S. Skvernelis: estakadą Rusnėje tikimasi pastatyti jau 2018-aisiais

  • Teksto dydis:

Vyriausybė yra pasiryžusi jau 2018-aisiais pastatyti estakadą potvynių apsemiamoje Rusnės kelio dalyje, sako premjeras Saulius Skvernelis. Anot jo, planuojama, kad projektas gali kainuoti apie 10 mln. eurų, o darbai būtų pradėti ir baigti kitąmet.

„Vyriausybė esame pasiryžę padaryti du dalykus: pirma, pastatyti estakadą 2018 metais. Antra žinia – rekonstruoti visą ruožą nuo Šilutės iki Rusnės“, – penktadienį susitikęs su Rusnės bendruomene sakė S.Skvernelis.

„Projektas yra apie 12 mln. eurų. Bet jei konkursas bus paskelbtas normaliai, sąžiningai, konkurencingai, mes galvojame tilpti į 10 mln. eurų. Nors pinigų šiais metais nėra, tačiau projektavimo darbai, konkursas bus skelbiamas, kad mes galėtume 2018-aisiais, kai tik pasibaigs potvynis, pradėti statybas. Jei nebus teisminių ginčų, kaip dažnai būna, Kelių direkcija beveik ir garantavo, kad 2018-aisiais gali būti projektas ir pradėtas ir pabaigtas“, – teigė premjeras.

Anot jo, estakada būtų gražus ženklas bendruomenei, minint valstybės šimtmetį. S.Skvernelis sako, kad pastatyti estakadą būtina, įvertinus ne tik jos atsipirkimo grąžą, bet ir „valstybės gėdą dėl pažadų, kurie buvo dalinami žinant, kad sprendimai nebus daromi“.

Siekdami atkreipti į daugybę metų nesprendžiamą problemą, rusniškiai surengė piketą prie Seimo reikalaudami juos „sujungti su Lietuva“. Bendruomenės teigimu, dauguma gyventojų dirba, mokosi Šilutėje, potvynių metu nelieka galimybių nuvykti į darbą, mokslo įstaigas, nėra užtikrinama skubi medicininė pagalba, negali atvykti ugniagesiai. Piketuotojai žadėjo nesulaukę politikų dėmesio tęsti protestus spalį ir svarstyti galimybę kreiptis ir į teismą dėl jų teisių neužtikrinimo.

Automobilių kelių direkcijos atstovai anksčiau tvirtino, kad skyrus finansavimą, estakados Rusnės gyventojai galėtų sulaukti 2020-aisiais, o projektas galėtų kainuoti apie 7 mln. eurų.

R. Masiulis ir E. Skrodenis pritaria

Pastatyti estakadą į Rusnę iki 2018-ųjų pabaigos būtų realu, jei Vyriausybė iki rudens numatys projektui būtiną finansavimą, sako Automobilių kelių direkcijos vadovas. Susisiekimo ministras teigia tikįs, kad pinigai estakadai kitų metų biudžete bus numatyti, be to, rasta būdų, kaip atpiginti estakados statybą.

„Kelių direkcijos ir Transporto instituto specialistai rado būdų, kaip atpiginti tą projektą, kaip pastatyti greičiau, kad nereikėtų imti privačios žemės. Tai bus estakada virš šiuo metu esančio kelio. (...) Prognozuojama, kad visas projektas kainuos apie 10 mln. eurų ir tikiuosi, kad tam bus atskira eilutė biudžete. Jeigu pavyks su projektavimu ir rangovų pasirinkimu, mes manome, kad jau sekančiais metais (estakada - BNS) galėtų atsirasti“, - penktadienį žurnalistams sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Anot Kelių direkcijos vadovo Egidijaus Skrodenio, pastarąjį mėnesį vyko intensyvios konsultacijos su mokslininkais, verslo atstovais, konsultuotasi ir su kitų valstybių specialistais, turinčiais patirties panašiuose projektuose. Apsispręsta dėl optimaliausio sprendimo - pastatyti estakadą ir sutvarkyti 5 kilometrų ilgio kelią.

„Tai būtų dviejų eismo juostų su pėsčiųjų taku estakada, su visais užvažiavimais, į projektą įeitų 1,8 kilometro atkarpoje pakeltas kelias, likusioje dalyje būtų pakeičiama asfalto danga, kad jis būtų kokybiškas. Mes bandytume padaryti, kad projektas būtų įgyvendintas per metus - bent jau estakada pastatyta. Jei 2018-iaisiais vyktų statyba, tai 2019-ųjų metų potvynių padarinių rusniškiai jau turbūt nebepajustų, kilnojami traktoriais“ - BNS teigė E.Skrodenis.

Jis pabrėžė, kad dėl vietovės specifikos - durpingo dirvožemio, potvynių - estakadai būtų naudojamos patvarios gelžbetoninės konstrukcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
...jei p.Skvernelis "plaukiotų" kiekvieną dieną į darbą kaip rusniškiai,manau, rytoj būtų estakada....o dabar- "tikimasi pastatyti.:)

Rimvydas

Rimvydas portretas
Tegu pirma suremontuoja Nemuno senvagės pylimą, kuris nukreipia potvynio vandenis per Griniaus tiltą ir neaukština Šyšos pylimo Įdomu kaip galima atlikti hidrodinaminius skaičiavimus polderyje, kai išlaužtas pylimas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių