Pramoga vaikui virto kankyne

Iš siaubo pastėręs klykiantis keturmetis, kurį tėvas pasiėmė pasikarstyti Poilsio parko medžiuose įrengtose laipynėse, kėlė šiurpą aplinkiniams. Žmonės tai prilygino vaiko kankinimui. Tačiau tėvas atkakliai siekė ugdyti sūnaus drąsą.

Auklėjimas laipynėse

Klaipėdietė, stebėjusi šią situaciją, teigė, kad kur nors Norvegijoje, kur veikia principinga vaiko teisių apsaugos tarnyba "Barnevernet", vaikas seniai būtų paimtas iš tokio "atkaklaus" tėvo.

"Iš pradžių vaikas su tėvu buvo užsiropštę į pusantro metro aukštį, berniukas balsu raudojo, kol tėvas jam tvirtino apsaugas ir į vaiko verksmą nekreipė dėmesio. Susidarė įspūdis, kad jo tikslas – neva įskiepyti sūnui drąsą. Kai grįžau pro juos po ketvirčio valandos, jie jau buvo gal 7 metrų aukštyje, vaiko klyksmas skambėjo visame parke", – baisėjosi įvykio liudininkė.

Moteris buvo nusiteikusi skambinti policijai, bet jos draugė suabejojo, esą, ką pasakysi, ar kad parke verkia vaikas, kuris laipioja medžių laipynėse su tėvu?

Reikėjo kviesti tarnybas

Tačiau Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovė Gražina Aurylienė, išgirdusi apie šią situaciją, teigė, kad kviesti policiją reikėjo.

"Jei tai vyko darbo metu, reikėjo skambinti ir mūsų tarnybai. Mūsų darbuotojai būtų atvažiavę, pasikalbėję su tuo tėvu, atlikę tyrimą dėl situacijos šeimoje. Juk tėvas prieš vaiką naudojo psichologinį smurtą. Vaikas – mažas, akivaizdu, kad jis bijo aukščio. Suprantu, jog tėvas nori vaiką užauginti drąsų, bet ne į tokį aukštį reikia jį kelti. Juk berniuką gali ištikti koks nors priepuolis dėl to streso", – piktinosi G.Aurylienė.

Anot jos, žmonės turėjo kviesti tarnybas – jei tėvas taip elgiasi viešoje vietoje, kyla klausimas, kaip jis jį auklėja namuose, kai niekas nemato.

Liks neigiama patirtis

Vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovės teigimu, sunku suvokti, kaip pats tėvas nesupranta, ką jis daro? Peršasi išvada, kad jis pats kadaise buvo auklėtas prievarta ir baime.

"Keisčiausia, kad kartais žmonės atrodo normalūs, nieko negali prikišti, tačiau su savo vaikais elgiasi neadekvačiai. Paskui paaiškėja, kad jie turi ne tik psichologinių, bet ir rimtesnių psichikos sutrikimų. Tai kalbu iš savo praktikos. Todėl aplinkiniams žmonėms reikėtų būti neabejingiems tokiais atvejais", – akcentavo G.Aurylienė.

Jei tėvas yra kvailys, tai jis vaikui tik įvarys dar didesnę baimę.

Vaikų psichiatras Linas Slušnys, išgirdęs istoriją laipynėse, konstatavo: "Ką aš kvailam tėvui galiu pasakyti? Nepadarys tokiu būdu jis savo sūnaus drąsaus. Prie tokių dalykų reikia pratinti pamažu, bet jei tėvas yra kvailys, tai jis vaikui tik įvarys dar didesnę baimę. Vaiko prote paprastai lieka ta emocija, kaip jis bijojo, ir tai užsifiksuos kaip neigiama patirtis. Ilgainiui jo sūnus į tą parką net pažiūrėti nenorės. Maža to, vaikas ims bijoti savo tėvo. Ar tėvas to nori?"



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algimantas Končius

Algimantas Končius portretas
Tie policijos kvietėjai galvoja kad policininkai superišminčiai ir psichologai, tai protingiasiai pasielgs ? Policijos kvietimas irgi psichologinis smurtas. Tie sakantys kad tą tėvą irgi taip augino, nori patvirtinti kad todėl toks toks užaugo ir nori toki pat sūnų užauginti, ar piktinasi

Kostas

Kostas portretas
Ar tikrai taip buvo. Ar be tos moters dar kas nors matė?

Kar Kar klaunas

Kar Kar klaunas portretas
nenori ,nelipk, niekas su šautuvu newaro...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių