Uostamiesčio valdžia – be nežinomųjų

Iškilmingo posėdžio metu vakar prisiekė naujoji miesto taryba ir meras. Paskirtas ir savivaldybės administracijos direktorius, vicemerai. Tačiau ceremoniją trikdė nesklandumai ir protesto akcija. Trys tarybos nariai pasipuošė "respiratoriais", o kai kurie miestiečiai suabejojo, ar visi politikai priesaiką ištarė tinkamai.


 

Iškilmingo posėdžio metu vakar prisiekė naujoji miesto taryba ir meras. Paskirtas ir savivaldybės administracijos direktorius, vicemerai. Tačiau ceremoniją trikdė nesklandumai ir protesto akcija. Trys tarybos nariai pasipuošė "respiratoriais", o kai kurie miestiečiai suabejojo, ar visi politikai priesaiką ištarė tinkamai.

Mero tekstą – A.Grubliui

Iškilmingas aštuntojo šaukimo miesto tarybos posėdis prasidėjo Lietuvos valstybės himno giedojimu. Po jo sekė naujųjų tarybos narių ir mero priesaikų ceremonija.

Jas priėmė Klaipėdos savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas.

Kiekvienas naujosios tarybos narys ir meras prisiekti turėjo uždėję ranką ant Konstitucijos. Jie įsipareigojo gerbti ir vykdyti Lietuvos įstatymus, sąžiningai atlikti pareigas.

Dalis priesaiką tariančių politikų jaudinosi, jų balsai strigo. Mintinai priesaikos tekstą buvo išmokusi tik viena tarybos narė – Nina Puteikienė.

Buvo ir tokių politikų, kurie, tardami priesaiką, pamiršo, kad reikia laikyti ranką ant Konstitucijos. Tai jiems teko priminti A.Gritėnui.

Tačiau labiausiai nustebo prisiekti atėjęs Algirdas Grublys. Per klaidą jam buvo paduota miesto mero Vytauto Grubliausko priesaika. Po šio incidento politikai šmaikštavo, kad kažkas norėjo pašalinti iš posto pirmą kartą miestiečių išrinktą miesto vadovą.

Praleido vieną žodį

Ceremoniją stebėję vadinamieji visuomenininkai atidžiai klausėsi, kaip tariamas priesaikų tekstas. Prieš akis jie buvo pasidėję, lapą su originaliu tekstu, ir sekė kiekvieną politikų sakomą priesaikos žodį.

Miestiečiai kai kuriems politikams negailėjo pastabų. Į jų nemalonę pateko miesto tarybos narys Aleksandras Michailovas. Sakydamas priesaiką, jis praleido žodį "įstatymus".

Panašaus priekaišto sulaukė ir Lina Skrupskelienė. Visuomenininkai užfiksavo, kad vietoje žodžio "įstatymus" ji pasakė "įstatymą".

"Iš kur mums žinoti, kokį įstatymą ji turi omenyje? Taip skaityti priesaikos negalima. Šie tarybos nariai turėtų iš naujo prisiekti", – šurmuliavo visuomenininkai.

Savo pastebėjimus miestiečiai išsakė A.Gritėnui. Komisijos pirmininkas pažadėjo perklausyti įrašą, įvertinti, kaip buvo iš tikrųjų, ir, jei prireiks, imtis priemonių.

Visuomenininkai stebėjosi ir kraipė galvą, kodėl ne visi tarybos nariai rinkosi priesaikos tekstą, kuriame būtų žodžiai "Tepadeda man Dievas". Miestiečiai suskaičiavo, kad tokių buvo devyni.

Kai kurie politikai vakar jau šmaikštavo, kad taryboje reikia įkurti dvi frakcijas – bedievių ir tikinčiųjų.

Sveikino ir Prezidentė

Vakar prisiekė 30 tarybos narių. Jiems įteikti pažymėjimai. Pasirašytos priesaikos bus saugomos savivaldybėje. Po ceremonijos A.Gritėnas merui V.Grubliauskui, kuriam ši kadencija bus antroji, įteikė miesto spaudą ir regalijas. Miesto vadovas perėmė pirmininkavimą posėdžiui.

"Neatėjau valdyti, atėjau tarnauti. Linkiu ir jums kūrybingos tarnystės", – tarybos nariams linkėjo meras.

Jis pasidžiaugė, kad susirinko beveik visi tarybos nariai. Posėdyje nedalyvavo tik Artūras Razbadauskas. Tarybos narys turėjo išvykti į komandiruotę užsienyje. A.Razbadauskas prisieks kitame miesto tarybos posėdyje.

Prisiekę politikai buvo pakiliai nusiteikę. Buvęs miesto meras Rimantas Taraškevičius tvirtino, kad tai aštuntoji jo taryba. Į posėdį jis buvo atsinešęs visus aštuonis savo tarybos nario pažymėjimus.

Alfonsui Vildžiūnui nuotaikos neaptemdė ir sveikatos problemos. Į pirmąjį posėdį jis atvyko, remdamasis ramentais. Jam lūžo koja.

Prisiekusiems tarybos nariams A.Gritėnas perskaitė Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimą. Ji linkėjo darnaus darbo. Sveikinimą atsiuntė ir Lietuvos savivaldybių asociacija.

Naujiems tarybos nariams sėkmingo dalykiško bendravimo ir bendradarbiavimo bei teisėtų sprendimų linkėjo Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš.

Opozicijoje – dvi frakcijos

Po iškilmingos dalies pradėti teikti pareiškimai apie sudarytas frakcijas. Jų miesto taryboje bus penkios: visuomeninio komiteto "Puteikis Plius", Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio, socialdemokratų, "Rusų aljanso", Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų.

Dvi – visuomeninio komiteto "Puteikis plius" ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – paskelbė, kad dirbs opozicijoje. Pastarojoje dirbs ir Lietuvos rusų sąjungos narys Viačeslavas Titovas. Tačiau jis nė prie vienos frakcijos neprisijungė.

V.Grubliauskas informavo, kad valdančiąją daugumą sudarys 23 tarybos nariai – prie dvylikos liberalų prisijungė keturi Rusų aljanso nariai, trys socialdemokratai, po du partijos "Tvarka ir teisingumas" bei visuomeninio komiteto "Klaipėda" narius.

Merui pristatant valdančiąją daugumą, rinkimų komiteto "Puteikis Plius" nariai N.Puteikienė, Ligita Girskienė ir A.Vildžiūnas užsidėjo medicininius burnos raiščius, kuriuos jie vadino "respiratoriais". Taip "pasipuošę" šie tarybos nariai buvo iki posėdžio pabaigos.

N.Puteikienė aiškino, kad tai protesto ženklas, parodantis, jog valdančioji dauguma skleidžia negerą kvapą, nes joje dirba Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos "Valdemaro Tomaševskio" blokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to nusivyliau

to nusivyliau portretas
geriau jau eiti su pažystamais bet nemylimais nei su neigaliais galva

nusivyliau

nusivyliau portretas
Nesuvokiamas socialdemokratų posūkis . Užuot oponavę, kėlę negeroves jie nuėjo pataikavimo keliu. Socdemams gal geriausiai būtų pritikę raiščiai ir ant akių, ir ant ausų, ir ant burnos... Nieko nematau, negirdžiu, nieko nesakysiu... Jie save pardavė, o didesnę dalį jų rinkėjų nuvylė..

foto

foto portretas
as nesuprantu,is kur tiek daug seniu,juk jiems i pensija laikas,ka jie gali padaryti,moteriske miega prie stalo.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių