Prašys atiduoti Centrinį paštą

Klaipėdos savivaldybė ne tik planuoja įsigyti senojo pašto patalpas, bet ir prašys valstybės, kad atiduotų byrantį Centrinio pašto pastatą, kurį bendrovė "Lietuvos paštas" nusprendė parduoti.

Nori gauti 87,2 tūkst. eurų

Klausimas dėl senojo pašto patalpų, esančių Aukštojoje gatvėje, pirkimo buvo svarstomas miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje.

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis teigė, kad, gavus miesto tarybos pritarimą, administracija galėtų pradėti įsigijimo procedūras.

Dabar patalpos, kurias nuosavybės teise valdo bendrovė "Lietuvos paštas", nenaudojamos. Anksčiau jose veikė įstaigos padalinys.

Bendrovė nurodė, kad veiklos šiose patalpose tęsti neplanuoja – jas norima parduoti. Apie tai išgirdę klaipėdiečiai stojo į kovą. Gyventojai nori, kad šis objektas būtų išsaugotas.

Bendrovė "Lietuvos paštas" už patalpas, kurių plotas – apie 100 kv. m, nori gauti 87,2 tūkst. eurų.

Atkreiptas dėmesys, kad senojo pašto patalpose yra kilnojamos meninės interjero detalės: stalai, kėdės, šviestuvai, meniniai darbai, sieninės dekoracijos.

Klaipėdos miesto tarybos kolegija buvo pritarusi šių patalpų pirkimui, tad savivaldybės administracija parengė atitinkamą sprendimo projektą.

Galėtų įsikurti muziejus

Pasak E.Simokaičio, savivaldybė, įvertinusi galimybes, šias patalpas panaudotų kultūrinei ir socialinei funkcijai vykdyti. Pabrėžiama, kad aplink yra ir daugiau kultūros objektų: Kultūrų komunikacijų centras, Klaipėdos etnokultūros centras, Parodų rūmai.

Teigiama, kad įsigytas patalpas savivaldybė galėtų perduoti Mažosios Lietuvos istorijos muziejui. Jose galėtų būti įrengta ekspozicija pašto tematika.

"Senojo pašto patalpos patenka į bendrą kultūrinį senamiesčio centrą", – tvirtino vedėjas.

Tiesa, šių patalpų būklė – labai prasta, tad reikės investuoti į jų remontą. Skaičiuojama, kad išlaidos siektų ne mažiau kaip 120 tūkst. eurų.

Komiteto nariai domėjosi, ar bendrovės "Lietuvos paštas" nurodyta kaina – 87,2 tūkst. eurų – yra ta, už kurią ir bus perkamos patalpos. E.Simokaitis aiškino, kad dar vyks derybos.

"Mes suinteresuoti sumą sumažinti", – pabrėžė vedėjas.

Išnaudoja mažiau nei pusę

Svarstant klausimą, susijusį su senojo pašto patalpomis, kalbėta ir apie Centrinio pašto Liepų gatvėje pastatų komplekso likimą. Pastarosiomis dienomis paviešinta, kad bendrovė "Lietuvos paštas" parduos Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje esančius istorinius pašto pastatus.

Pabrėžta, kad įmonei nereikalingos perteklinės erdvės, kurias išlaikyti kasmet daug kainuoja.

Teigiama, kad šiuo metu Klaipėdos centriniame pašte, kurio nurodyta vertė siekia 1,57 mln. eurų, išnaudojama mažiau nei pusė visų patalpų.

Nurodoma, kad minėtuose pastatuose pašto paslaugos būtų teikiamos ir juos pardavus. Planuojama išsinuomoti maždaug 400 kv. m ploto erdves. Dabar paštas naudoja apie 1,5 tūkst. kv. m.

Dienraštis "Klaipėda" jau rašė, kad bendrovė "Lietuvos paštas" rengėsi remontuoti Liepų gatvėje esančius pastatus. Jų stogai apsaugine plėvele uždengti prieš keturis mėnesius. To prireikė, nes pradėjo byrėti plytos.

Bendrovės "Lietuvos paštas" atstovas tvirtino, kad jau parengti pastatų korpusų ir jų stogų tvarkybos projektai. Toliau vyko derinimo darbai.

Net paskelbus apie Klaipėdos centrinio pašto pardavimą, įmonė "Lietuvos paštas" neatsisako remonto planų.

Atnaujintų ir išlaikytų veiklą

Uostamiesčio savivaldybė pirkti Klaipėdos centrinio pašto pastatų, kuriuose yra ir karilionas, nesirengia. Tačiau, anot miesto mero pavaduotojos Juditos Simonavičiūtės, bus kreipiamasi į valstybę, kad ši istorinius statinius miestui atiduotų.

"Jei ši nesugeba sutvarkyti pastato, išlaikyti veiklos, kuri buvo šimtmečiais, veiksmų imtumėmės mes. Rengiamės rašyti tokį raštą, žiūrėsime, kokio atsakymo sulauksime", – tvirtino vicemerė.

J.Simonavičiūtės nuomone, nėra korektiška parduoti tokį pastatų kompleksą.

"Valstybė eina paprastuoju būdu. Nugyveno turtą ir parduoda", – pabrėžė vicemerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
idomu kam buvo parduotas pastas Melnrageje.Naujas namelis jau stovi,gal Simonaviciutes ar Sulco?

Darius

Darius portretas
Kapitalizmo krachas, turbut galetu ir kariljonus perlydyti, gal geriau visus kitus pasto skyrius uzdaryti ir palikti viena centrini a kapitalistai? Gal tada zmones eitu i jusu pasta vien del istorijos.

Memellander

Memellander portretas
Gerbiamieji bet kokiais būdais reikia išlaikyti šį istorinį pašto pastatą nors ir tik 30% jame vykdant veiklą .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių