Prasidėjus plaukiojimo sezonui jūrininkas įspėja: jūra nėra romantiška

  • Teksto dydis:

Kelionės, vakarėliai ir begalė pramogų kruiziniuose laivuose ir keltuose, pasiplaukiojimas jachtomis ir kateriais vasarą vilioja tūkstančius turistų. Šalia linksmybių – ir pavojai jūroje, apie kuriuos pagalvojama tik jau nutikus nelaimei. „Daugelis nesusimąsto, kokie pavojai tyko jūroje ir kaip reikėtų elgtis, jei iš laivo iškristų žmogus, laivas pradėtų skęsti ar prasidėtų gaisras,“ – sakė daug metų jūroje dirbęs kapitonas leitenantas Vytautas Bardauskas.

V. Bardauskas 23 metus dirba Lietuvos karinėse jūrų pajėgose, šiuo metu yra Karinių jūrų pajėgų atsargos kapitonas leitenantas ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (LAJM) Vadų kursų vadovas. Anot jo, šiuo metu prasidedantis privačių laivų plaukiojimo sezonas tuo pačiu pradeda ir įtemptą laiką gelbėjimo tarnyboms.

Apie pavojus laive – negalvojama

Lietuvos mini uostuose privačių valčių ir jachtų kiekvienais metais daugėja. „Vis daugiau žmonių mėgsta išeiti į marias ar jūrą – tai jų poilsis, kai kada – ir verslas. Žmonėms pasiplaukiojimas laivu – pramoga, linksmybės. Apie pavojus, deja, pagalvojama tik jiems jau atsitikus. Mes kartu su LAJM esame atsakingi už jūrininkų parengimą saugiai elgtis jūroje, todėl į tai žiūriu labai atsakingai“, – sakė V. Bardauskas.

Už laivo keleivių saugumą pilnai atsako kapitonas, tačiau, anot V. Bardausko, logiška, kad vienas žmogus kilus panikai negalės suvaldyti stresuojančių keleivių, todėl, jo nuomone, yra būtina, kad visi žmonės turėtų įgūdžių, kaip elgtis laive kilus gaisrui, jam skęstant ar jūroje nutikus kitai ekstremaliai situacijai.

Kap. ltn. V. Bardauskas LAJM dėsto karinį jūrinį rengimą, civilinę saugą, žmogaus gyvybės išsaugojimą jūroje, veda privalomuosius kursus jūrininkams, dėsto apie plaustus ir valtis, kurios yra pagrindinės išsigelbėjimo priemonės laivui skęstant. „Mano tikslas yra išmokyti kuo daugiau žmonių saugiai elgtis jūroje, kad būtų išvengta tragedijų. – sakė V. Bardauskas, – Jūroje pavojai – ne juokai. Tik žinios ir įgūdžiai padeda išgyventi.“

Nemokoma saugaus elgesio jūroje

V. Bardauskas saugumo jūroje moko ne tik studentus ir jūrininkus, bet  devynerius metus padeda Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos organizuojamame konkurse moksleiviams „Jūrų keliais“. Šis konkursas ugdo jaunų žmonių gebėjimus saugiai elgtis jūroje – jau daugiau nei 1000 moksleivių iš visos Lietuvos įgijo naudingų žinių. „Jūrą konkurse dalyvavę moksleiviai jau suvokia nebe kaip romantišką ar egzotišką, bet ir pilną pavojų. Jie konkurse „Jūrų keliais“ gauna pirmuosius įgūdžius ir pradeda suprasti apie pavojus jūroje.“

Konkurso metu moksleiviai atlieka komandines užduotis, kuriose turi pademonstruoti jūrines žinias:  simuliuojamas gaisras laive, situacija „žmogus už borto“, mokoma suteikti pirmąją medicininę pagalbą ir kt. Tai skatina jaunus žmones saugiau elgtis vandenyje ir šalia jo. „Neabejoju, kad didžioji dauguma dalyvavusiųjų žinotų, kaip elgtis laive kilus gaisrui ar laivui pradėjus skęsti. Tokie praktiniai mokymai gali padėti ne tik išsigelbėti pačiam, bet ir išgelbėti kitą žmogui kilus ekstremaliai situacijai“, – teigė V. Bradauskas.

V. Bardauskas apgailestauja, kad Lietuvos, kuri yra jūrinė valstybė, mokyklose nemokoma, kaip elgtis saugiai elgtis jūroje, ką daryti laivui skęstant.

Prieš keletą metų keltu į Vokietiją plaukė  Šilutės gimnazistai. „Laive kilus gaisrui kilo panika, moksleiviai iš išgąsčio nesugebėjo teisingai užsidėti gelbėjimosi liemenių. Pasisekė, kad tuomet viskas baigėsi laimingai, tačiau taip būna ne visada. Mokiniai nebuvo apmokyti, kaip elgtis, jei laivas imtų skęsti ar prasidėtų gaisras.

Saugumas laive – pirmiausia

Vos įlipus į laivą reikia įsidėmėti, kur yra gelbėjimosi liemenės, jei prireiktų, pasižiūrėti, kur yra evakuaciniai išėjimai. Gaisro metu būtina klausyti laivo įgulos nurodymų ir sekti ženklus“, – pagrindines saugumo laive taisykles nurodė Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos Vadų kursų vadovas.

Pasak kap. ltn. V. Bardausko, nebūtina būti jūrininku, kad šios žinios praverstų. „Žmonės keliauja kruiziniais laivais, turi privačias valtis, jachtas. Reikia žinoti ir mokėti pasinaudoti individualiomis gelbėjimo priemonėmis“, – tvirtino V. Bardauskas. Pasak jo, žinios ir įgūdžiai, kaip elgtis ekstremalioje situacijoje, apsaugo žmones nuo bet kokių sužalojimų: kūniškų ir emocinių.

Įdomu tai, kad lėktuvuose saugos instrukcija pravedama prieš kiekvieną skrydį, o laivuose – tik plaukiant į jūrą ilgiau nei 1 parai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nhnn

nhnn portretas
palaidojau draugų be kūnų ir dėjau eina ar plaukia

Buvęs

Buvęs portretas
Baikit jūs su tais "plaukia " ar "eina". Lietuviškai- laivas plaukia, o ne eina. Nenaudokit tiesioginio rusiško vertimo. 8 metus atidirbau jūroje, todėl nereikia čia visokių "specialistų " nuomonių ir neklaidinkite žmonių. O tai, kad kaskart žmonėms reikia priminti ir jie tikrai turi suvokti, kad jūrą reikia gerbti ir jos bijoti, o ne elgtis kaip kokiame ežere.

To:(((

To:((( portretas
Laivo sraigto apsisukimas matuojamas žingsniais ,sraigtas sukasi ....laivas eina
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių