Renovacija įkvepia naujiems darbams

Daugiabučius namus administruojanti įmonė "Paslaugos būstui" neužleidžia lyderio pozicijų pagal renovuotų pastatų skaičių mieste ir taip prisideda prie jo gražinimo. Vienuose darbai tik baigti, kituose artėja prie finiško, intensyviai rengiamasi teikti naujas paraiškas.

Įrengė individualius katiliukus

Klaipėda yra viena lyderių pagal renovuotų daugiabučių namų skaičių Lietuvoje. Pagal šį kriterijų ji užima trečią vietą. Iš viso Klaipėdoje yra atnaujintas 101 daugiabutis namas. 32 iš jų administruoja įmonė "Paslaugos būstui", tris – "Laukininkų valda".

Bendrovių direktorė Rasa Rimaitė teigė, kad visai neseniai renovacija baigta trijuose daugiabučiuose namuose: Kadagių g. 13, Pilies g. 1, Taikos pr. 7.

Pasak vadovės, šių namų gyventojai prieš renovaciją ne tik skundėsi didelėmis sąskaitomis už šildymą, kentė šaltį savo butuose, tačiau susidūrė ir su specifinėmis problemomis.

Kadagių g. 13 daugiabutis namas yra nedidelis, trijų aukštų. R.Rimaitė pasakojo, kad prieš renovaciją šio namo gyventojams didžiausią rūpestį kėlė šildymo sistema.

"Šiluma pastatui buvo tiekiama centralizuotai. Gyventojai už šildymą mokėjo labai daug, bet vis tiek kentė šaltį. Su šia problema susiduria visi nedideli, senos statybos namai, esantys Tauralaukyje", – prisiminė direktorė.

Modernizuojant Kadagių g. 13 daugiabutį namą, buvo visiškai pakeista šildymo sistema. Kiekviename bute įrengti individualūs dujiniai katiliukai. Tokiu pat principu buvo atnaujinta ir Kadagių g. 5 daugiabučių namo šildymo sistema.

"Individualūs katiliukai butuose – tai pagrindinė priežastis, kodėl šių pastatų gyventojai ryžosi renovacijai. Jie labai patenkinti pokyčiais. Ne tik dėl to, kad sumažėjo išlaidos patalpų šildymui, namas tapo energiškai efektyviu ir gražiu. Šių namų gyventojai dabar gali patys apsispręsti, kada įsijungti šildymą, reguliuoti šilumą namuose, pasikeitė gyvenimo kokybė", – kalbėjo direktorė.

Išsiskyrė nuomonės dėl balkonų

Renovuojant miesto centre esantį Pilies g. 1 daugiabutį namą, daugiausia klausimų kilo dėl balkonų stiklinimo. Išsiskyrė gyventojų nuomonės, kaip jie turi atrodyti.

Vieni būstų savininkai norėjo, kad stiklas driektųsi per visą balkono aukštį, kiti pageidavo daugiau privatumo, jog dalis nebūtų permatoma.

"Projektuotojams teko daug dirbti su gyventojais, derinti projektus su miesto architektais, kol buvo rastas visus tenkinantis variantas. Rezultatas tikrai gražus, o namą komisija tinkamu naudoti pripažino be jokių uždelsimų ar pastabų", – komentavo direktorė.

Neseniai baigtas atnaujinti Taikos pr. 7 daugiabutis namas buvo vienas tų, kuris suvartoja daugiausia šilumos mieste. Modernizuojant šį pastatą gyventojams ir administratoriui teko susidurti su iššūkiu – reikėjo nutraukti sutartį su pirmuoju rangovu, nes netenkino darbų kokybė, ir ieškoti kito.

"Nuo statybos darbų rangovo priklauso renovacijos projekto sėkmė. Apmaudu, bet pasitaiko situacijų, kai tenka nutraukti sutartis su konkurso būdu išrinkta įmone, bet tai ne nuo mūsų priklauso. Tokiais atvejais stengiamės kuo operatyviau viską išspręsti, tačiau procesas užtrunka. Reikia organizuoti naują konkursą. Rūpesčių kyla ir dėl dokumentų, nes dažniausiai buvęs rangovas atsisako atiduoti. Pažymas tenka užsakyti iš naujo. Darbo ir atsakomybės, kad procesas būtų baigtas laiku, administratoriui tikrai daug", – patirtimi dalijosi vadovė.

Nesklandumus atperka rezultatas

Anot R.Rimaitės, renovacijos darbams Taikos pr. 7 daugiabučiame name baigti pavyko rasti atsakingą ir patikimą rangovą – įmonę "Vlastona". Ši modernizavo ir Kadagių g. 13 namą.

"Nepaisant visų nesklandumą, dabar Taikos pr. 7 namo gyventojai džiaugiasi rezultatu. Šį šildymo sezoną jis tikrai nebebus daugiausiai šilumos suvartojančių namų sąraše, sąskaitos už patalpų šildymą gerokai sumažės, be to, ir gyvenamoji aplinka visiškai kita", – komentavo vadovė.

Direktorė tikino, kad iki metų pabaigos renovuoti bus baigti dar septyni įmonių "Paslaugos būstui" ir "Laukininkų valda" administruojami daugiabučiai namai.

Dar daugiau nei 30 šių bendrovių prižiūrimų namų išreiškė norą modernizacijai. Tad administratoriai rengiasi dalyvauti naujame renovacijos šaukime.

"Gyventojus tikrai norėčiau paraginti nebijoti pasiryžti namo atnaujinimui. Nepatogumų, nesklandumų būna, tačiau viskas praeina, pasimiršta, o rezultatas džiugina: mažesnės sąskaitos už šildymą, gražesnė gyvenamoji aplinka, apie 30 proc. išaugusi būsto vertė. Namas tampa energiškai taupus, patrauklus, šiuolaikiškas, į kurį malonu grįžti namo", – pabrėžė direktorė.

Užkrečia vieni kitus

R.Rimaitė pastebėjo, kad daugiabučių namų gyventojus imtis renovacijos ypač paskatina teigiamas kaimynų pavyzdys. Tai akivaizdu, pasidairius po kai kuriuos gyvenamuosius rajonus.

Renovacijos virusu vieni kitus užkrėtė Miško kvartalo gyventojai. Pastarajame senų, renovuotų namų yra likę visai nedaug. Pavyzdžiui, Panevėžio gatvėje tokių – vos keli ir jų gyventojai yra išreiškę norą pradėti modernizaciją. Vienas po kito atnaujinami ir Taikos pr. daugiabučiai namai.

"Eisime, dalyvausime naujame renovacijos šaukime ir kartu su gyventojais toliau prisidėsime prie miesto gražinimo", – tvirtino vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taikos 7 gyventojas

taikos 7 gyventojas portretas
"Nepaisant visų nesklandumą, dabar Taikos pr. 7 namo gyventojai džiaugiasi rezultatu. Šį šildymo sezoną jis tikrai nebebus daugiausiai šilumos suvartojančių namų sąraše, sąskaitos už patalpų šildymą gerokai sumažės, be to, ir gyvenamoji aplinka visiškai kita", – komentavo vadovė." - nesu mates tos vadovės, nežinau, iš kur ji ištraukė, kad aš džiaugiuosi. Apie darbų kokybę vadovė kliedi. O kai sužinojau, kad esu "pakabintas" banke ant 12000 eur, linkiu, kad tokios "renovacijos" išradėjas greičiau nusprogtų. Jeigu iki renovacijos už šilumą mokėjau 300Lt šalčiausiais žiemos mėnesiais ir gyvenau atidarytais langais, dabar reguliuosiu šilumą ir mokėsiu daugiau (su banko paskola). Su siūlymu renovacijai nesutikau, bet priremti prie sienos pensininkai (negausite kompensacijų) surinko tą 51% ir "Vasiukai" pajudėjo. Gaila, bet dar kartą teko įsitikinti - žmonių kvailumui ribų nėra.

tupas

tupas portretas
durniai gyventojai gal sutikti uz savo pinigus renovuoti jei tokie esate protingi maziau sau i kisene kiskite ir veltui renovuosite matai jums reikia besociai

Anonimas

Anonimas portretas
Runkelia, a runkelia, ar girdejot kaip ministeriai jau ruosia istatyma po renovacijos PAKELTI silumos kainas. Vot taip runkele. Sedesit su banko kilpa ant kaklo ir mokesit uz sildyma daugiau negu dabar NERENOVUOTAME name + mokesit visus menesius per metus ziema ir vasara. Gera AFERA ar ne toji renovacija. Bankininkams ir silumos tiekejams ir i afsorus uz duju gelda. Cha cha cha ....runkele.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių