybos darbų sutarčių sudarymo. Rašte pabrėžiama, kad daugiabučių namų atnaujinimas pagal naująjį modelį tapo iššūkiu statybos sektoriui. Didelis projektų skaičius turi tiesioginę įtaką paslaugų kainai. Šią problemą pagilina ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas.

Taip pat akcentuota, kad investiciniuose planuose nurodytos darbų kainos neatitinka dabartinių rinkos.

"Kol buvo pereitos visos biurokratinės procedūros, situacija rinkoje pasikeitė. Dabar jau kainos visai kitos nei prieš metus. Padidėjo minimali alga, brangsta medžiagos. Kad susidarys tokia situacija, mes įtarėme prieš pradėdami dalyvauti šiame renovacijos modelyje. Ne viskas nuo noro priklauso. Atsinaujinti namus daug norinčiųjų, o viskas stovi", – komentavo vedėja.

Pasak V.Gembutienės, renovacija tiesiogiai per Būsto energijos taupymo agentūrą vyksta greičiau. Tačiau tokių pastatų investiciniuose projektuose yra numatytos didesnės kainos. Tad statybininkai mieliau renkasi pastarąjį variantą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gyventojas

gyventojas portretas
Klaipėdoje savivaldybės valdininkai visiškai nesirūpina renovacijos reikalais. Kreiptasi buvo ne kartą dėl namo renovacijos, viskas jau padaryta (investiciniai projektai, surengta masė gyventojų susirinkimų, rašytas laiškas į Apinkos ministeriją ir pn.). Niekas nejuda iš vietos. Tai yra MIESTO valdžios pozicija. Mat patys gyvena nuosavuose namuose.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių