Prieš patyčias – mokyklų susitelkimas

Šiuo metu visoje šalyje vykstanti veiksmo savaitė „Be patyčių“, tradiciškai organizuojama pagalbos tarnybos „Vaikų linija“, kasmet suburia mokinius bendrai veiklai.

Daugiausia tarp paauglių

Iniciatyva „Be patyčių“, siekianti atkreipti visuomenės dėmesį į opią problemą, Lietuvoje vyksta kovo 23–29 d.

Nors, pasak „Vaikų linijos“ vadovo, veiksmo savaitės „Be patyčių“ iniciatoriaus Roberto Povilaičio, ne mokykla sukuria patyčias, tačiau būtent mokykloje jos pradeda reikštis. Mat užgauliojimai dažniausiai pastebimi tarp paauglių.

Statistika rodo, jog Lietuvoje kasmet nusižudo nemažas skaičius paauglių – savižudybių pavojus ypač padidėja bręstant. Jaunuoliai dažnai pakelia prieš save ranką neištvėrę patyčių išpuolių. Teigia, kad su jomis susidūrę nėra tik trečdalis Lietuvos mokinių.

Uostamiesčio gimnazijos taip pat įsitraukia į nacionaliniu mastu vykstančią akciją. Mokiniai kartu su mokytojais rengia diskusijas, paskaitas, sporto varžybas.

Užgaulioja ir mokytojus

Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje visą savaitę vyko ir tebevyksta įvairūs prevenciniai renginiai.

Savaitės pradžioje mokykloje buvo surengtas piešinių konkursas „Nedaryk kitam to, ko pats nenorėtum“. Taip pat vyko draugiškos mokinių krepšinio varžybos, kurių metu rungėsi „Vėtrungės“ ir „Varpo“ gimnazijų komandos. Buvo vedamos klasės valandėlės apie pagarbą, tarpusavio supratimą bei tinkamą elgesį su mokytojais ir mokiniais.

„Mokiniai pertraukų metu yra skatinami puoselėti gražius tarpusavio santykius, pagelbėti vienas kitam. Taip pat vyko draugiškos krepšinio varžybos, o penktadienį mokytojai ir mokiniai gimnazijos kieme dalyvaus „flashmob“ akcijoje“, – pasakojo mokyklos vyresnioji socialinė pedagogė Rūta Liudienė.

Tiesa, „Vėtrungės“ gimnazijos mokiniai kviečiami diskutuoti ne tik apie užgauliojimus tarp mokinių, bet ir patyčias, nukreiptas prieš mokytojus.

Anot mokyklos vyresniosios socialinės pedagogės, svarbiausia – pastebėti kylančias problemas.

„Debatų klubas diskutuos apie mažėjančią pagarbą mokytojui. Juk kaip pašauksi, taip ir atsilieps. Žinoma, pasaulyje nėra tokio, kuriam patiktų kiekvienas žmogus, ir su mokytojais – lygiai taip pat. Iš prigimties žmonės bando perkelti susikaupusį nepasitenkinimą kitam žmogui, kad tik palengvintų savo dalią“, – aiškino pašnekovė.

Konfliktai nematomi?

Į „Savaitę be patyčių“ įsijungė ir Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazija. Kaip teigė šios mokymo įstaigos socialinė pedagogė Edita Prankevičienė, dažnai patyčios yra nepastebimos.

„Kiekvienais metais prisijungiame prie šios akcijos. Nors patyčių problema mums nėra labai aktuali, tačiau apsižodžiavimų kartais pasitaiko. Juk negalima sakyti, kad patyčių visiškai nėra, jos veikiausiai yra nematomos. Nors neretai visuomenė apie jas sužino iš pačių mokinių“, – sakė E.Prankevičienė.

Anot pašnekovės, jaunuoliai patys kreipiasi į mokyklos pedagogus dėl patiriamų užgauliojimų ar kitų kilusių nesusipratimų.

Nukreiptos prieš žodinį smurtą savaitės metu gimnazistai žiūrėjo mokomuosius filmus, vyko jų aptarimai. Akcijos „Aš pritariu“ metu mokiniai galėjo išreikšti savo nuomonę apie žymių žmonių mintis.

Taip pat jaunuoliai ruošė leidinį „Be patyčių“, kurį patys pildė, maketavo, platino.

Kaip teigė „Ąžuolyno“ gimnazijos socialinė pedagogė, ypač opi problema – patyčios virtualioje erdvėje, todėl tam buvo numatytos net dvi diskusijos vyresniokams.

Pasak pedagogų, mokiniai noriai įsijungia į šias veiklas, solidarizuojasi ir supranta problemos svarbą ne tik savaitę vykstančios akcijos metu, bet ir visą laiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių