Raganoms įves licencijas?

Politikai kurpia planą, kaip pažaboti bioenergetikus, ekstrasensus, raganas ir kerėtojas. Užsimota įvesti tvarką ir alternatyvios medicinos srityje. Netrukus visi žolininkai, reiki meistrai, natūropatai ir net astrologai privalės savo veiklai gauti licencijas.

Gautų algą iš Ligonių kasų

Patys sveikatintojai stebisi, kad jie savo veiklai licencijas jau turi, moka mokesčius valstybei, todėl priverstinę narystę Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmuose jie vadina kažkieno sugalvotu planu, kaip iš biudžeto susikurti šiltas vietas su nemažu atlyginimu.

Tačiau šių Rūmų prezidentas, kardiologas Algimantas Kirkutis tikino, kad už tradicinės medicinos ribų likę sveikatintojai be reikalo nerimauja, nes naujoji tvarka atvers jiems kelius į Ligonių kasų pinigus.

"Vis akivaizdžiau matyti, kad ir kitų šalių sveikatos apsaugos sistemos skyla į dvi dalis. Viena jų – ligų diagnostika ir gydymas, kaip kiti tai vadina patologijos valdymu. O kita dalis – sveikatos tausojimas ir stiprinimas. Ligų diagnostiką ir gydymą valdo valstybinis sektorius, turėdamas iš biudžeto numatytas lėšas. O sveikatos tausojimo ir stiprinimo sektorius paliktas pačiai visuomenei", – bręstančios pertvarkos priežastis aiškino A.Kirkutis.

Gydytojas tikino, jog šimtmečiais pačios žmonijos kauptos žinios, laiko patikrinti metodai ir receptai, formuota sveikatinimo praktika duoda efektą.

"Tai iš tradicinių liaudies medicinos sistemų susiformavusios įvairios praktikos – lietuvių liaudies tradicinė medicina, kinų, ajurvedos sistema, fitoterapija ir daugybė kitų sričių. Jos vis daugiau naudojamos tradicinėje medicinos praktikoje. Vokietijoje net 80 proc. sergančiųjų anksčiau ar vėliau kreipiasi į natūraliosios medicinos specialistus", – tikino A.Kirkutis.

Europoje net 65 proc. žmonių naudojasi natūralios medicinos specialistų paslaugomis.

"Tačiau ši medicina visiškai nereglamentuota, niekas nesiaiškina, kokios priemonės naudojamos, kiek jos efektyvios ir kas būtų atsakingas, jei šios priemonės pakenktų", – pastebėjo gydytojas.

Ministerija įkūrė darbo grupę

Todėl Lietuvoje prireikė naujos institucijos, kuri po įstatymo priėmimo taps dar ir kontroliuojančia įstaiga.

"Šie Rūmai buvo įkurti tam, kad būtų galima imtis tokių sferų reglamentavimo. Tačiau tai labai sunku padaryti be pinigų, be valstybinio rėmimo. Mes kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministeriją", – aiškino A.Kirkutis.

Ministerija šioms problemoms spręsti sukūrė darbo grupę, į kurią pateko Rūmų vadovybė ir ministerijos atstovai. Šie specialistai ir kuria du įstatymo projektus, kaip turi būti valdoma natūraliosios medicinos sritis.

Tikėtina, kad šie projektai Seimo svarstymui gali būti pasiūlyti jau šį pavasarį.

Prižiūrės ir kontroliuos

Natūraliąją mediciną žadama valdyti valstybės sankcionuotu savireguliacijos principu.
"Rūmai veiklą galės prižiūrėti ir kontroliuoti, informaciją teiks ministerijai, o šioji turėtų įsipareigoti Rūmus finansuoti. Rūmai sudaryti iš trijų sektorių, kurie skyla į keturiolika dalių – komitetų", – schemą aiškino A.Kirkutis.

Medikas abejojo, ar visam šių Rūmų biurokratiniam aparatui ministerija skirs pakankamai lėšų, todėl kėlė versiją, kad prie Rūmų išlaikymo turi prisidėti ir jų nariai, o tai reiškia, kad visi specialistai, kuriems Rūmų išduodama licencija bus būtina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budelis

Budelis portretas
Politologams reiktu papildomas licenzijas ivesti, kad veju netarsketu...

Klavdija

Klavdija portretas
O jei klaidingai išburia ateitį atimti licenzijas ir paskelbti viešai, kurie blogai išburia ateitį

Klavdija

Klavdija portretas
O jei klaidingai išburia ateitį atimti licenzijas ir paskelbti viešai, kurie blogai išburia ateitį
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių