Požeminiai konteineriai padeda gyventi švariau

Pietinės miesto dalies gyventojus pradžiuginę naujieji požeminiai konteineriai parodė, kad ne visi klaipėdiečiai moka jais naudotis.

Sriubai – ne vieta

Klaipėdos miesto savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vyriausioji specialistė Renata Chockevičienė pasakojo apie netikėtą klaipėdiečių patirtį naudojantis požeminiais konteineriais.

Pasirodo, miestiečiai nevengia į buitinėms atliekoms skirtas talpas išpilti sriubų bei kitų skystų atliekų. Jos kaupiasi konteinerio dugne, rūgsta ir skleidžia nemalonų tvaiką.

Metaliniai bei plastikiniai antžeminiai konteineriai turėdavo skylutes, tad skysčiai išvarvėdavo. Aplink juos nuolat jausdavosi bjaurus dvokas, todėl žmonės labai laukė požeminių konteinerių.

Tačiau nepakeitę savo įpročių gyventojai požeminius konteinerius irgi gali paversti atliekų rauginimo talpomis.

„Reikėtų elgtis protingai. Jei surūgo sriuba, skysčius derėtų nupilti į nuotekas, o tirštąją masę sudėti į sandarų maišelį ir tik tada išmesti. Taip pat ir rūšiuojamos šiukšlės, išmetamos į antrinių žaliavų surinkimo konteinerius, turėtų būti be skysčių. Butelius ar plastiko talpas reikėtų ištuštinti. Tik tada galima tikėtis, kad nuo konteinerių nesklis bjaurus kvapas“, – paaiškino R.Chockevičienė.

Prašo fotografuoti pažeidėjus

Be to, prašoma į rūšiuojamų bei buitinių šiukšlių talpas nemesti pavojingų atliekų: dažais ar tepalais išteptų skardinių, gyvsidabrio turinčių daiktų (lempų), sugedusių elektronikos prietaisų. Nei požeminiai, nei antžeminiai konteineriai tokioms atliekoms nėra skirti.

Jeigu tokie daiktai pateks į sąvartyną, bus užteršta aplinka. Juos reikėtų nuvežti į didžiųjų atliekų priėmimo aikšteles, kurių Klaipėdoje yra bent trys. Čia tokie daiktai priimami nemokamai.

Požeminiai konteineriai visiškai nepritaikyti statybinėms atliekoms. Jeigu jos būtų išmetamos į naujuosius konteinerius, gali neišlaikyti ir sutrūkti maišas. Tada sugadintas konteineris taptų viso gyvenamųjų namų kvartalo problema.

Aplinkos kokybės skyriaus darbuotojai paragino gyventojus stebėti ir pranešti apie asmenis, į buitinių atliekų konteinerius metančius statybines šiukšles.

„Dabar kone kiekvienas turi telefoną, kuriuo gali nufotografuoti taip besielgiančiuosius. Jeigu tokia informacija mus pasieks, pažadame, kad šie žmonės bus kuo griežčiausiai baudžiami, nes taip elgtis ir gadinti klaipėdiečių turto negalima“, – tikino valdininkė.

Miestiečiai dėkoja

Klaipėdiečiai laukė požeminių konteinerių. Tie, kurių kiemuose neliko šiukšliadėžių ant ratukų, jau džiaugiasi, kad jie nebeužima ankštuose kiemuose taip reikalingų vietų automobiliams.

Daugiabučių namų kiemai tapo tvarkingesni, nes šių konteinerių dangčiai visada uždaryti, vaizdas per butų langus tapo kur kas estetiškesnis, o žmonėms nebereikia ieškoti atokiau stovėdavusių rūšiavimo konteinerių.

„Mūsų miesto žmonės yra labai aktyvūs. Jie ne tik prašo, bet net reikalauja gerinti gyvenimo kokybę, rašo mums raštus, skambina ir klausia, ar nebūtų galima greičiau įrengti požeminių konteinerių aikšteles ir šiaurinėje Klaipėdos dalyje. Sulaukiame ir padėkų už švaresnę bei gražesnę aplinką“, – tikino savivaldybės darbuotoja.

Specialistų teigimu, klaipėdiečiai ir patys gali pasirūpinti švaresne aplinka, kad konteineriai būtų laiku ištuštinami. Mat užstatę prievažą prie jų, mašinų savininkai trukdo palaikyti švarą ir tvarką.

R.Chockevičienė paaiškino, kad Komunalinių atliekų tvarkymo taisyklės draudžia automobilius palikti prie konteinerių. Radę užstatytus konteinerius atliekų surinkėjai turi teisę jų netuštinti.

Darbininkai vykdys nurodymą nufotografuoti tokius automobilius. Ši informacija bus perduodama savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistams, kurie baus mašinų savininkus. Taisyklės numato pažeidėjus pradžioje įspėti, bet, priklausomai nuo situacijos, bauda gali siekti iki 2 000 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MargaRitaaa

MargaRitaaa portretas
man net į galvą mintis nešautų sriubą į konteinerį pilt :D nustebinot, prajuokinot ir truputį nuliūdinot. O dėl to, kad žmonės užstato konteinerius, ir dėl to šiukšlės lieka neišvežtos - deja, opi problema ir pas mus. Šiaip koks ecoservisas be priežasties neišvežtų šiukšlių nepalieka. Bent aš tokio atvejo neprisimenu.

MargaRitaaa

MargaRitaaa portretas
šiaip jau netvarkingi konteineriai, deja, ne atliekas tvarkančių įmonių, o pačių gyventojų apsileidimo rezultatas. Pamenu, ecoservisas skelbė akcijas, kai buvo galima pranešti apie netvarkingus konteinerius, kad galėtų atvažiuoti juos išplauti. Nežinau, ar tą patį daro ir dabar. Bet kas iš tų plovimų, jei pačių žmonių įpročiai nesikeičia...

MargaRitaaa

MargaRitaaa portretas
che, kažkaip nejučia prisiminiau neseniai skaitytą istoriją apie tai, kaip Vilniuje (man atrodo, Rasų valdoje, bet galiu ir klysti) žmonėms atsibodo nesąžiningi šiukšlintojai. Pasistatė vaizdo kameras, patys ėmė gaudyt pažeidėjus - problema išsisprendė. Nuo tada ecoserviso "varpeliai" varpeliai ėmė "gyventi" geriau :D
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių