Prie užlieto Rusnės kelio – aistros dėl eilių

Klaipėdiečiams, norintiems šią žiemą aplankyti Rusnės salą, teks apsišarvuoti kantrybe – per užliejamą kelią pirmiausia keliami vietinių gyventojų, turinčių specialius leidimus, automobiliai.

Bendra eilė – per šventes

Prie perkėlos į Rusnės salą bendra eilė visiems keliaujantiesiems driekėsi tik metų sandūroje – nuo gruodžio 30-osios iki sausio 2 d.

"Bendru sutarimu, suderinę tai su Šilutės savivaldybe ir kelininkais, nusprendėme, kaip ir lapkričio 1-ąją, per didžiąsias metų šventes naikinti leidimų sistemą ir visus kelti bendra eile. Iki tol patys važiavome per vandenį, nes nebuvo viršytas 15 cm vandens gylis", – pasakojo Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė.

Taip nuspręsta todėl, kad daugybė žmonių į salą atvyko pas gimines, žmonės ruošėsi švęsti Naujuosius metus.

Prieš kelias dienas kelyje į Rusnę vanduo siekė 35 cm gylį.

"Visko pasitaiko"

Rusnėje oficialiai gyvenamąją vietą deklaravo 1,6 tūkst. žmonių. Tikinama, kad tiek pat saloje yra ir automobilių. Kiekvienam jų specialų leidimą, suteikiantį teisę be eilės keltis per užlietą ruožą, išduoda Rusnės seniūnija.

Vis dėlto į seniūniją šio dokumento atvyksta ir statybininkai, prekybininkai, atvežantys prekes į salą, kitų paslaugų teikėjai. Tačiau aiškinama, jog šie smulkūs verslininkai didelių eilių nesudaro, nes į Rusnę keliasi anksti ryte, o išvažiuoja po valandos ar poros.

"Bet juk visko pasitaiko. Štai vienai gyventojai sugedo šildymo katilas. Teko išrašyti leidimą meistrui, kuris atvyks jo taisyti. Tačiau leidimas galios tik tris dienas", – pastebėjo Rusnės seniūnė.

Anksti ryte didysis automobilių srautas juda Šilutės kryptimi. Eilės vėl susidaro vakarop, kai rusniškiai sugrįžta į salą.

"Nežinau, ar dėl neišmanymo, ar dėl kitų priežasčių žmonės piktinasi dėl šių eilių. Tačiau reikėtų suprasti ir vietos žmones. Kitą kartą prie perkėlos nuo 6 val. ryto žmonės laukia galimybės persikelti, kad iki 8 val. pasiektų darbo vietas. Vakare taip pat gali tekti laukti iki 19 ar 20 val.", – pasakojo D.Drobnienė.

Tačiau tokios eilės susidaro ne visuomet. Perkelti vieną automobilį užtrunka apie 7–8 minutes, o piko metu dažnokai automobilius kilnoja keturi tralai.

"Tai dar priklauso nuo vandens lygio. Jei ant kelio yra 25 cm vandens, tralai važiuos greičiau, jei 35 cm – lėčiau", – kalbėjo pašnekovė.

Laukia estakados

Prie perkėlos visuomet suteikiama pirmenybė laidotuvių procesijoms.

Rusniškiai nelaukia šaltuko, nes kelininkų technika ima gesti, priekabos apledija. Tuomet po kiekvieno reiso darbininkams tenka talžyti ledus įrankiais.

"Labai laukiame estakados statybos pradžios. Po dviejų savaičių projektuotojai pristatys rusniškiams estakados projektą. Jos statybai iš šalies biudžeto skirta 9,46 mln. eurų. Žadama, kad estakada bus pastatyta per 2018 m.", – džiaugėsi Rusnės seniūnė D.Drobnienė.


Šiame straipsnyje: Rusnėeilėskeltas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisingai

Teisingai portretas
Kubiliu del visko kaltas!!!

Nebuvo pinjngu

Nebuvo pinjngu portretas
Estakada 30mljn litu Kubilas užsienio konsultantams išleido ar ne 150mljn litų
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių