Prieš vestuves – skyrybų planai

Vis dažniau prieš prisiekdami amžiną meilę būsimi jaunavedžiai rūpinasi ne jungtuvių šventės akcentais, o turto dalybomis po galbūt laukiančių skyrybų. Jaunųjų nestabdo ir tai, kad tokioms poroms užveriamos bažnyčių durys. Patys skyrybų ekspertai pripažįsta, kad sutartis – žingsnis skyrybų link. Vis dėlto praėjusiais metais Vedybų sutarčių registre jų įregistruota daugiausia per dešimtmetį.


 

Vis dažniau prieš prisiekdami amžiną meilę būsimi jaunavedžiai rūpinasi ne jungtuvių šventės akcentais, o turto dalybomis po galbūt laukiančių skyrybų. Jaunųjų nestabdo ir tai, kad tokioms poroms užveriamos bažnyčių durys. Patys skyrybų ekspertai pripažįsta, kad sutartis – žingsnis skyrybų link. Vis dėlto praėjusiais metais Vedybų sutarčių registre jų įregistruota daugiausia per dešimtmetį.

Palanga aplenkė didmiesčius

Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomas Vedybų sutarčių registras pradėjo veikti 2002-aisiais.

Nuo tada visos būsimųjų jaunavedžių arba jau susituokusiųjų sudarytos vedybinės sutartys čia ir registruojamos.

Šios įstaigos duomenimis, daugiausia vedybinių sutarčių prieš ir po vestuvių sudaroma didžiuosiuose miestuose. Vien praėjusiais metais Klaipėdos notarai patvirtino 112 tokių dokumentų.

Daugiausia susitarimų 2014 metais "laimino" sostinės notarai – 416.

Vis dėlto skaičiuojant vedybų sutarčių skaičių 10 tūkst. gyventojų, pernai daugiausia jų teko Palangai (7,8 sutarties 10 tūkst. gyventojų), antroje vietoje – Vilnius (7,7 sutarties 10 tūkst. gyventojų).

Uostamiestyje 10 tūkst. gyventojų tenka 7,1 vedybų sutarties.

Dešimtmečio rekordas

Šiemet Klaipėdoje būsimieji jaunavedžiai arba jau santuokos įžadus davę žmonės taip pat nesnaudžia – registre jau yra daugiau nei dvi dešimtys sutarčių.

Iš viso šiuo metu Vedybų sutarčių registre yra įregistruotos 8 338 sutartys, iš jų 864 sutartis patvirtintos uostamiestyje.

Centrinės hipotekos įstaigos atstovai patikino, jog toks turtinių santykių sprendimo įsipareigojimas galimų skyrybų atveju vis populiarėja.

Įstaigos vyriausiojo patarėjo Arnoldo Tomaševičiaus teigimu, pernai sutarčių buvo įregistruota daugiausia nuo pat Vestuvių sutarčių registro įkūrimo prieš daugiau nei dešimt metų.

2014 m. sudaryta 1 250 vedybų sutarčių, 2013 m. – 1 075, o 2002 m. – 24.

Pernai uostamiestyje daugiausia sutarčių registruota kovą, o visoje Lietuvoje – liepos–rugsėjo mėnesiais.

Atitoksta jau susituokę

Šiuo metu esama dviejų rūšių vedybinių sutarčių. Vienos jų apsprendžia poros turtinius santykius ir yra sudaromos iki vedybų, o kitos gali būti sudaromos ir jau gyvenant santuokoje.

Pastarųjų, A.Tomaševičiaus teigimu, ir pasitaiko daugiausia. Iš pernai įregistruotų sutarčių 32 proc. – ikivedybinės, daugiausia sutarčių sudarius santuoką pasirašoma pirmąjį bendro vedybinio gyvenimo penkmetį (33 proc.).

Analogiška tendencija pastebima ir uostamiestyje.

Klaipėdoje ikivedybinės sutartys sudaro 35 proc. Daugiausia povedybinių sutarčių – 36 proc. – sudaroma 1–5 santuokos metais.

Pasirašo ir senoliai

Uostamiestyje, kaip ir visoje Lietuvoje, dažniausiai vedybų sutartis sudaro 31–40 metų sutuoktiniai. Tokio amžiaus sutartis sudariusiųjų yra beveik pusė.

Centrinės hipotekos įstaigos atstovai teigė, jog pernai nebūta nė vienos poros iki 20 metų, kurie dar prieš santuoką arba gyvendami joje jau svarstytų, kaip dalysis užgyventas gėrybes skyrybų metu.

Kol jaunieji sutuoktiniai ir būsimieji jaunavedžiai pasaulį mato rožinėmis spalvomis, gyvenimo patirties sukaupusieji nesnaudė. Praėjusiais metais Klaipėdoje vedybų sutartis sudarė 1 vyras ir 1 moteris, kurių amžius – daugiau nei 71 metai.

Visos Lietuvos mastu tokių dar daugiau.

Bažnyčia vertina griežtai

Nors vedybų sutartis sudarančiųjų būrys nuolat auga, tačiau visuomenėje toks santykių sprendimo būdas vertinamas prieštaringai.

Prie altoriaus norintiems žengti jauniesiems vedybų sutartis gali tapti kliūtimi siekiant Dievo palaiminimo bendram gyvenimui.

Bažnyčia apie tokias sutartis turi tvirtą ir aiškią poziciją. Tai esąs aiškus santuokos įžadų nepripažinimas jų dar nė nedavus.

"Bažnyčia vertina labai paprastai. Jeigu yra priešvedybinė sutartis, priesaika veikiausiai yra negaliojanti. Priesaikos metu pasakoma, paprastai tariant: niekada tavęs neišduosiu. O sutartis kalba apie tai, kad jeigu kada nors išduotų, tai turtą teks dalyti taip ir kitaip", – aiškino Klaipėdos Kristaus Karaliaus parapijos klebonas Virgilijus Poškus.

Santuokos nelaimintų

Kunigo teigimu, duodamas santuokos įžadus žmogus savo išrinktajam patiki saugoti savo vienintelę vietą, kurios pats apsaugoti negali – užnugarį.

"Kai sudaroma sutartis, priesaika tampa graži, plastikinė butaforija, kurioje nėra tikrosios priesaikos", – paaiškino V.Poškus.

Pašnekovas patikino, jog Bažnyčiai sužinojus, kad tuoktuves planuojantys jaunieji jau pasirašę vedybinę sutartį, – jiems šventovės durys jungtuvių laiminimui būtų užvertos.

Bažnyčia įsitikinusi, kad jeigu žmogus žino, jog vis dėlto nėra pasirengęs gyventi sykiu su savo išrinktuoju ir dėl tokio gyvenimo stengtis iš visų jėgų, bei dar daugiau – turi atsarginį planą, santuoka – ne jam.

"Čia taip, kaip vaikystėje, – žiūri į akis, gražiai kalbi, o už nugaros rodai špygą ir sakai, kad tai nesiskaito. Jeigu sužinotume tokį dalyką, santuokos nebūtų", – nukirto klebonas.

Rengiantis santuokai, kunigai su būsimais jaunavedžiais kalbasi įvairiomis temomis, tačiau, kunigo teigimu, iki šiol nepasitaikė porų, kurios prisipažintų sudariusios tokias sutartis, mat puikiai supranta, kad tokiu atveju kalbos apie Santuokos sakramentą nė būti negalėtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Malonu

Malonu portretas
Pagaliau žmonės ima mąstyti logiškai ir sudaro šias sutartis. Manau jos turėtų būti siūlomos prieš vedybas, tuomet geriau suprasi būsimą sutuoktinį ir sužinosi jo požiūrį į turtinius dalykus.Jei po skyrybų liksi plikas ir basas, tai bažnyčia tau tikrai duonos kepalo nepasiūlys, todėl pagal logiką, neturėtų ji ir į sutarčių reikalus kištis, - santuoka bažnyčioje ( tai irgi sutartis dievo akivaizdoje) tikrai negarantuoja gyvenimo santuokoje iki mirties.

kk

kk portretas
Kokias nesamones rasinejat, tai ne skyrybu, o vedybu sutartis, kuria aptariamas turto teisinis rezimas, taip pat ir sudarant santuoka be sutarties, galioja standartinis turto teisinis rezimas. Kam standartinis turto teisinis rezimas netinka sudaro vedybine sutartini ir pasirenka priimtina.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių