Renginys – Izraelio valstybės jubiliejui

Izraelio valstybės atkūrimo 70-mečio išvakarėse Klaipėdoje paminėta Atminties diena. Uostamiesčio žydų bendruomenės namuose prisiminti tie, kurie pasiaukojo ir žuvo dėl istorinės tėvynės.

Iki Antrojo pasaulinio karo Klaipėdoje gyveno 21 tūkst. miestiečių, trečdalis jų – žydų tautybės. Šiandien žydų Klaipėdoje liko vos keli šimtai, tačiau jų aktyvi bendruomenė nuolatos prisimena savo iškilius tautiečius ir švenčia savo šventes.

"Šiandien pas mus – Atminties diena. Prieš savaitę pagerbėme 6 mln. holokausto aukų atminimą, o dieną prieš Izraelio valstybės šventę mes paprastai prisimename visus tuos, kurie žuvo už Izraelio nepriklausomybę. Izraelyje fiksuojamas kiekvienas žuvusysis ir jie skaičiuojami nuo 1860 m.", – pasakojo Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliksas Puzemskis.

Būtent Klaipėdoje gyveno Davidas Wolffsohnas (1856–1914) – Lietuvos žydų kilmės verslininkas, sionizmo veikėjas, Izraelio vėliavos ir valiutos pavadinimo autorius, kuris labai daug prisidėjo ir prie Izraelio valstybės kūrimo.

1948 m. gegužės 14 d., praėjus trejiems metams po Antrojo pasaulinio karo ir baigiantis Didžiosios Britanijos mandatui Palestinoje, buvo paskelbta Izraelio valstybė. Pagal žydų kalendorių tai buvo 5708 m. 4-oji ijaro mėnesio diena.

Izraelis gali didžiuotis tūkstantmete istorija, tačiau moderni Izraelio valstybė įkurta tik prieš 70 metų. Per šiuos metus žydų valstybė išgyveno nuolatinę grėsmę – devyniuose karuose žuvo per 20 tūkst. Izraelio karių ir daugiau nei 3 tūkst. teroro aukų. Nepriklausomybės diena yra didžiausia nacionalinė šventė Izraelyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių