Prieš pažeidėjus – fotoaparatu

Kontrolieriai dujų skaitiklius fotoaparatu fiksuoja ir tais atvejais, kai pažeidimų nėra. Tai padeda tikrinti darbuotojus, išaiškinama daugiau neteisėtų dujų vartojimo atvejų. Specialistai daro ir vandens skaitiklių nuotraukas.

Gelbsti atliekant analizę

Pasak įmonės "Lietuvos dujos" komunikacijos vadovės Lauros Šebekienės, skaitiklius tikrintojai pradėjo fotografuoti prieš dvejus metus, reaguodami į neteisėto dujų vartojimo nustatymo atvejus.
Šiuo metu fiksuojamas matavimo priemonės modelis, rodmenys, numeris, metrologinė ir apsauginė plomba, gamintojo pavadinimas, o jei yra – ir pažeidimas.

"Darbuotojams leidžiama fotografuoti tik skaitiklį. Daryti vartotojo valdos nuotraukas yra draudžiama", – teigė vadovė.

L.Šebekienė pasakojo, kad fotografuojant skaitiklius užtikrinama įmonės "Lietuvos dujos" darbuotojų darbo kokybės kontrolė. Tai padeda nustatyti papildomus neteisėto dujų vartojimo atvejus – ypač tada, kai reikia išsamesnės analizės ar buvo padarytas pažeidimas.

Vartotojų, kurie dujas naudoja šildymui ir karšto vandens ruošimui, skaitikliai tikrinami kartą per metus. O žmonės, kuriems dujos reikalingos maistui ruošti, kontrolierių patikrinimų sulaukia rečiau – kartą per penkerius metus. Organizuojamos ir neeilinės skaitiklių apžiūros.

"Per metus vidutiniškai nustatoma apie 200 neteisėto dujų vartojimo atvejų. Vienas dažniausių pažeidimų – sugadintas skaitiklio dujų kiekio skaičiavimo mechanizmas", – tvirtino L.Šebekienė.

Nuotraukas kaupia archyve

Skaitiklius fotografuoja ir įmonės "Klaipėdos vanduo" kontrolieriai. Tačiau tai daroma tik esant pažeidimams ar keičiant įrenginius.

"Jei patikrinimo metu skaitiklis tvarkingas – nėra pažeidimų, nefotografuojame. Tik nurašome duomenis. Net akto neberašome. Aišku, pasitaiko atvejų, kai kontrolierius negali pamatyti skaitiklio duomenų, nes jis yra paslėptas. Tada nusifotografuojama dėl savęs. Tačiau tokios nuotraukos nėra saugomos", – pasakojo įmonės "Klaipėdos vanduo" Pardavimų departamento direktorius Dangeras Aleksandrovas.

Kiek kitaip elgiamasi su nuotraukomis, kai nustatomas pažeidimas. Tokiu atveju įrenginys yra fiksuojamas, o nuotraukos saugomos kelerius metus.

Skaitikliai fotografuojami ir prieš jų pakeitimą. Padaromos kelios jų nuotraukos. Pirmiausia, užfiksuojama, kaip jie atrodo dar sumontuoti, o tada – jau nuimti. Tokiu būdu siekiama išvengti konfliktų ir sukaupti įrodymų.

"Nuotraukos praverčia, kai pažeidimas yra paslėptas ir jo negalima nustatyti iš karto. Dažnai tokiais atvejais yra kaltinami mūsų darbuotojai. Esą jie kažką padarė parsivežę į įmonę. Nuotraukos padeda išspręsti ginčus", – komentavo D.Aleksandrovas.

Pažeistų skaitiklių nuotraukos patenka į archyvą ir yra saugomus kelerius metus.

Skaitiklius keis rečiau

Butuose vandens matavimo įrenginiai keičiami kas ketverius metus, nors jų metrologinė patikra jau galioja šešerius metus. Ateityje skaitiklių tikrinimai turėtų būti šiek tiek retesni.

"Keičiame po truputį, kad nebūtų piko. Suvienodinsime ir skaitiklius tikrinsime kas šešerius metus", – tvirtino vadovas.

Daugiabučiuose namuose, kuriuose fiksuojami dideli vandens nuostoliai, skaitikliai butuose tikrinami dažniau. Patikrinimo gali sulaukti ir asmenys, kurie suklydo deklaruodami duomenis.

"Jei jokių įtarimų nekyla, kontrolieriai gali neatvykti ir iki kito skaitiklių keitimo. Kiti žmonės pyksta, kad retai užsukame. Tačiau jei vartotojai yra pavyzdingi, kam juos trukdyti ir gaišti savo laiką. Kai pasitaiko nuostolių ar klaidų, skaitikliai gali būti tikrinami ir 3–4 kartus per pusmetį", – paaiškino vadovas.

Dažniausiai tikrinant skaitiklius kontrolieriai fiksuoja, kad jie buvo suspausti. Taip pat pasitaiko atvejų, kai jie pragręžiami ir stabdomi, įkišus adatas ar vielą.

Už tokius pažeidimus vartotojai turės atlyginti žalą ne tik dėl sugadinto skaitiklio, bet ir vandens nuostolius pagal nustatytą normą.

Vartotojai, kurie pastebėjo, kad jų skaitiklis nesisuka, apie tai turėtų informuoti įmonę "Klaipėdos vanduo". Priešingu atveju taip pat gali grėsti nemalonumų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių